Seizoen 2015/2016 - Eredivisie : PSV - AZ (3 - 0)

29 november 2015 - 16:45 uur

Door: DvG & Peter Visser

EINDHOVEN – De goede prestatie van PSV in Manchester heeft dit keer geen dip in de competitie als gevolg. AZ heeft in het Philips Stadion weinig te vertellen en keert met een 3 – 0 nederlaag terug naar Alkmaar. Niet alleen de overwinning, maar ook het goede aanvalsspel zal PSV vertrouwen geven voor de komende belangrijke wedstrijden in de eredivisie, Champions League en beker.
Door Peter Vos

Voorafgaand aan de thuiswedstrijd werd nog gevreesd voor het chronische vormverlies, dat PSV rond de groepswedstrijden van de Champions League heeft. Het 0-0 gelijkspel in en tegen Manchester blijkt bij de start van de wedstrijd tegen AZ alleen maar een opmaat tot nóg beter voetbal. AZ, dat zelf in Europa weinig presteert, heeft in het eerste kwartier weinig te vertellen in het Philips Stadion.

Al na twee minuten kijken de Alkmaarders van trainer John van den Brom tegen een 1-0 achterstand aan. Een feilloos genomen hoekschop van Andres Guardado wordt keihard ingekopt door Jeffrey Bruma. Tien minuten later schiet Jurgen Locadia een op maat voorzet van de uitstekend spelende Santiago Arias net over het doel. Het blijkt uitstel van de executie: binnen het kwartier verdubbelt PSV de voorsprong. Gelegenheids linksback Jason Brenet beëindigt een lange rush, met een mooie knijpactie in het zestienmetergebied en een dito voorzet op Luuk de Jong. De topscorer van Nederland weet daar wel raad mee; met een geplaatste kopbal weet hij het net te vinden.

PSV blijft domineren met veel dynamisch aanvalsspel vanaf de vleugels. Arias vindt Oscar Pereiro, die met een geplaatst schot via Coutinho naast schiet. Even later doet de Colombiaan er een schepje bovenop: een snelle aanval met een prachtige voorzet van hem wordt binnengelopen door Pereiro, die zijn goal afgekeurd ziet, omdat hij met een half been buitenspel staat.
Pas na een klein half uur weet AZ iets terug te doen via Mounir El Hamdaoui, die met een actie en hard schot Jeroen Zoet op zijn weg vindt. De rebound is voor Markus Henriksen, die recht op de handen van Zoet kopt. Daar blijft het bij, in de slotfase beloont PSV de bijzonder goede eerste helft met een schitterende aanval. Pereiro maakt een typische loopactie van buiten naar binnen, lijkt de bal te verspelen, maar pikt hem knap op in de zestien, omspeelt Luckassen en bedient De Jong, die vrij inschiet.

De tweede helft start AZ beter. Gegroepeerd weet het PSV wat verder van de zestienmeter te houden. Voor de Alkmaarders is het tegenhouden van PSV het maximale wat de club deze middag kan bereiken. Bij PSV is de scherpte uit het aanvalsspel. Ook een rode kaart na een slaande beweging van Luckassen naar Luuk de Jong in een duel maakt weinig verschil voor het verdere verloop van de wedstrijd. Kansen zijn er vooral voor PSV, maar De Jong, Arias en Brenet weten niet te scoren.

Trainer Philip Cocu is zeer tevreden na afloop van de wedstrijd. “We hebben AZ niet in de wedstrijd laten komen. Het plan was om de rechterkant van het veld goed te benutten, omdat we verwachten dat El Hamdaoui naar het centrum zou trekken. Dat gebeurde en met name in de eerste helft hebben we hier optimaal van geprofiteerd. Na een uur spelen schakelden we een tandje terug; omdat het team veel kracht had geleverd en ook wat rustiger aan kon spelen in de man meer situatie.” Bij AZ-coach John van den Brom heerste berusting: “Wij hebben dik verdiend verloren en zijn blij dat het máár 3-0 is geworden. In de tweede helft leek het nog ergens op, maar dat kwam vooral omdat PSV gas terug nam. Kortom een waardeloze dag voor AZ en een mooie voor PSV.”

Laatst bijgewerkt : 29 nov 2015 - 21:15

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Richard Liesveld.
  • De mascotte van de wedstrijd was: Tom Claassen.