Seizoen 2019/2020 - Eredivisie : PSV - FC Groningen (3 - 1)

25 september 2019 - 18:30 uur

Door: Noel Van de Laar

Bergwijn

Na het gelijkspel tegen Ajax van afgelopen zondag stond vandaag de vierde thuiswedstrijd in elf dagen tijd op het programma. PSV had het vandaag dan ook zoals verwacht een stuk gemakkelijker dan in vergelijking tot de wedstrijd met de regerend landskampioen. De eindstand na negentig minuten voetbal was dan ook afgetekend, 4-1.

Door: Noël van de Laar    Foto's: John Claessens

Ruim een maand later dan aanvankelijk gepland, deze wedstrijd stond in eerste instantie voor 24 augustus op het programma, kwam FC Groningen vanavond op bezoek in Eindhoven. In verband met de verplaatsing van de wedstrijd én het daarbij horende vroege tijdstip van half zeven verkregen de meegereisde supporters in ieder geval gratis toegang. Mede daardoor was het stadion verrassend goed gevuld vanavond.

Voor PSV werd het al vlot een gemakkelijke avond. Na twaalf minuten werd de score al geopend door Pablo Rosario. Na terugleggen van Steven Bergwijn kon de middenvelder kappen, draaien en uithalen. Via de binnenkant van de paal in de korte hoek wist de reserve-aanvoerder keeper Sergio Padt te verschalken en zo de score te openen.

De eerste gele kaart van de wedstrijd viel na een klein half uur spelen na een grove charge van Ajdin Hrustic. De middenvelder kwam aanzienlijk laat inglijden op de enkels van de Monegaskse Olivier Boscagli, die vandaag op de positie mocht beginnen die afgelopen zondag nog werd bespeeld door Michal Sadilek. Naast deze wijziging in de basiself had Mark van Bommel ook nog ruimte ingebouwd voor Daniel Schwaab, Cody Gakpo én Ritsu Doan, die zodoende zijn basisdebuut mocht maken tegen zijn vorige werkgever. Dit ging ten koste van Mohammed Ihattaren, Timo Baumgartl en Bruma.

Na tweeëndertig minuten voetbal kreeg Ritsu Doan, die dus voor het eerst in de basis startte vanavond, een goede mogelijkheid om de score voor PSV te verdubbelen. Zijn schot uit de draai miste echter de juiste richting en verdween net over en naast het doel van de Groningers.

Niet heel veel later kwam die verdubbeling alsnog op het scorebord. Na een goede uitbraak en dito assist van Donyell Malen stond ineens Denzel Dumfries alleen voor het doel. De rechtsback bedacht zich geen moment en haalde de trekker over. Keeper Padt had vanavond veell antwoorden maar niet op de snelle en harde uithaal van de vleugelverdediger, 2-0. Het was opvallend genoeg al de tweede treffer die Dumfries in het shirt van PSV maakte tegen de Groningers. Vorig seizoen maakte hij in Groningen de winnende goal.

Op slag van rust kregen de Groningse bezoekers hun beste mogelijkheid van de wedstrijd. Via een vrije trap op een meter of dertig van het doel besloot Ramon-Pascal Lundqvist de trekker eens over te halen. Het stadion hield even de adem in terwijl de bal onderweg was en uiteen spatte op de kruising. Kort daarna floot Bas Nijhuis voor de rust.

Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Beide ploegen kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. De beste mogelijkheid was voor Donyell Malen, die na ongeveer zeven minuten gespeeld te hebben in de tweede helft alleen op het Groningse doel af kon rennen. Via de vingertoppen van Sergio Padt ging het schot vervolgens net over het doel waardoor PSV enkel en alleen een corner overhield aan de sterk uitgespeelde counter.

Na een klein uur spelen mocht de spits, die de afgelopen weken juist zo goed in vorm was, de kleedkamer en douche opzoeken. Zijn vervanger werd al minutenlang luidkeels aangekondigd door het Eindhovense publiek en luisterde naar de naam Mohammed Ihattaren.

Na zeventig minuten deed FC Groningen toch wat terug. De wedstrijd verliep tot dan toe in een gezapig tempo. PSV leek het met 2-0 wel een prime resultaat te vinden en FC Groningen leek lange tijd onmachtig om iets aan die score te veranderen. Totdat oud-PSV'er Ramon-Pascal Lundqvist de bal kreeg aangespeeld door Ahmed El Messaoudi. Op de rechterhoek van het strafschopgebied nam hij de bal aan en krulde hij hem zo in de linkerbovenhoek. Daarmee werd de spanning in een klap terug in de wedstrijd geschoten en leek PSV een hete slotfase tegemoet te gaan.

Acht minuten na de aansluitingstreffer besloot Mark van Bommel ook Cody Gakpo naar de kant te halen en te vervangen door Bruma. De hete slotfase viel voor PSV uiteindelijk wel mee. FC Groningen kwam er nauwelijks doorheen en ook PSV wist weinig kansen meer te creëeren. In de slotminuten brachten beide trainers nog hun derde wissel, voor PSV betekende dit een invalbeurt voor Sadilek, die gebracht werd voor Boscagli.

In de blessuretijd wist PSV dan toch nog de marge terug te brengen naar twee. De goal leek even afgekeurd te worden wegens buitenspel maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt alsnog toegekend aan Bruma, op aangeven van Steven Bergwijn, 3-1.

Daarmee sloot PSV de reeks van vier thuiswedstrijden met tien punten goed af. Voor de ploeg van Mark van Bommel staat er komende zondag weer eens een uitwedstrijd op het programma als er om half drie wordt afgetrapt in Zwolle voor een wedstrijd teen het plaatselijke PEC.