Seizoen 2019/2020 - Eredivisie : Ajax - PSV (1 - 0)

02 februari 2020 - 16:45 uur

Door: Niels Bakker

Een gifbeker die maar niet leegt gaat, een crisis van ongekend formaat, een topclub-onwaardige situatie en zelfs een loopgravenoorlog, zo luidde het in de media. Dat de misère bij ons PSV niet te overzien is wel duidelijk. Tijden van veel tegenslag zorgen ook voor de roep tot eendracht, als één man achter de club gaan staan, om de ommekeer te bewerkstelligen. Want altijd blijft, vaak tegen beter weten in, de hoop dat het tij keert. En waar kan zoiets beter gebeuren dan bij aartsrivaal Ajax, zo klonk het onder de supporters. Dat deze hoop ijdel en slechts gebaseerd op Eindhovens opportunisme was, werd vandaag pijnlijk duidelijk. Als makke schapen werden de mannen van Faber naar de slachtbank geleid, en met 1-0 kwamen ze er nog zeer genadig van af. Één ding is duidelijk; het einde van de martelgang is nog lang, lang niet in zicht.

PSV laat helemaal niets zien
Na een afwachtend begin is Ajax in de 7e minuut voor het eerst gevaarlijk, PSV laat de ploeg veel te makkelijk combineren in de zestien met een grote kans van Promes tot gevolg. De aanvaller stuit op Unerstall, die met een knappe redding z’n doel schoon houdt. Al snel volgt het volgende gevaarlijke moment van Ajax, wanneer een vinnig schot van Serginho Dest in het zijnet belandt. PSV wordt met de rug tegen de muur gezet en stelt helemaal niks tegenover de aanvalsdrift van de Amsterdammers. Zowel goed voetbal als kansen zijn ver te zoeken aan Eindhovense zijde.

Ajax komt op voorsprong
Het is eigenlijk ongelofelijk dat de brilstand lange tijd op het scorebord blijft staan. De kansen van Ajax worden steeds talrijker, en PSV moet blij zijn dat ook de Amsterdammers niet in grootse vorm verkeren. In de 35e minuut is het geluk echter op, en wordt PSV op een verdiende achterstand gezet. Een slechte uittrap van Unerstall belandt rond de middenlijn in de voeten van Donny van de Beek. De Ajacied stoomt op en dringt de zestien binnen. Hij wordt in eerste instantie nog gestuit, maar de bal belandt vervolgens voor de voeten van Quincy Promes. De rappe buitenspeler twijfelt geen moment en tekent de 1-0 aan. Dat met deze stand de rust wordt bereikt, en PSV in ieder geval cijfermatig nog in de wedstrijd zit, mag een klein wonder heten.

PSV kan ook in tweede helft geen vuist maken
Ook na de thee is Ajax direct weer de bovenliggende partij. De eerste kans is voor Van de Beek, wiens inzet in het zijnet terecht komt. De Amsterdammers blijven PSV de wil opleggen zonder tot echt grote kansen te komen. Het enige waar PSV nog een beetje hoop uit kan putten is het feit dat Ajax na iets meer dan een uur al door z’n wisselspelers heen is, als na Joël Veltman en Quincy Promes, ook Ryan Babel geblesseerd het veld verlaat. Bij PSV is Kostas Mitroglou ondertussen in het veld gekomen en de ploeg komt langzaam iets beter in de wedstrijd. Tot echte kansen komt het niet en bij Ajax is het beste er een beetje van af. Van de Beek krijgt nog een aardige kans, maar verder biedt de slotfase weinig spektakel en blijft de 1-0 staan als eindstand. Het verschil in doelpunten mag dan minimaal zijn, het niveauverschil was, zeker in de eerste helft, reusachtig. En dat is een pijnlijke, maar eigenlijk ook vantevoren te verwachten conclusie.

Laatst bijgewerkt : 2 feb 2020 - 18:51

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuijpers.