Seizoen 2010/2011 - KNVB Beker : FC Twente - PSV (1 - 1)

26 januari 2011 - 20:45 uur

Bron: NOS.nl - Door: Chris

Koevermans

Tien jaar geleden won FC Twente in de bekerfinale na strafschoppen van PSV. Woensdagavond plaatsten de Tukkers zich voor de halve finales door PSV opnieuw vanaf elf meter te kloppen.

Na de reguliere tijd en de verlenging was de stand 1-1. FC Twente schoot vervolgens zeven strafschoppen achter Andreas Isaksson. PSV-aanvoerder Orlando Engelaar zag zijn inzet gestopt door Sander Boschker, die in het bekertoernooi de voorkeur krijgt boven eerste-doelman Nikolai Michailov.

PSV zette vanaf het beginsignaal druk, waardoor Twente voor rust geen moment in zijn spel kwam. PSV werd op zijn beurt echter eveneens nauwelijks gevaarlijk; Luuk de Jong keerde op twee meter van de doellijn een inzet van Ola Toivonen en Marcus Berg kopte naast.

Twente begon wat feller aan de tweede helft, maar het spel bleef slordig en kansen bleven uit. Hands van Engelaar leverde echter een penalty op, die door Theo Janssen onberispelijk werd benut.

Boschker beslissend
Waar PSV vervolgens aandrong, waren de kansen voor Twente en Isaksson redde met de voet bij een inzet van Nacer Chadli.

Terwijl FC Twente zich al opmaakte voor de polonaise, sleepte PSV er in de 93ste minuut toch nog een verlenging uit. De 1-1 was exemplarisch voor het karakter van de wedstrijd: de bal caramboleerde via de rug van Toivonen voor de voeten van pinchhitter Danny Koevermans, wiens uithaal via het hoofd van Peter Wisgerhof het doel in vloog.

In de verlenging schoot Denny Landzaat op de paal, waarna PSV opnieuw het initiatief greep. In de 117de minuut hield Boschker Berg en Balázs Dzsudzsák van de 1-2 af.

In de penaltyserie werd de routinier - net als tien jaar geleden - de held door de strafschop van Engelaar onschadelijk te maken. Dwight Tiendalli zorgde vervolgens voor de beslissing.

"Opgeladen in verlenging"
"Enorm blij", was Twente-trainer Michel Preud'homme met de zege op PSV. "De strafschoppenserie was meer dan een loting. Wij hebben de concentratie opgebracht om zeven penalty's te benutten. Daarbij kwam een schitterende redding van onze keeper Sander Boschker. Dat is het verhaal."

Volgens Preud'homme was PSV in de eerste helft beter. "Na de hervatting werden wij beter. De voorsprong was verdiend. Het was moeilijk te verkroppen om in de slotseconde dan de gelijkmaker om de oren te krijgen. Gelukkig hebben we ons weten op te laden in de verlenging. Dat heeft geresulteerd in een fantastische ontknoping bij de strafschoppen."