Seizoen 2019/2020 - Eredivisie : Feyenoord - PSV (3 - 1)

15 december 2019 - 14:30 uur

Door: Stan Kemps

In Rotterdam is PSV tegen een nieuwe zeperd aangelopen. Uit bij Feyenoord werd met 3-1 verloren. Mede dankzij twee strafschoppen wist Steven Berghuis een hattrick te maken voor de thuisploeg. PSV kwam ondanks een aantal goede kansen niet verder dan één treffer via Gastón Pereiro.

Bij PSV waren er wederom enkele wijzigingen in de basis. Ryan Thomas en Michal Sadilek werden niet fit bevonden om te spelen, waardoor Erick Gutiérrez en Olivier Boscagli mochten starten. Ook was er in de basiself weer plek voor Ritsu Doan en Pablo Rosario.

Het eerste schot van de wedstrijd werd gelost door PSV, toen Doan naast schoot. Aan de andere kant was het Berghuis die zijn schot over het doel zag vliegen. Toch was het daarna PSV met het meeste gevaar en het meeste initiatief in de wedstrijd. Dat resulteerde in een spectaculaire kans voor Donyell Malen (omhaal) en een schotje van Mohamed Ihattaren. Voor Steven Bergwijn was de schietkans even later een stuk groter. Na een goede pass van Doan kon Bergwijn vrij aanleggen voor een schot, maar deze verdween over Vermeer en de lat.

Ondanks de betere kansen volgde na twintig minuten de eerste klap voor PSV: 1-0 voor Feyenoord. Na een uitbraak en een voorzet van Malacia weet Berghuis bij de tweede paal voor zijn directe tegenstander Boscagli te verschijnen. Hij kopt de bal in de verre hoek binnen. Ook de fase na de goal blijft PSV de meest dreigende ploeg. Tot de gelijkmaker leidt het niet.

In de omschakeling is het daarnaast enkele keer oppassen voor PSV. Na ruim een halfuur komt Berghuis erdoor aan de rechterkant waarna zijn schot door Unnerstall nog net kan worden aangetikt. Meer rampspoed komt er een minuut later, wanneer Dumfries bij de achterlijn wordt gefopt door Sinisterra. Na een overtreding van de PSV’er gaat de bal op de stip. Berghuis faalt vervolgens niet: 2-0. Wéér kijkt PSV tegen een 2-0 achterstand aan in De Kuip.

Na de wedstrijd erkende Feyenoord-trainer Advocaat dat het scoreverloop in het voordeel was van de thuisploeg. “PSV dicteerde in de eerste fase van de wedstrijd en wij maken ineens twee goals. Dat kantelt de wedstrijd naar ons toe. We hebben op de goede momenten de goals gemaakt.”

Blessure Malen

Na de rust gaat PSV verder op zoek naar een doelpunt. Ze hebben veel balbezit, houden druk op het doel van Feyenoord, maar weten in de afronding geen doel te treffen. Via Bergwijn en Malen is PSV af en toe levensgevaarlijk. Vlak na rust is het bijvoorbeeld Malen die zijn schot maar net voorlangs ziet gaan. Het blijkt zijn laatste poging van de wedstrijd te zijn wanneer de aanvaller van PSV een paar minuten laten geblesseerd het veld moet verlaten. Bij een duel om de bal komt Malen ongelukkig neer en lijkt hij zijn knie te overstrekken. Het ziet er niet goed uit, vertelt ook Van Bommel na afloop. Het is afwachten hoe erg de blessure van de PSV'er is. Hij werd vervangen door Cody Gakpo.

Toch blijft PSV ook in de fase daarna veel aan de bal. Er is druk op het doel van Feyenoord, maar in de laatste fase zit het niet mee bij de Eindhovenaren. De aansluitingstreffer blijft daardoor uit en na ruim een uur spelen lijkt de wedstrijd in het slot te worden gegooid wanneer Feyenoord opnieuw een penalty krijgt. Na een uitbraak schiet Berghuis volgens scheidsrechter Nijhuis tegen een Eindhovense arm aan. Net als eerder in de wedstrijd weet Berghuis de penalty te benutten: 3-0.

Vlak na de 3-0 volgt een enorme kans voor Bergwijn, die de bal ineens vrij voor het inschieten heeft. Alsof het niet zo mag zijn wordt ook deze mogelijkheid om zeep geholpen. Via Vermeer gaat de bal over. Het zorgt ervoor dat de wedstrijd flink los komt, ook naarmate PSV meer risico’s moet gaan nemen. Daardoor ontstaat ook steeds meer ruimte voor Feyenoord, dat bijvoorbeeld via Jorgensen gevaarlijk wordt. Hij vindt Unnerstall op zijn pad.

Toch nog een goal

PSV blijft op zoek naar een treffer. Zo is Dumfries dichtbij wanneer zijn kopbal nog net door Vermeer uit de hoek wordt getikt. Even later is het Ihattaren die na een goede actie de keeper van Feyenoord treft. Toch komt er uiteindelijk wel een Eindhovense treffer. De ingevallen Gastón Pereiro weet de bal met een schitterende lob in de verre hoek over Vermeer te wippen.

Verder dan die ene treffer komt PSV niet. Sterker nog, ook Feyenoord krijgt in het slot van de wedstrijd enkele enorme kansen, zoals via Jorgensen. Ook Toornstra weet de schade voor PSV niet groter te maken wanneer zijn pass net niet bij Larsson komt.

Daarmee kent PSV opnieuw een dramatische middag in De Kuip. Ondanks een aantal grote kansen en bij vlagen goed spel van de Eindhovenaren loopt de ploeg van Mark van Bommel tegen een nieuwe teleurstelling aan. Eén competitieduel voor de winterstop is PSV inmiddels gezakt naar de vierde plaats op de ranglijst.