Seizoen 2010/2011 - Eredivisie : NAC Breda - PSV (4 - 2)

26 november 2010 - 20:45 uur

Door: ST

Door Noël van de Laar

PSV heeft zichzelf vrijdagavond een slechte dienst bewezen door in de uitwedstrijd bij NAC met liefst 4-2 te verliezen. Bij rust stond het 2-2 en de wedstrijd werd dan ook met name in de tweede helft verspeeld doordat PSV niet lekker uit de kleedkamer leek gekomen te zijn. Doelpunten van PSV werden gemaakt door Jonathan Reis en Balázs Dzsudzsák.

In de week na de topper tegen Ajax, wachtte er voor PSV opnieuw een uitwedstrijd. Ditmaal tegen angstgegner NAC Breda. Eerder dit jaar werd er hier met 2-1 verloren en betekende dat het einde van de titelaspiraties van PSV. Dit seizoen komt deze wedstrijd eerder, waardoor een eventuele nederlaag wellicht niet zo duur zal zijn als vorig seizoen, maar PSV wilde koste wat kost de koppositie vasthouden, en daarvoor moesten ze in eerste instantie de drie punten mee terug naar Eindhoven nemen.

Hoewel Orlando Engelaar donderdag na de training al aangaf weer fit te zijn koos Fred Rutten er toch weer voor om Otman Bakkal, net als vorige week tegen Ajax, te laten beginnen. Marcus Berg en Isaksson waren geveld door de griep de afgelopen week. Isaksson was op tijd hersteld voor de wedstrijd tegen NAC, maar Marcus Berg is niet mee afgereisd naar Breda.

Na een weinig enerverende openingsfase waarin beide ploegen nauwelijks kansen wisten te creëren, was het toch PSV dat aan het langste eind trok. De eerste kans van de wedstrijd werd na zestien minuten voetbal gecreëerd door Ola Toivonen die met een fantastische steekbal Jonathan Reis wist te bereiken en daarmee alleen voor de keeper van NAC zette. Jonathan Reis rondde de aanval keurig af en zorgde op die manier voor de voorsprong van PSV, 0-1.

PSV leek na de openingstreffer door te gaan drukken, en dat probeerden ze ook, maar door falen van Ibrahim Afellay, Dzsudzsák en Lens bleef de stand 0-1. Aan de andere kant is het een kwartier na de 0-1 wel raak als Matthew Amoah de bal teruglegt op Leonardo die door de benen van Isaksson afrondt en zodoende de stand weer gelijk trekt.

Maar drie minuten later is het weer raak, als er een vrije trap wordt gegeven aan PSV. Afellay stuurt Lens weg die over de flank richting het doel van Ten Rouwelaar liep. De keeper van NAC komt uit, waarna Lens voor kan geven op de inkomende Balázs Dzsudzsák die keurig afrondt en zo de 1-2 maakt.

Met nog zeven minuten te spelen tot de rust gaf de grieperige Andreas Isaksson aan dat hij te ziek is om de wedstrijd nog voort te zetten en vraagt Rutten om een wissel. Fred Rutten had geen keus en moest Cassio Ramos warm laten lopen om vervolgens zijn opwachting te maken in het doel van PSV.

Het is dan toch weer NAC dat in de eenenveertigste minuut de gelijkmaker maakt. Een corner van NAC werd bij de eerste paal binnengekopt door Matthew Amoah. Zo wist de koud in het veld staande reservekeeper Cassio Ramos nog geen vijf minuten zijn doel schoon te houden, en wist NAC dus nog voor de rust de gelijkmaker te forceren. Er ontpopte zich een aardig schouwspel voor de neutrale toeschouwer, maar voor PSV was het zaak de drie punten mee naar huis te nemen wilden ze de koppositie in de Eredivisie behouden.

Beide ploegen kwamen ongewijzigd terug uit de kleedkamers voor de tweede helft. Een tweede helft waarin PSV desastreus slecht staat te verdedigen en waaruit NAC kans op kans stapelde. In de eerste drie instanties waren ze nog niet succesvol in de afronding, maar bij de vierde poging was het Ali Boussaboun die ontzettend hard uithaalde en de bal vol in de kruising pegelde, 3-2.

De vraag was of PSV zich nog terug kon vechten in de wedstrijd, want de ploeg die in de eerste helft het beste van het spel had, leek in de tweede helft volledig verdwenen en dat kwam ook door het opportunistische spel van NAC. PSV dat al vier jaar niet wist te winnen in Breda leek daar ook vandaag niet in te gaan slagen.

Met nog een kwartier te voetballen kwam NAC met tien man te staan na een grove charge van Kees Luijckx. Dat was al de tweede keer dat hij een dergelijke overtreding maakte, en het leverde hem dan ook zijn tweede gele, en dus rode kaart op. PSV rook bloed en geloofde weer in een overwinning. Dat geloof leek verdwenen te zijn op het moment dat NAC de 3-2 maakte en het spel werd er aan beide kanten dan ook niet beter op. Met tien man kon NAC eigenlijk alleen maar verdedigen en daarom besloot trainer Aandewiel ook om aanvaller Anthony Lurling eraf te halen voor een extra verdediger, Nemanja Gudelj. Twee minuten later besliste NAC alsnog de wedstrijd. Precies op het moment dat de hoop weer terug was in de harten van PSV-supporters, besliste Matthew Amoah door de wedstrijd na een solo in het slot te duwen, 4-2.

Toch geloofde Fred Rutten erin asnog een puntje mee te nemen naar Eindhoven. Met nog acht minuten op de klok besloot de trainer van PSV centrale verdediger Marcelo eraf te halen voor Danny Koevermans. Helaas voor PSV mocht het niet meer baten, ook doordat trainer Aandewiel er aanvallers af bleef halen voor verdedigers en de wedstrijd afsloot in een 6-2-1 opstelling. De score bleef ongewijzigd en PSV ging met een 4-2 nederlaag aan de broek terug naar huis. In afwachting van de wedstrijd van FC Twente tegen NEC van morgenavond staat PSV nog altijd bovenaan. De vraag is hoe lang nog.