Seizoen 2003/2004 - Eredivisie : Ajax - PSV (2 - 1)

08 februari 2004 - 12:30 uur

Door: ES

Guus Hiddink

Het kolkte vanmiddag om 12:30 in de Amsterdam Arena, het stadion waar PSV nog nooit een wedstrijd van Ajax verloor. Snippers en slingers daalden langs de enthousiaste menigte naar beneden: een sfeer vergelijkbaar met die in Zuid Europese voetballanden. Van begin tot eind klonk er geschreeuw, gejuich en helaas ook vervelende spreekkoren van de tribune. Mikpunt van het Ajax-legioen was Mateja Kezman. De Joegoslaaf kreeg verwensingen naar het hoofd die zo ernstig waren dat coach Guus Hiddink meerdere malen bij de vierde official zijn beklach deed. Ook moest de speaker de Ajax-fans oproepen hun beledigende teksten voor zich te houden. Het hielp allemaal weinig.

Aan PSV was dus de taak om met goed voetbal een tegenantwoord te bieden. Dat lukte de Eindhovenaren maar met moeite. PSV oogde teneergeslagen door de gebeurtenissen van de afgelopen week. De spelers toonden gefronste blikken en met name Mateja Kezman, die inmiddels alweer drie maanden droog staat, liep met zijn ziel onder de arm.

Toch was het uiteindelijk Vennegoor of Hesselink die vlak voor rust de score opende. Met veel gevoel werkte hij een scherpe vrije trap van Van Bommel met het hoofd langs en over doelman Stekelenburg. De bal belandde met een noodvaart in de touwen.

Al gauw daarna in de tweede helft kreeg Vennegoor de kans de score verder uit te bouwen. Theo Lucius was doorgebroken op rechts en gaf de bal breed op de lange Twent. Oog in oog met de Ajax-keeper slaagde Vennegoor er toch nog in de paal te raken. De misser in de 47ste minuut zou het keerpunt in de wedstrijd betekenen.

De ellende begon in de 55ste minuut. Eric Addo, die in de 35ste minuut was ingevallen voor de geblesseerde Colin, stuntelde voor de zoveelste keer in een duel met Sikora. De Ajacied kreeg een geweldige tik van de PSV-verdediger, maar slaagde er desondanks in om de bal voor te geven aan Maxwell. De Braziliaan passte kort naar Sneijder die de bal snoeihard in de kruising schoot. Een prachtig doelpunt waarbij Waterreus volledig kansloos was.

Addo blunderde nog geen tien minuten later weer toen hij meters ruimte gaf aan zijn directe tegenstander Mitea die in de ploeg was gekomen voor de geblesseerde Sikora. Mitea aarzelde geen moment, rende de 16-meter binnen en vuurde een schot af op Waterreus. De PSV-keeper blokte het schot, maar slaagde er niet in de bal klemvast te houden. Toen hij uitgleed in een poging de bal alsnog te pakken, was daar Mitea om het karwijtje alsnog te klaren.

Daarna zakte het spel in en bracht Ajax-coach Ronald Koeman een extra verdediger in de ploeg. Grygera betrad het veld in ruil voor rechtsbuiten De Ridder. PSV zette nog wel aan, maar kon geen potten meer breken. Daar was wel gelegenheid toe.

Zo kreeg Kezman twee levensgrote kansen, maar zijn kopbal ging van dichtbij naast en zijn schot op doel werd uit de hoek gebokst door doelman Stekelenburg. Het bleef dus 1-2, waarmee een einde kwam aan negen jaren van Eindhovense onoverwinnelijkheid in de ArenA.