Seizoen 2010/2011 - Eredivisie : sc Heerenveen - PSV (1 - 3)

07 augustus 2010 - 20:45 uur

Door: ST

Toivonen

Door Noël van de Laar

HEERENVEEN – PSV heeft met veel moeite een 1-3 overwinning weten te boeken in Heerenveen. De grote man aan de kant bij PSV was Ola Toivonen, die de Eindhovenaren mede door twee hele knappe goals naar de overwinning schoot, 1-3.

De openingsfase had wat slordigheidsfoutjes voor PSV. Dit zorgde ervoor dat Heerenveen de openingsfase de bovenliggende ploeg was met hier-en-daar wat kansjes voor de thuisploeg. Echt groot gevaar leverde dit niet op, waarna PSV het initiatief vrij eenvoudig over kon nemen.

Na een obstructiefout in de achtste minuut jegens Jeremain Lens kreeg PSV een vrije trap aan de rechterkant van het veld. Deze werd direct op het doel van Kenny Steppe gevuurd door Balazs Dzsudzsak. Steppe wist de bal ternauwernood over zijn eigen doel te werken voor een corner die weinig gevaar opleverde.

Het spel kabbelde vervolgens rustig aan voort. Weinig grote kansen over en weer op een kopbal van Bas Dost na, maar die werd voor de lijn gekeerd door Andreas Isaksson. Vervolgens in de tweeëndertigste minuut een leep balletje van Roy Beerens die nog net door diezelfde Isaksson over het doel getikt kon worden. Qua balbezit was PSV de eerste helft sterker, maar gekeken naar de kansen had SC Heerenveen het meeste recht op de openingstreffer. Die viel echter niet, wat ervoor zorgde dat er gerust werd met een 0-0 stand.

De eerste gele kaart van de wedstrijd kwam op naam van Otman Bakal na een handige overtreding op de rand van het eigen zestienmetergebied op Oussama Assaidi die Bakkal met een handige passeerbeweging aftroefde in eerste instantie.

Het uitvak met PSV-supporters was niet helemaal uitverkocht, maar de sfeer zat er gedurende de wedstrijd goed in. Dit was voor de spelers van PSV duidelijk een steun in de rug, want naarmate de wedstrijd vorderde werd er steeds beter gecombineerd en vooruit gevoetbald.

Direct na rust opende PSV furieus de tweede helft met een hard en gericht schot van Balázs Dzudzsák. Helaas was het schot houdbaar voor keeper Steppe en werd de score nog niet geopend. De aanvallende intenties van PSV werden vervolgens goed voortgezet met diverse kansen. De derde kans in de reeks is dan wel raak als Ola Toivonen het middenveld doorstormt, de bal afgeeft op Jeremain Lens die de bal handig laat lopen voor Stanislav Manolev. Die laatste geeft de bal voor op de doorgelopen Toivonen die handig via de binnenkant van de paal binnenkopt en zodoende voor de, na de rust, verdiende 0-1.

Twee minuten later is er dan een reeks grote kansen voor SC Heerenveen, die flink druk zetten op de goal van Isaksson. De vierde kans komt dan uit een corner en werd feilloos binnengekopt door de rechtsback van Heerenveen Milan Kopic. Daarmee trok SC Heerenveen de stand weer gelijk waardoor PSV opnieuw druk moest zetten om een vernieuwde voorsprong te forceren.
Dit resulteerde met een grote kans door middel van een vrije trap die genomen werd door de net ingevallen Ibrahim Afellay in de negenenzeventigste minuut. De vrije trap werd hard op de goal van Steppe gevuurd, die hem nog net uit de goal kon houden. Beide ploegen lijken enigszins vrede te hebben met een gelijkspel want er werden weinig kansen gecreëerd door beide ploegen na de gelijkmaker van Kopic. Toch was het PSV dat meer aanspraak maakte op de overwinning. In de slotfase die op dat moment net begonnen was haalde Ola Toivonen van grote afstand uit en scoorde op fabuleuze wijze door de bal in de kruising te schieten.

Met nog 6 minuten op de klok probeerde PSV de wedstrijd uit te spelen. Dat ging in eerste instantie gepaard met heel veel moeite omdat SC Heerenveen weer flink begon te drukken op de goal van Isaksson met diverse kansen. De wissel van Michal Papadopulos voor de middenvelder Christian Grindheim sprak daarin boekdelen en tekende de intenties van trainer Ron Jans. Deze wissel zorgde echter voor een verkeerde werking, want daardoor kreeg PSV veel meer ruimte en dat resulteerde ook weer in grote kansen in de slotfase. Uiteindelijk leverde het ook een 1-3 eindstand op door een goal van Orlando Engelaar. Zodoende kon PSV de wedstrijd toch vrij eenvoudig uitspelen en vervolgens de drie punten mee naar huis nemen.