Seizoen 2017/2018 - Eredivisie : PSV - NAC Breda (5 - 1)

31 maart 2018 - 19:45 uur

Door: Remco Faasen

Het vierentwintigste landskampioenschap van PSV lonkt steeds nadrukkelijker aan de horizon. In een natgeregend Eindhoven werd gisteren de Brabantse buur NAC Breda met 5-1 aan de kant gezet. Een verdiende overwinning, die echter ook wat stof opleverde om voor de start van de eerstvolgende training nog even op terug te komen.

Het duurde even voordat PSV op stoom raakte tegen het huurlingenlegioen van NAC. Hoewel de thuisploeg een licht overwicht heeft, houden de gasten gemakkelijk stand. Het is zelfs aan Daniel Schwaab te danken dat NAC niet op voorsprong komt: in de vierde minuut tackelt hij werkelijk fenomenaal op de bal als Sadiq Umar dwars door het hart van de verdediging op doelman Zoet afsnelt. PSV deelt aan de andere kant speldenprikjes uit: Marco van Ginkel, Bart Ramselaar en Steven Bergwijn proberen het van afstand. Nigel Bertrams, oud-doelman van Jong PSV, is niet onder de indruk.

Luuk de Jong
Ook Luuk de Jong is present: na een kwartier weet hij een lepe voorzet van Joshua Brenet nèt niet op tijd te raken en belandt de bal in het zijnet. Zes minuten later lukt het de gewezen aanvoerder hevig gehinderd door Pablo Mari toch nog op doel te koppen, maar doet dat recht in de handen van de Bredase goalie. Ook de weer teruggekeerde Hirving Lozano meldt zich in het strafschopgebied. In de vierentwintigste minuut heeft hij tijd en ruimte, maar kiest voor de minst logische optie: huizenhoog overschieten.

Peter Otten
Weer vier minuten laten knalt Jorrit Hendrix op de lat en weet Bertrams de rebound van Bergwijn onschadelijk te maken. Het Philips Stadion barst daarna uit in een luid applaus. Niet zozeer vanwege de acties, maar om stil te staan bij de op 28-jarige leeftijd overleden supporter Peter Otten. Hij zou vandaag de schaal voor de man of the match uitreiken.

Strafschop
Waar NAC weinig in de melk te brokkelen heeft, is het PSV dat nadrukkelijk op zoek is naar een doelpunt. Lozano probeert het met een kopbal, maar hij staat te ver van het doel en zijn poging mist kracht. Van Ginkel meldt zich bij het zwart-gele doel en claimt een strafschop maar scheidsrechter Van Boekel wuift dat weg. In de zevenendertigste minuut kan de leidsman echter niet anders dan naar de strafschopstip wijzen als Luuk de Jong naar beneden wordt getrokken. Van Ginkel schiet zoals altijd raak: de achtste dit seizoen, een clubrecord.

Terugspeelbal
Na de thee laten de gasten merken er nog in te geloven. Jeroen Zoet is echter de rots in de branding als Thierry Ambrose plotseling opduikt achter Brenet. Na een klein uur spelen verdubbelt PSV dan de score. Uit een hoekschop kopt Schwaab de bal via NAC-speler Umar in het doel: 2-0. Terwijl het 'Eens per jaar…' door het stadion galmt, brengt PSV zelf de tegenstander volkomen onnodig terug in de wedstrijd als Nicolas Isimat-Mirin de bal veel te zacht terug speelt op Zoet, waardoor Umar kan oppikken en nu wel het juiste net laat krullen. Waar de genadeklap voor NAC nabij leek, zit er plots weer leven in de wedstrijd. Totdat Luuk de Jong aan alle onzekerheid een einde maakt door kiezelhard de 3-1 binnen te schieten in de zesenzeventigste minuut.

Praatgroepje
Tien minuten voor het einde lijkt Bergwijn, de hele wedstrijd nadrukkelijk op zoek naar een goal, eindelijk zijn zin te krijgen. Voor de zoveelste keer stoom hij op aan de linkerkant van het veld en mikt op doel. Zijn schot wordt echter geschampt door verdediger Karol Mets die goalie Betrams kansloos laat. Het is de laatste actie van de jonge speler, die gewisseld wordt voor Gastón Pereiro. Na Isimat-Mirin en diens terugspeelbal, wacht Bergwijn een gesprek met trainer Phillip Cocu. De aanvaller ging na een overtreding van Umar verhaal halen, kreeg daarvoor geel en mist daardoor de uitwedstrijd tegen AZ. Het derde lid van het praatgroepje: Hirving Lozano, die weer eens een slaande beweging richting een tegenstander maakte. Na geschorst te zijn geweest voor het maken van een slaande beweging richting een tegenstander.

Alkmaar
Terug op het veld krult Pereiro de bal keurig in het doel van Bertrams die dan voor de vijfde keer deze avond kan vissen. Dante Rigo en Pablo Rosario pikken nog wat minuutjes mee, voordat de blik op de wedstrijd in Alkmaar kan worden gericht.

Laatst bijgewerkt : 3 apr 2018 - 10:56

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Jayzon Haans.