Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : PSV - AZ (3 - 2)

Wedstrijd verslag

14 april 2012 - 18:45 uur

14 apr 2012

Matavz

EINDHOVEN – PSV heeft drie punten overgehouden aan het duel met AZ. De ploeg van Phillip Cocu was de gehele eerste helft de bovenliggende partij maar toch leidde AZ bij rust met 1-2. Na rust leek het duel dood te bloeden maar schoot Jeremain Lens de wedstrijd weer tot leven door zijn tweede treffer van de avond te maken. In de allerlaatste seconde wist Tim Matavz nog te profiteren na een blunder van Esteban waardoor de drie punten in Eindhoven bleven.

Door: Noël van de Laar

Na de domper van afgelopen woensdag op bezoek bij RKC(2-1 verlies) moest er vandaag gewonnen worden van de huidige nummer twee van de Eredivisie. De ploeg uit Alkmaar draait een bijzonder sterk seizoen op alle fronten. In de Europa League vonden ze in de kwartfinale hun Waterloo net als PSV tegen Valencia en ook in de beker wist de ploeg van Gertjan Verbeek het tot de halve finale te schoppen. Wat betreft de competitie hebben ze lange tijd bovenaan gestaan maar volgen ze nu op drie punten van de Amsterdamse koploper.

Al met al een wedstrijd die door beide ploegen dus gewonnen moest worden. Ajax kreeg degradatiekandidaat De Graafschap op bezoek en de verwachting was dat ze die wedstrijd eenvoudig zouden winnen en dus moest ook AZ winnen om de aansluiting te behouden en niet de titelstrijd al bij voorbaat op hoeven te geven. PSV leek al uitgeschakeld te zijn voor de titel en moest winnen in de strijd om de tweede plaats die recht geeft op een plaats in de voorronde voor de Champions League.

Met een gelijkspel zouden beide ploegen niets opschieten en dus ontstond er een heus voetbalgevecht tussen twee topploegen die allebei speelden voor de drie punten. PSV begon daarbij voortvarend want na vierentwintig seconden moest doelman Esteban zich volledig strekken om een schot van Labyad uit de kruising te houden. Twee minuten later was linksback Jetro Willems dichtbij de openingstreffer maar ook hij vond Esteban op zijn pad.

Na een kwartier was het dan toch raak. Een schot van Jeremain Lens vanaf de rand van de zestien leek houdbaar te zijn voor de Zuid-Amerikaanse doelman maar de bal ontglipte de goalie en verdween via de paal alsnog in het doel. Een miraculeus doelpunt van de spits die sinds de bekerfinale Tim Matavz verving in de spits van PSV.

Lang mocht PSV niet genieten van die voorsprong. Zes minuten later was het Timothy Derijck die wegliep bij Jozy Altidore. De Amerikaan besloot maar eens uit te halen en verschalkte Tyton met een weergaloos afstandsschot dat in de kruising verdween, de Poolse doelman kansloos latend. Zo stond de stand weer in evenwicht en konden beiden ploegen weer op zoek naar de voorsprong. Die goal viel al vlot na de gelijkmaker voor de Alkmaarders. Nadat een minuut eerder Altidore werd teruggefloten voor vermeend buitenspel, wederom na een persoonlijke fout van Derijck, kon dit keer Roy Beerens alleen doorlopen op Tyton. De exponent van de PSV-opleiding schoot de bal onberispelijk via de onderkant van de lat binnen en bracht AZ voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong.

PSV probeerde vervolgens met man en macht de achterstand ongedaan te maken. Nadat Jetro Willems weer eens mee opkwam stond hij aan het einde van een goede aanval maar zijn schot kon nog net uit de hoek gehaald worden door Esteban. De keeper van AZ wist geen enkele bal klemvast te pakken en daar lag dan ook de zwakke plek van de tegenstander vandaag. Ondanks het offensief dat PSV inzette bleef de voorsprong voor AZ behouden tot de rust. Daarvoor hadden ze wel de hulp nodig van de dramatisch fluitende Björn Kuipers die de bezoekers meerdere malen overduidelijk voortrok.

De vooraf al onzekere Rasmus Elm mocht in de rust achterblijven in de kleedkamer. Hij werd vervangen door Ragnar Klavan. Phillip Cocu was tevreden over het spel van zijn ploeg en besloot zonder te wisselen te beginnen aan de tweede helft. Toch besloot hij direct bij aanvang van de tweede helft zowel Tim Matavz als Memphis Depay de dugout uit te sturen om warm te lopen. Na twaalf minuten in de tweede helft werd laatstgenoemde ingebracht om de ongelukkig spelende Dries Mertens uit zijn lijden te verlossen.

Even later mocht ook de licht-geblesseerde Kevin Strootman naar de kant. Hij werd vervangen door Tim Matavz waardoor Jeremain Lens opschoof naar de rechterflank en Georginio Wijnaldum een linie zakte. Deze speelwijze had succes want met nog een klein kwartier op de klok werd Jeremain Lens weggestuurd door invaller Depay waardoor Lens alleen door kon op het Alkmaarse doel. De spits faalde niet en tekende zo voor zijn tweede treffer van de avond en de gelijkmaker namens de Eindhovenaren.

Waar scheidsrechter Kuipers zich gedeisd hield gedurende de voorsprong van AZ begon het liedje van voor af aan na de gelijkmaker. Iedere beslissing viel in het nadeel van PSV en dat leidde ook tot boze reacties vanaf de tribunes. Toch kreeg PSV met nog één minuut officiële speeltijd op de klok een vrije trap recht voor het doel op de rand van de zestien na een charge op aanvoerder Toivonen. Labyad meldde zich achter de bal maar het schot werd half gekeerd door doelman Esteban waarna Viergever de bal tot corner verwerkte. Daarna werd er nog drie minuten blessuretijd aan het duel toegevoegd maar beide ploegen leken daar niet meer van te profiteren. Totdat Timothy Derijck, die een ongelukkige wedstrijd speelde een steekpass gaf op Jeremain Lens. In twee instanties wist Lens de bal voor het doel te krijgen en nadat Esteban de bal wéér losliet scoorde Tim Matavz alsnog de verlossende treffer. Direct daarna floot Kuipers af en dus pakte PSV op de valreep alsnog de drie punten.

Volgende week wacht het thuisduel tegen NEC Nijmegen en dan wordt er niet alleen verwacht dat PSV de drie punten pakt maar ook dat het dan een stuk eenvoudiger zal gaan dan vandaag.