Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : PSV - Heracles Almelo (4 - 1)

06 november 2011 - 16:30 uur

6 nov 2011

Lens

EINDHOVEN – PSV deed vandaag goede zaken en zette Ajax weer terug op vijf punten achterstand. In Eindhoven werd met 4-1 gewonnen van Heracles Almelo, dat PSV op de knieën leek te hebben bij de rust, waar het nog 0-1 stond. De inbreng van Jeremain Lens maakte echter het verschil en met een loepzuivere hattrick zorgde hij er in zijn eentje voor dat de drie punten in Eindhoven bleven vandaag. De andere treffer kwam op naam van Ola Toivonen na een assist van jawel, diezelfde Jeremain Lens.

Door: Noël van de Laar

Vandaag stond de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo op het programma. De nummer negen van de huidige Eredivisie draait een stabiel seizoen. Na de uitschieter waarbij ze vrijwel het hele seizoen in de subtop meedraaiden onder leiding van Gert-Jan Verbeek heeft Peter Bosz een ernstige terugval weten te voorkomen. Voor PSV levert Heracles-thuis doorgaans geen problemen op, maar PSV lijdt dit seizoen vaak puntenverlies na Europese wedstrijden waardoor waakzaamheid geboden is. Hoewel de wedstrijd vandaag niet onder leiding stond van de inmiddels verguisde Kevin Blom, gaven de fanatieke supporters wel een duidelijk signaal af richting de KNVB. Zo hingen er vier spandoeken waarin verwezen werd naar de blunder van de blonde arbiter van vorige week maar de duidelijkste tekst had de fanatieke PSV-aanhang bewaard voor de opkomst van de spelers. Zo luidden de woorden op het laatste doek: ‘Met de KNVB aan de macht wordt de titelstrijd verkracht’. Vervolgens werd de afwezige Kevin Strootman vanaf de aftrap minutenlang hartstochtelijk toegezongen.

Daarmee was de toon gezet maar leek PSV moeite te hebben om Heracles onder druk te zetten wat er in resulteerde dat PSV liefst tien minuten moest wachten op de eerste mogelijkheid doelman Pasveer te passeren. Het schot van Zakaria Labyad ging echter enkele centimeters naast het doel. Na dertien minuten is het dan Heracles dat de leiding neemt in het Philips Stadion. Uit een corner kon de aanvoerder Antoine van der Linden vrij op het doel koppen. De bal vloog via Isaksson, Marcelo en de onderkant van de lat in het doel en bracht de bezoekers op een verassende voorsprong.

Vandaag werd PSV wel de helpende hand geboden door de scheidsrechter, die zichtbaar geïmponeerd was door de georganiseerde sfeeractie jegens de KNVB. PSV was onmachtig tegen Heracles en toen Dries Mertens zich liet vallen, trapte scheidsrechter Kuipers daarin. Georginio Wijnaldum nam vervolgens plaats achter de bal, maar net als eerder dit seizoen in de wedstrijd tegen Roda JC schoot hij de bal erg zwak in waardoor keeper Pasveer hem uit de hoek over de achterlijn duwde. Mede door het missen van de strafschop was de ruststand dan ook 0-1 en dus ging PSV voor de tweede keer in vier dagen tijd rusten met een achterstand in eigen huis.

Fred Rutten besefte ook dat er een uit ander vaatje getapt moest worden en besloot de niet lekker in de wedstrijd zittende Wijnaldum in de kleedkamer te houden. Een logische vervanger nam zijn plaats in, namelijk Jeremain Lens. Daarnaast keek de trainer diverse keren langs zich of het al tijd was om Jan Vennegoor of Hesselink zijn rentree te laten beleven, maar daar wachtte hij nog even mee. Vrij snel na de rust ging de ingevallen Lens er vandoor op de rechterflank. Zijn voorzet belandde bij de eerste paal voor de voeten van Toivonen die hem simpel voorbij Pasveer schoof en zodoende de stand weer gelijk trok.

Dat Lens de inbreng bracht die PSV nodig had, zag Fred Rutten goed. Na de assist op Toivonen voor de 1-1 was het deze keer Lens zelf die een voorzet van Dries Mertens tussen de palen mikte. Nog geen vijf minuten later was het wederom Jeremain Lens die de bal kreeg aangespeeld door Dries Mertens. Na een kap-en-draai beweging knalt hij de bal in de verre hoek en vergrootte hij de marge naar twee. Op het moment dat Rutten zijn tweede wissel toepaste vonden de supporters het welletjes en begonnen ze te roepen om Jan Vennegoor. Na een aantal minuten bracht dit het gewenste effect en stuurde de trainer Vennegoor uit de dugout om warm te gaan lopen. Dit tot grote vreugde van de supporters die nog hartstochtelijker de naam van de kersverse PSV’er scandeerden. Toch moest de aanhang wachten tot er nog drie minuten officiële speeltijd op de klok stonden. Maar vanaf dat moment was zijn rentree een feit.

Maar het is niet Jan Vennegoor die de marge naar drie schoot, maar de andere invaller. Jeremain Lens geeft zijn invalbeurt nog wat extra glans door in de laatste minuut van de wedstrijd zijn hattrick te vervolmaken. Hij en niemand anders hielp PSV over het dode punt heen in een wedstrijd waar in de eerste helft onthutsend zwak gespeeld werd door de thuisploeg. Zodoende loopt PSV drie punten uit op de geduchte titelconcurrent Ajax, dat eerder vandaag met 6-4 van en bij FC Utrecht verloor. De vraag is dan ook of we niet meer tegenstand moeten verwachten uit die andere Noord-Hollandse stad, Alkmaar.