Seizoen 2018/2019 - Eredivisie : PSV - AZ (3 - 1)

22 december 2018 - 19:45 uur

Door: Remco Faasen

Het is een titel voor de statistieken. Er is niemand die het op zijn palmares zal schrijven, maar PSV is het wel: winterkampioen. Na een erbarmelijke eerste helft wisten de Eindhoven in eigen huis AZ aan de kant te zetten: 3-1. Warm heeft het publiek het niet van het spel gekregen, maar op de helft van het seizoen staat de landskampioen gewoon weer bovenaan.

Het verslag van PSV – AZ, editie seizoen 2018/2019 begint pas na een kwartier. Vijftien minuten gebeurt er namelijk niets noemenswaardig, afgezien van een heel voorzichtig speldenprikje van PSV hier en daar. Het publiek begint al te morren als Érick Gutiérrez zich opeens de bal laat ontfutselen op het middenveld, Mats Seuntjens aan het einde van een steekpass staat en bal achter Jeroen Zoet weet te prikken: 0-1. Op het veld én de tribune kijkt iedereen elkaar verbaasd aan maar het zijn toch echt de gasten die na een kwartier op voorsprong staan.

Besluiteloos
Wie denkt dat PSV daarna vol gas richting het doel van Marco Bizot trekt, heeft het mis. Het spel blijft besluiteloos en het is AZ dat het initiatief neemt. In de vierentwintigste minuut soleert Oussama Idrissi zich naar de rand van het strafschopgebied, maar zijn schot gaat nèt naast. Een apathisch PSV blijft daarna toekijken hoe AZ zich steeds maar weer de bal toe-eigent. Er is zelfs kunst- en vliegwerk nodig van Angeliño, Jorrit Hendrix en Nicolas Isimat-Mirin (Daniel Schwaab is afwezig vanwege privéomstandigheden, Trent Sainsbury is ziek en dus staat de Fransman die mag vertrekken voor het eerst dit seizoen in het veld) voor nodig om de schade niet groter te laten worden. Nog binnen het half uur grijpt coach Mark van Bommel in en wisselt Gastón Pereiro (terug in de ploeg vanwege de afwezigheid van Pablo Rosario) voor nieuwe belofte Michal Sadilek. De Uruguayaan zal met een kater kerst gaan vieren in zijn geboorteland.

Wattenstaafje
Veel verschilt maakt de wissel aanvankelijk niet. PSV blijft uitermate slap, ongeconcentreerd en zonder beleving spelen. Het mes dat dit seizoen zo vaak tussen de tanden van de spelers zat, is ingeruild voor een wattenstaafje. Bizot kan een vrije trap van Gutiérez bijvoorbeeld bijzonder simpel uit de lucht plukken. PSV probeert controle terug te krijgen door achterin op balbezit te spelen, maar het getik tussen de verdedigers levert een fluitconcert op. Pas in de achtendertigste minuut is er het eerste momentje voor PSV, als Hirving Lozano van afstand in de handen van Bizot schiet. Een minuut later is de Mexicaan er weer, maar de goalie van AZ kan de bal nu niet klemmen. Hij stompt 'm weg, recht voor de voeten van Steven Bergwijn. Die haalt uit te halen en vindt het net: 1-1. Niet verdiend, maar daar maalt even niemand met een rood-wit hart om. Op slag van rust is PSV zelfs nog een keer gevaarlijk: Nick Viergever neemt de bal schuin voor het doel uit een voorzet in één keer op zijn slof, maar schiet hoog over.

Hakbal
Direct na rust komt PSV op voorsprong als Michal Sadílek zijn eerste én waarschijnlijk vreemdste goal in PSV 1 ooit maakt. Zonder het te weten tikt hij in een duel met een verdediger van AZ met zijn hak de bal achter de lijn na een voorzet van Luuk de Jong. Namens AZ protesteert oud-PSV'er Adam Maher hevig: hij vindt Hendrix een overtreding op hem maken voordat hij De Jong kon bereiken, maar scheidsrechter Van Boeken wuift de bezwaren terecht weg. Guus Til is even later gevaarlijk als hij op doel kan koppen, maar Zoet maakt er een hoektrap van. Opmerkelijk genoeg volgen er daarna nog drie hoekschoppen voordat de bal eindelijk via een AZ-speler over de achterlijn gaat.

Doorstoten
In de drieënvijftigste minuut is daar dan eindelijk eens een echte PSV-aanval als Denzel Dumfries doorstoot over de vleugel. Marco Bizot kan redding brengen, maar PSV lijkt eindelijk écht wakker, zeker als Angeliño even later via de andere vleugel opstoomt. Het is nu PSV dat de overhand heeft. Angeliño claimt nog een strafschop en een bekeken schot van Bergwijn kan maar nauwelijks gepareerd worden. Toch is daar als een duveltje uit een doosje opeens Fredrik Midtsjo die in buitenspelpositie uithaalt en de lat boven Jeroen Zoet raakt. Een goede wedstrijd is het nog steeds niet, maar er wordt tenminste gevoetbald. En AZ geeft het nog niet op. In de vijfenzestigste minuut laat Zoet zich bijna verrassen door een afstandsschot laag over de grond van Thomas Ouwejan, maar de doelman redt op de lijn.

Nicolas Isimat-Mirin
In de achtenzestigste minuut is daar Angeliño weer, maar hij vuurt zijn schot recht op de benen van de keeper van AZ af. De wedstrijd is onder controle van de landskampioen, maar de genadeklap is nog niet uitgedeeld. In de vierenzeventigste minuut, net nadat Hirving Lozano niet heeft kunnen profiteren van een fout van Marco Bizot, is daar plots een typisch Isimat-Mirin-moment. Ter hoogte van de middenstip verrast de Fransman zichzelf maar ook tegenstander Calvin Stengs door de bal plots van onder zijn voeten vandaan te laten schieten. Door razendsnel de controle weer terug te krijgen, ziet het er echter bijzonder doordacht uit. Even later lijkt een vrije trap van Luuk de Jong in het AZ-doel te verdwijnen als de bal via de muur naar de hoek gaat die Bizot zojuist heeft opengelaten, maar de bal gaat net naast. Uit de hoekschop weet Jorrit Hendrix zijn teen nèt niet tegen de bal te krijgen.

Penalty
In de tweeëntachtigste minuut gaat Ron Vlaar in de fout tegen Denzel Dumfries, die weer eens het strafschopgebied binnen komt denderen: penalty. Marco Bizot doet er alles aan om Hirving Lozano uit zijn concentratie te halen, maar het mag niet baten. De Mexicaan schiet hard en droog raak in de hoek. Het is 3-1 en wat er ook nog gaat gebeuren: winst voor AZ lijkt verkeken. De net ingevallen Bjørn Maars Johnsen lijkt zich daar nog niet bij te willen neerleggen: hij schiet keihard op de lat. Een rebound van Albert Gudmundsson gaat daarna ver naast.

Winterkampioen
Het 'sta op voor de kampioen' galmt door het stadion. Het zag er na een half uur niet naar uit, maar PSV is het toch echt: winterkampioen. Invaller Donyell Malen kan de feestvreugde nog vergroten door vlak voor tijd voor eigen succes te gaan en de meegelopen Lozano te negeren, maar hij mikt zijn inzet over. De minuten daarna tikken weg zonder dat er nog iets gebeurt. AZ is niet bij machte PSV nog écht pijn te doen, terwijl dat vanavond zomaar had gekund. Blijkbaar is het verschil tussen top en subtop in de Eredivisie zo groot dat PSV er zomaar bijna een helft lang met de pet naar mag gooien. Deze wedstrijd zal niemand zich lang herinneren, maar PSV gaat als beste ploeg van het land de winterstop in. En als het aan de spelers ligt, zijn de rood-witten dat ook nog in de zomer, zo laat aanvoerder Luuk de Jong tijdens een kort dankwoord daarna aan de supporters weten.

Laatst bijgewerkt : 2 jan 2019 - 14:09

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Sepp van Loon.