Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : AZ - PSV (3 - 1)

07 augustus 2011 - 12:30 uur

7 aug 2011

door Noël van de Laar

ALKMAAR – PSV heeft voor het eerst sinds 2000 haar seizoensouverture verloren. In Alkmaar werd het 3-1 door doelpunten van Martens, Viergever, Mertens en Altidore. De wedstrijd ging lange tijd gelijk op maar met name Wijnaldum en Mertens wisten hun kansen niet te verzilveren. In 2000 was het de Graafschap dat PSV met 2-0 wist te kloppen. Saillant detail is dat PSV na die wedstrijd niks meer verloor. Fred Rutten hoopt ongetwijfeld op een soortgelijk scenario.

Voor PSV stond vandaag met de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen meteen een kraker op het programma. De wedstrijden tegen AZ staan immers bekend om het spektakel die ze bieden. Vorig seizoen eindigde de wedstrijd in een comfortabele 0-4 overwinning door doelpunten van Dzsudzsák en Berg die beiden twee keer wisten te scoren. Die spelers zijn deze zomer vertrokken naar respectievelijk Anzhi en HSV.

Voor Fred Rutten is het een belangrijke wedstrijd die de toon voor de rest van het seizoen kan zetten. Wordt er verloren, dan zal de kritiek op de trainer van PSV alleen maar toenemen. Met verrassende namen in de opstelling als Funso Ojo en Abel Tamata, zal heel Nederland nieuwsgierig zijn hoe dit PSV gaat presteren. Erik Pieters en Wilfred Bouma, vorig seizoen altijd verzekerd van een basisplaats, starten vandaag op de bank. Daarnaast laat Rutten alle drie de nieuwe aanwinsten debuteren. Zowel Wijnaldum als Mertens en Strootman mochten aan de wedstrijd beginnen. Wat verder nog opviel was de boodschap van Rutten aan het bestuur door maar zes reserves mee te nemen. Rutten wilde hier nog maar eens mee duidelijk maken dat er nieuwe spelers nodig zijn voor het verstrijken van de transferdeadline.

Hoewel de wedstrijd gelijkopgaand begon werd AZ na twintig minuten sterker. Binnen vijf minuten kreeg de thuisploeg vier opgelegde kansen waarvan de vierde uiteindelijk raak was. Na zesentwintig minuten komt de voorzet vanaf rechts en van de schoen van oud-PSV’er Dirk Marcellis. Maarten Martens stond volledig vrij voor het doel van Isaksson en caramboleert de bal in de kruising. Daarna nam PSV het initiatief over en krijgt het een behoorlijk aantal kansen maar zowel Wijnaldum als Mertens wisten hun pogingen niet te verzilveren.

De grootste kans voor PSV komt na vijfendertig minuten als Wijnaldum vrij wordt gezet voor het doel van Esteban. Oog in oog met de keeper van AZ weet Wijnaldum opnieuw niet te scoren. Duidelijk is wel dat Wijnaldum de absolute smaakmaker aan de kant van PSV is in de eerste helft, maar hij miste enkel de kers op de taart.

Juist op het punt dat PSV het initiatief in handen had na de openingstreffer van AZ valt er een bal voor de voeten van centrale verdediger Nick Viergever. Die bedenkt zich geen moment en haalt in een keer de trekker over. Het resultaat is een absolute wereldgoal die vol in de kruising vliegt, Andreas Isaksson kansloos latend. Op slag van rust komt AZ dus op een comfortabele 2-0 voorsprong. Maar het slotakkoord voor de rust is toch nog voor PSV als Dries Mertens de aansluitingstreffer in de blessuretijd van de eerste helft weet binnen te werken. De goal van Mertens kwam op een psychologisch heel belangrijk moment, want meteen na het doelpunt floot Braamhaar af voor de rust.

Fred Rutten besloot in de rust Abel Tamata in de kleedkamer te laten en te vervangen door de vandaag 23 jaar geworden Erik Pieters. Het moge duidelijk zijn dat Abel Tamata vandaag tegenviel en behoorlijk wat fouten maakte waar AZ van kon profiteren. Zoals bekend mocht Tamata beginnen omdat Erik Pieters een lichte blessure had in de voorbereiding en daardoor nog niet fit genoeg was om de volle negentig minuten te spelen. Bij AZ nog geen wissels in de rust, maar na twee minuten in de tweede helft werd Simon Poulsen alsnog naar de kant gehaald en vervangen door Ragnar Klavan.

Het begin van de tweede helft bracht een stuk minder spektakel dan de eerste helft. Meest opvallende moment is na twintig minuten voetballen als Wijnaldum zijn man passeert en in de zestien neergehaald wordt. Waar de scheidsrechter de bal op de stip had moeten(!) leggen besloot hij de doeltrap toe te kennen aan AZ-goalie Esteban.

Met nog een klein kwartier op de klok werd duidelijk dat PSV voor het eerst sinds 2000 de seizoensouverture zou verliezen. Na wederom een assist van Dirk Marcellis maakte de ingevallen Amerikaan Jozy Altidore een einde aan de aspiraties van PSV en kopte eenvoudig en volledig vrij voor het doel de 3-1 binnen. AZ moest vrij snel na het doelpunt van Altidore verder met tien man doordat Moisander zijn tweede gele kaart incasseerde. PSV werd echter niet meer gevaarlijk en geloofde er ook niet meer in. Duidelijk is wel dat er voor Fred Rutten werk aan de winkel is. Veel werk. Zijn ploeg stond vandaag onsamenhangend en inspiratieloos te voetballen. Dat is dan ook de belangrijkste reden van deze pijnlijke nederlaag.