Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : FC Twente - PSV (2 - 2)

29 oktober 2011 - 20:45 uur

Door: ST

ENSCHEDE – PSV heeft met hangen en wurgen een punt gepakt in de Grolsch Veste. Aanvankelijk leek er weinig aan de hand voor de mannen van Fred Rutten maar door een dwaling van scheidsrechter Blom, die Kevin Strootman onterecht van het veld stuurde, eindigde de topper in een gelijkspel. Treffers voor PSV werden gemaakt door Zakaria Labyad in de eerste en Marcelo in de tweede helft. Voor FC Twente scoorden Douglas en Leroy Fer.

Door: Noël van de Laar

Na de midweekse bekerwedstrijd tegen FC Lisse stond er voor PSV vanavond een heuse topper op het programma. De nummer twee op de ranglijst ging immers op bezoek bij de nummer drie, FC Twente. Beide ploegen hadden even zoveel punten verzameld, echter, PSV had een beter doelsaldo. PSV begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat er slechts zesentwintig punten gepakt zijn in negentien ‘toppers’ onder leiding van trainer Fred Rutten. Het was de bedoeling dat dit aantal na vandaag met drie punten verhoogd werd. In dit rechtstreekse duel om de tweede plaats begon Co Adriaanse met aanvallende intenties. Liefst vijf aanvallers mochten aan de aftrap verschijnen. De trainer van de thuisploeg gokte daarbij op de relatief zwakke defensie aan PSV-zijde.

Toch waren de eerste kansen van de wedstrijd voor PSV. Met twee corners in de eerste drie minuten was er een gevaarlijke afvallende bal die recht op de slof van Labyad terecht kwam. Zijn schot ging net naast het doel van de Bulgaarse sluitpost Mihaylov. Ook was er een discutabel moment waarbij Dries Mertens voorbij diezelfde doelman sprintte. De Bulgaar herstelde zich snel en maakte er een corner van. Het moment was discutabel doordat hij daarbij wel Mertens naar de vloer bracht. Scheidsrechter Blom beoordeelde het niet als een bewuste actie en besloot de bal dus niet op de stip te leggen.

Na negen minuten wordt de score geopend door de thuisploeg. Douglas profiteert van een moment van onoplettendheid in de Eindhovense defensie en schiet bij de tweede paal rustig en beheerst binnen. De Twentse voorsprong was niet van hele lange duur. Vanaf de aftrap valt PSV direct aan en start Wijnaldum met de bal op de rechterflank. Na een goede individuele actie liep hij door en gaf de bal voor op de bij de eerste paal vrijstaande Zakaria Labyad die de bal niet goed leek te raken maar daarbij wel profiteerde van Mihaylov die ook niet berekend was op de manier waarop Labyad die bal raakte. Daardoor stond het na elf minuten al op 1-1.

Na een kleine twintig minuten spelen wordt de defensieve misère bij PSV vergroot op het moment dat Abel Tamata per brancard het veld verlaat. Zo speelde Jetro Willems zijn derde wedstrijd van deze week, na een eerdere invalbeurt bij Vitesse en een basisplaats tegen FC Lisse.

De wedstrijd die veelbelovend begon leek na de vroege treffers te stagneren. Het spel verliep nog wel in een heel hoog tempo en beide ploegen creëerden de nodige kansen, maar gescoord werd er niet meer voor de rust, waardoor de stand van 1-1 gehandhaafd werd. Beide trainers besloten in de rust geen wissels toe te passen waardoor allebei de ploegen dus intact gebleven aan de tweede helft begonnen.

Beide elftallen waren na de rust zichtbaar op zoek naar het spelniveau van de eerste helft. Dit resulteerde erin dat beide ploegen weinig kansen wisten te creëren. Het opmerkelijke hiervan was dat FC Twente beduidend meer moeite had een van de vijf aanvallers te vinden dan PSV dat er vaker uitkwam en ook meer balbezit had. Het enige waar het PSV aan ontbrak was een afmaker. De voorzetten van Labyad en Mertens waren allen goed, maar er stond niemand in de spits om zijn hoofd of been tegen de bal aan te zetten en zodoende de stand in het voordeel van PSV te trekken.
Na ruim een uur spelen krijgt PSV een corner nadat Douglas de bal over de achterlijn tikte zodat Matavz niet bij de bal kwam. Mertens koos voor een korte corner op Wijnaldum, die de bal direct weer teruggaf op de linksbuiten. De voorzet werd bij de tweede paal binnengekopt door centrale verdediger Marcelo. Met nog een klein half uur te voetballen trok PSV de stand naar zich toe en was het de vraag of ze het deze keer wel vast wisten te houden. De minuten na de treffer van Marcelo had PSV diverse malen via Wijnaldum en Labyad mogelijkheden om de score uit te bouwen en de wedstrijd definitief te beslissen.FC Twente wist niet meer waar het zoeken moest maar had het geluk aan haar zijde dat PSV het vizier niet op scherp leek te hebben.

Ook scheidsrechter Kevin Blom leek het allemaal niet meer op een rijtje te hebben. Met nog een kleine twintig minuten op de klok is er een ogenschijnlijk lichte charge van Kevin Strootman op Luuk de Jong die hooguit geel waardig leek. Blom oordeelde anders en gaf de jonge middenvelder een directe rode kaart. Fred Rutten handelde direct en besloot vervolgens Orlando Engelaar van de bank te halen en Tim Matavz werd zodoende het kind van de rekening. FC Twente trok vervolgens, vanzelfsprekend, de wedstrijd naar zich toe en stapelde kans op kans. Isaksson hield PSV echter continue in de wedstrijd waardoor de voorsprong behouden leek te worden. Echter was er geen houden meer aan op het moment dat Leroy Fer goed mee opkwam en de bal bij de eerste paal door de benen van Isaksson schoot en de stand zodoende gelijktrok. De laatste tien minuten leken een martelgang te worden voor de ploeg die tot aan de rode kaart het beste van het spel had en de wedstrijd leek te gaan beslissen. In een sporadisch moment in de slotfase wist PSV toch ook nog een kans te krijgen. Na een weergaloze actie van invaller Jeremain Lens legde hij de bal klaar voor Dries Mertens. Het schot van de Belg belandde op de binnenkant van de paal en ketste weer uit het doel van Mihaylov. Helaas is gebleken vandaag dat gerechtigheid niet bestaat en zodoende eindigt de topper wederom in een gelijkspel. Zo bepaalde de scheidsrechter dus wederom een topper in het nadeel van PSV.