Seizoen 2010/2011 - KNVB Beker : PSV - Sparta Rotterdam (3 - 0)

22 september 2010 - 20:45 uur

Door: ST

Koevermans

Door Noel van de Laar

PSV is doorgedrongen naar de volgende ronde van de KNVB-beker. Na een matig duel werd het in Eindhoven 3-0 mede door een vroeg doelpunt van Danny Koevermans en een late treffer van Stef Nijland. PSV speelde met een B-opstelling en Sparta was met name na een rode kaart voor Slijngard onmachtig tegen de Eindhovenaren.

PSV speelde in een zogeheten B-opstelling en begon gedreven aan de wedstrijd met Afellay als grondlegger van de opbouw. Toch waren het de Rotterdamse bezoekers die in de eerste tien minuten het meest gevaarlijk waren. Vanaf de flanken waren het Joey Godee en Joshua John die met voorzetten Johan Voskamp probeerden te bereiken. Sparta heeft ten opzichte van vorig seizoen duidelijk ingeleverd aan kwaliteit, en het aantal keren dat Isaksson moest ingrijpen bleef dan ook minimaal.

Het is de twaalfde minuut als PSV voor het eerst in de wedstrijd gevaarlijk wordt. Danny Koevermans kreeg de bal in de zestien aangespeeld vanaf links door Balázs Dzsudzsák en verzilverde met het hoofd de eerste kans van de wedstrijd voor PSV. Uiterst effectief voetbal in de openingsfase.

Na de openingstreffer ging het veredelde B-elftal van PSV achterover leunen en rustig hun kans afwachten. PSV-trainer Fred Rutten had het elftal op zes plekken gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen Roda JC van afgelopen zondag. Toivonen, Berg, Lens, Maza, Engelaar en Pieters kregen rust en hun plaats werd ingenomen door Marcelo, Vukovic, Koevermans, Amrabat, Wuytens en Bakkal.

Net als vorig seizoen in de voorronde van de Europa League tegen Bnei Yehuda koos PSV ervoor om de gehele tweede ring voor dit duel leeg te houden en de supporters op de eerste ring te zetten. Op de hoeken en de perstribune na was de tweede ring dus leeg. PSV en de KNVB-beker is al jaren een moeizame combinatie. PSV lijkt nooit echt gemotiveerd in bekerwedstrijden en er komen ook steeds minder supporters op de wedstrijden van PSV in de beker af.

De eerste spelerswisseling is aan de kant van Sparta als Downey het veld moet verlaten met een blessure. Zijn plaats wordt ingenomen door nummer achttien, Emmanuel Boakye. Sparta speelde met risico, wat ook al vroeg in de wedstrijd resulteerde in de eerste twee gele kaarten van de wedstrijd voor Donovan Slijngard en Lerin Duarte.

Na een aantal behoorlijke kansen voor PSV, is de grootste in de negenendertigste minuut als Afellay net voor de achterlijn de bal precies op maat voorgeeft. Vukovic hoefde de bal alleen maar een zacht knikje te geven, maar dat deed hij te hard en te hoog waardoor het leer een ruime meter over het doel van André Krul heen suisde.

Twee minuten later is de volgende voor Danny Koevermans die hem na een duel kan inschieten. De kans eindigde uiteindelijk 2 centimeter naast het doel van Sparta. Zo heeft PSV duidelijk en zoals verwacht recht op de tweede treffer. Voor de rust viel die echter niet meer, waardoor beide elftallen met een 1-0 stand gingen rusten.

Na de rest ontstaat er in eerste instantie een open wedstrijd, maar vanaf de vijftigste minuut neemt Sparta het initiatief over en krijgt het diverse grote kansen. PSV verliest daarbij een beetje de controle over de wedstrijd. Toch was het voor Sparta van korte duur, want twee minuten later wordt Amrabat bij een counter van PSV vakkundig naar de grond gewerkt door Donovan Slijngard. De linksback van Sparta stond al op geel en kreeg zijn tweede kaart toegereikt door scheidsrechter Makkelie. Zo werd PSV op deze avond een helpende hand toegereikt namens de arbitrage.

Sparta onderneemt vrijwel meteen actie door Joey Godee van het veld te halen voor verdediger Mitchell van Gastel. Ook PSV gebruikt een spelerswissel als twee minuten later, in de 58e minuut, Jagos Vukovic het veld verlaat voor Orlando Engelaar.

Toch heeft de wissel aan Sparta-zijde weinig zin. PSV domineert en creëert kansen. Zo ook in de tweeënzestigste minuut als Afellay een keurig steekballetje plaatst op Danny Koevermans. Hij kon vrij doorlopen maar koos ervoor net buiten de zestien een gericht schot te plaatsen. Keeper was kansloos maar de bal verdween een paar centimeter naast het doel van André Krul.

Toch liet PSV het, met nog een kwartier op de klok, het veelvuldig afweten in de afronding. Sparta kreeg mede daardoor de indruk dat er iets te halen viel in Eindhoven en begon met steeds meer opportunisme te voetballen wat ook diverse kansen opleverde. Stijn Wuytens viel daarbij meerdere malen door de mand door diverse foute terugspeelballen wat gevaar opleverde aan Sparta-kant. Hij liet dus duidelijk zien waarom PSV hem liever had zien vertrekken naar Sint Truiden.

Toch was het weer PSV dat het initiatief terugkreeg en kansen bleef creëeren. Maar net als een week eerder was het de afronding waarin PSV keer op keer faalde. Toch was de ingevallen Stef Nijland gebrand om de 3100e treffer van PSV in een thuisduel te maken. Op aangeven van Stijn Wuytens maakte hij de 2-0 in de 89e minuut. Een minuut later is het weer raak als ook Danny Koevermans nog mag scoren op aangeven van Nordin Amrabat. Zo eindigde het duel dus in 3-0.

Een verdiende overwinning waarin PSV, zoals wel vaker voor de beker, met minimale inzet het maximale resultaat weten te boeken. Zaterdag wacht FC Groningen en dan zal er toch echt uit een ander vaatje getapt moeten worden.

KNVB Beker

• Deze KNVB Beker-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter D.D. Makkelie.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Tim van der Aalst.