Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : Excelsior - PSV (1 - 3)

06 mei 2012 - 14:30 uur

Door: Noel Van de Laar

Wijnaldum

ROTTERDAM – Ondanks een 1-3 uitoverwinning op bezoek bij Excelsior Rotterdam is PSV volgend seizoen weer genoodzaakt aan te vangen in de Europa League. Doordat Feyenoord met 2-3 wist te winnen in Heerenveen was het resultaat van de wedstrijd in Rotterdam niet meer van belang en dus gaat Feyenoord naar de voorronde van de Champions League volgend seizoen. Voor PSV scoorden Dries Mertens, Jeremain Lens en Georginio Wijnaldum. Vlak na rust scoorde Excelsior vanaf elf meter de aansluitingstreffer.

Door: Noël van de Laar

Vandaag stond de slotwedstrijd van de competitie op het programma tegen Excelsior. De thuisploeg verkeerde in degradatienood en moest winnen om boven De Graafschap te komen op de ranglijst. Daarbij hadden ze het niet meer in eigen hand want bij winst was de ploeg van John Lammers nog wel afhankelijk van het resultaat van de Doetinchemmers op bezoek bij ADO Den Haag.

Voor PSV gold in feite hetzelfde. Er moest gewonnen worden om de tweede plaats te bemachtigen en daarbij was PSV afhankelijk van het resultaat in Heerenveen, waar Feyenoord op bezoek ging bij de plaatselijke SC. Al met al garantie voor een mooie voetbalmiddag met hopelijk een mooi einde voor de Eindhovenaren.

Na tien minuten spelen kwam PSV op voorsprong. Na knap doorzetten van Dries Mertens na een één-tweetje stoomde de Belg door en vanuit een onmogelijke hoek, hij stond al tegen de achterlijn aan, werkte hij de bal op prachtige wijze achter Wesley De Ruiter. Dat was alweer het negentiende competitiedoelpunt van de Belg die daarmee clubtopscorer lijkt te worden in een toch al productief seizoen voor PSV. PSV was na FC Barcelona en Real Madrid dan ook de meest productieve ploeg van Europa, op alle fronten gerekend.

Het leek er de volledige eerste helft op alsof Excelsior al gedegradeerd was. Er was de volledige vijfenveertig minuten sprake van eenrichtingsverkeer richting het doel van Wesley de Ruiter. Dat resulteerde na ruim een half uur spelen dan ook in de 0-2 voor de Eindhovenaren. Na een corner van Dries Mertens kon Ola Toivonen voorgeven. De bal werd ingekopt door Marcelo maar spatte uiteen op de lat. In de rebound kon Jeremain Lens de bal alsnog binnenkoppen en zo werd de marge verdubbeld.

Vrij snel na rust liet PSV Excelsior weer terugkomen in de wedstrijd. Na een overtreding van Ola Toivonen legde Makkelie de bal op de stip en mocht Luigi Bruins voor de aansluitingstreffer aantekenen. Niet lang daarna kwam het bericht dat SC Heerenveen op voorsprong was gekomen tegen Feyenoord door een goal van Bas Dost. Maar die voorsprong was van korte duur omdat PSV-huurling Otman Bakkal twee minuten later alweer de gelijkmaker binnenschoot.

Na zesenzestig minuten maakte PSV een einde aan de Rotterdamse hoop. De hoop van Excelsior om te stunten en zodoende directe degradatie te ontlopen. Het doelpunt kwam tot stand na een voorzet vanaf de rechterflank van de voet van Jeremain Lens. Na goed doorlopen van Wijnaldum schoot de oud-Feyenoorder de beslissende treffer binnen. Maar vrijwel gelijktijdig kwam ook het nieuws binnen dat Feyenoorder Sekou Cissé de 1-2 binnenschoot. Even later volgde ook nog de 1-3 in Heerenveen waardoor het seizoen van PSV als een nachtkaars werd uitgeblazen.

Voor Feyenoord wacht dan de voorronde van de Champions League en PSV is wederom genoodzaakt een jaar in de Europa League te vertoeven. Zo is er een einde gekomen aan een teleurstellend verlopen seizoen met de diverse nederlagen in uitwedstrijden als dieptepunten. Toch herinneren de meeste PSV-supporters de 2-6 vernedering in eigen huis tegen FC Twente als absoluut dieptepunt. Ook het getouwtrek rond Zakaria Labyad, het ontslag van Fred Rutten en de aanvaring met supporters na de verloren wedstrijd tegen NAC Breda hebben een rol gespeeld dit seizoen waarin niet voldaan werd aan de torenhoge verwachtingen.