Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : PSV - ADO Den Haag (5 - 0)

02 mei 2012 - 20:00 uur

2 mei 2012

Toivonen

EINDHOVEN - Hoewel PSV eenvoudig wist te winnen van ADO Den Haag lijkt de voorronde van de Champions League de Eindhovenaren weer door de neus geboord te worden. Door de eindstanden van elders gespeelde wedstrijden zal SC Heerenveen Feyenoord moeten laten winnen om zo directe plaatsing voor de Europa League veilig te stellen. Desondanks deed PSV dus wel wat het moest doen en won de ploeg van Phillip Cocu met 5-0 van de Hagenezen. Doelpunten werden gemaakt door Jeremain Lens, twee maal Ola Toivonen, Zakaria Labyad en Dries Mertens.

Door: Noël van de Laar

Na de puike overwinning die geboekt werd op bezoek bij Roda JC stond vandaag de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma. Er is de voorbije dagen veel geschreven over de slotfase van het seizoen, waarin PSV in een hevige strijd is verwikkeld met Feyenoord op jacht naar de tweede plaats. PSV, dat twee relatief gezien gemakkelijke wedstrijden op het programma heeft staan zal met buitengewone interesse de wedstrijd in Rotterdam van vanavond en de wedstrijd van Feyenoord in en tegen Heerenveen van zondag volgen.

Datzelfde Feyenoord speelde vanavond tegen verliezend bekerfinalist Heracles Almelo dat absoluut gebrand was op de overwinning. Immers, een tweede plaats voor PSV zou voor de Heraclieden directe plaatsing voor de Europa League-voorronde betekenen. De wedstrijd speelde zich met name in de openingsfase af in een moordend traag tempo. PSV leek de laatste wedstrijd van het seizoen voor eigen publiek niet in staat te zijn om de supporters te verblijden met goed voetbal. Toch komen de Eindhovenaren na dik twintig minuten op voorsprong. Na erg goed doorzetten van Jeremain Lens waarbij de keeper ook gepasseerd werd schoot hij vervolgens de bal hard en hoog in het doel.

Met nog zeven minuten tot de rust zette PSV nog eens aan in een wedstrijd waar verder weinig gebeurde. Atiba Hutchinson kreeg de bal aangereikt door Wijnaldum waarop de Canadees vanaf de flank een voorzet kon geven richting de zestien. De assist was precies op maat en eindigde op het hoofd van de volledig vrijstaande Ola Toivonen die na drie eerder gemiste kansen eindelijk het net wist te vinden en de score te verdubbelen.

Met die stand werd er ook gerust. Na drie minuten gespeeld te hebben in de tweede helft mochten beide ploegen weer terug de kleedkamer in. Na opnieuw een bliksemflits besloot scheidsrechter Wegereef dat het onverantwoord was om op het veld te blijven staan waarop hij de wedstrijd stillegde. Na tien minuten werd de wedstrijd weer hervat en na nog eens vijftien minuten scoorde Ola Toivonen zijn tweede van de avond uit een voorzet van Jeremain Lens.

Nog geen vier minuten na de derde treffer van Eindhovense makelij ging er weer een voorzet van Jeremain Lens vooraf aan de volgende goal van PSV. De assist zeilde in eerste instantie over Toivonen heen maar belandde uiteindelijk in de voeten van Zakaria Labyad. Die kapte een keer de bal naar zijn goede voet en krulde de bal vervolgens op prachtige wijze in de kruising. Hij vierde zijn doelpunt op bijzondere wijze maar de goal viel niet in goede aarde bij de fans die massaal een fluitconcert besloten in te zetten.

Met nog een kwartier te spelen besloot Phillip Cocu de maker van de vierde goal van het veld te halen en Memphis Depay in te brengen. De “publiekswissel” viel niet in goede aarde bij de PSV-supporters die een zo mogelijk nog harder fluitconcert inzette dan na zijn doelpunt. De wissel voelde dan ook meer als officieus afscheid van de jonge Marokkaan die zijn carriere lijkt te gaan vervolgen bij het Portugese Sporting Lissabon. Ook Marcelo mocht het veld ruimen en werd vervangen door Timothy Derijck. Even later mocht ook Orlando Engelaar nog zijn opwachting maken om de wedstrijd uit te spelen. Hij kwam erin als vervanger van aanvoerder Ola Toivonen.

De wedstrijd was na de 4-0 min of meer gespeeld en werd met de nodige routine uitgevoetbald door PSV. Gescoord werd er nog wel door Dries Mertens maar gelet op de ongunstige eindstand in Rotterdam lijkt de tweede plaats voor PSV opnieuw een onhaalbare kaart te zijn geworden. Immers, als SC Heerenveen wint van Feyenoord en PSV wint van Excelsior, dan is SC Heerenveen genoodzaakt in de playoffs haar Europese ticket veilig te stellen. Echter, wanneer PSV niet als tweede eindigt plaatst SC Heerenveen direct voor de Europa League en dus lijkt die wedstrijd een formaliteit te zijn geworden voor Feyenoord, dat zodoende voor het eerst sinds seizoen 2002/2003 de Champions League lijkt te gaan halen.