Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : PSV - FC Twente (2 - 6)

04 maart 2012 - 16:30 uur

4 mrt 2012

Toivonen

EINDHOVEN – De titelkansen van PSV hebben een serieuze knauw te verwerken gekregen. Na negentig minuten stond er een ongekende eindstand op het scorebord, 2-6. Bij rust stond het al 0-4 en de laatste ploeg die met die cijfers in het voordeel ging rusten was Arsenal in de poulefase van de Champions League. Namens PSV scoorde Ola Toivonen tweemaal in de tweede helft. Namens FC Twente zorgden John, Janssen tweemaal, Wisgerhof, De Jong en Fer voor de doelpunten.

Door: Noël van de Laar

Wederom een wedstrijd van de waarheid voor PSV als FC Twente op bezoek komt. Vorige week werd Feyenoord puntloos terug naar Rotterdam gestuurd en iedereen binnen PSV hoopte op een soortgelijk scenario vandaag in de wedstrijd tegen FC Twente. Kevin Strootman was ziek en werd vervangen door Atiba Hutchinson. De Supportersvereniging PSV en PSV Fans United hadden de actie geďnitieerd om het clublied na negentien minuten en dertien seconden te tonen op de beeldschermen, een actie die met de nodige ironie werd ontvangen door diverse sceptische PSV-Supporters.

Waar de wedstrijd tegen Feyenoord lange tijd gelijk opging kwam PSV tegen FC Twente al vroeg in de problemen. Ola John kreeg alle ruimte om de bal in te schieten en besloot dat ook maar eens te doen. Vanaf twintig meter verdween de bal voorbij Isaksson in de verre hoek en zodoende leidden de Tukker al vroeg in de wedstrijd. Die marge werd tien minuten later verdubbeld na een persoonlijke fout van Wilfred Bouma. De routinier liet de bal onder zijn voet door glijden, voordat de bal de zijlijn passeerde leverde hij de bal in bij Ola John. Die gaf de bal aan de doorgelopen Luuk de Jong. Die behield het overzicht en gaf de steekpass op Willem Janssen die de bal, wederom volledig vrij, eenvoudig achter Isaksson schoot. Dit gebeurde op slag van de negentiende minuut waardoor PSV besloot het clublied niet weer te geven op de beeldschermen.

Het werd nog erger voor PSV. Weer kreeg FC Twente alle ruimte van de PSV-defensie en na mooi overstapje van Tim Cornelisse besloot de mee opgekomen Peter Wisgerhof maar eens uit te halen en aan te tekenen voor de 3-0, met dank aan een blunderende Andreas Isaksson die de bal niet wist te keren en hem via zijn vuisten achter hem in het doel zag verdwijnen. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg. PSV speelde in een te slap en rustig tempo om de Tukkers te verrassen. Dat lukte de Tukkers wel want vrijwel iedere counter was een doelpunt. Ook Luuk de Jong wist nog het net te vinden voor de rust en zodoende stond er een ongekende 0-4 op het scorebord in de rust. De zwakheid van PSV, de defensie, werd dus op pijnlijke wijze blootgelegd.

Er zullen dan ook harde woorden gevallen zijn in de rust in de kleedkamer van PSV. Manolev mocht achter blijven in de kleedkamer en werd vervangen door Jeremain Lens. Maar na vijftig minuten knapte er iets bij Douglas. Nadat hij eenvoudig van de bal werd gezet door Ola Toivonen trapte hij na op de knieholte van de Zweedse aanvoerder. Pol van Boekel, die weinig goeds deed in de eerste helft, stond er recht boven en kon niet anders dan de rode kaart uit zijn borstzakje halen. Die was bestemd voor de Braziliaanse Nederlander en die mocht dus inrukken, terug de kleedkamer in.

De rode kaart betekende dat PSV er weer in ging geloven. Amper vijf minuten na de rode kaart werd er een vrije trap gegeven aan PSV. Dries Mertens gaf voor en de bal eindigde op het hoofd van Toivonen en in tweede instantie in de kruising van het doel achter Mihaylov. Zodoende kwam PSV, dankzij de rode kaart van Douglas, weer terug in de wedstrijd en was er eindelijk de beleving die in de eerste helft zo nadrukkelijk gemist werd. Die bracht PSV alleen niet verder want met nog een kwartier te spelen werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid. Na een lange rush van Leroy Fer die vanaf het middenveld werd ingezet rondde de oud-ploeggenoot van Georginio Wijnaldum feilloos af. Ola Toivonen maakte er in de slotfase nog 2-5 van waardoor PSV toch nog het slotakkoord leek te hebben in een verder dramatisch verlopen wedstrijd waarna PSV de titelkansen nu serieus lijkt te kunnen vergeten. De woorden ‘leek te hebben’, want FC Twente vijzelde de score nog verder op naar 2-6. Willem Janssen kwam er na een counter eenvoudig doorheen en schoot de bal achter Isaksson. Daarmee werd PSV dus op harde wijze terecht gewezen en kreeg de hoop op de landstitel een serieuze knauw te verwerken. Volgende week wacht NAC in Breda en zal PSV weer vol aan de bak moeten. Of Fred Rutten dan nog op de bank zit namens PSV is nog maar de vraag. De beide supportersgroepen zongen samen maar op diverse wijze om het vertrek van de PSV-trainer. Aan Marcel Brands om met het oordeel te komen. Daarover zal in de loop van de week meer duidelijkheid komen.