Seizoen 2015/2016 - Champions League : CSKA Moskou - PSV (3 - 2)

Wedstrijd verslag

30 september 2015 - 20:45 uur

Door: Ted Gijsel

Lestienne

MOSKOU – Waar vooraf door PSV met enig optimisme naar uit werd gekeken, is door CSKA met dodelijke effectiviteit afgestraft. De Eindhovenaren verliezen in de tweede ronde met 3-2 van de Moskovieten, die niet eens hun beste voetbal lieten zien.

Philip Cocu wist vooraf precies waar het team voor zou moeten waken: “Geen scherpte verliezen, de ruimtes klein houden en oppassen voor de counter van CSKA,” meldde de trainer nog tijdens de persconferentie één dag eerder in de Khimki Arena. De club was uitvoerig bekeken door de scouts en het team zou volwassen de uitwedstrijd ingaan.
Niets van Cocu’s opmerkingen bleken te zijn geland bij de basiself van de Eindhovenaren. Twintig minuten na de aftrap staat het 2-0 voor CSKA Moskou. Al na zes minuten werkt Ahmed Musa geheel vrijgelaten door de PSV-verdediging een bal vanaf vijf meter achter doelman Jeroen Zoet. Nog geen kwartier later snijdt een counter van de Russische club eenvoudig door zwakke organisatie bij PSV, waarbij eindstation Seydou Doumbia met een kopbal de score verdubbelt.

De enorme ruimtes tussen de verdediging en het middenveld worden optimaal benut door CSKA. De moeizaam spelende Brenet geeft zijn directe tegenstander Zoran Tosic alle ruimte om met gevaarlijke voorzetten te komen. Door zijn inbreng komen Doumbia en ook Bibras Nacho alleen voor keeper Zoet, beide missen hun opgelegde kans. Als in de 35e minuut de bal weer dwars door de defensie komt, moet de Nederlandse keeper ten koste van een penalty handelend optreden. Deze wordt benut door Doumbia. Even later krijgen de Russen nog één penalty na een tackle van Santiago Arias op Georgi Schennikov, waarbij scheidsrechter Guillaume Debart wel erg makkelijk naar de stip wijst. Het geknakte PSV wordt niet ver gestraft; de inzet van Doumbia vliegt over het doel.

Counters
Na rust laat CSKA de countermachine een tempo lager draaien, wat PSV de gelegenheid geeft nog iets van de verloren wedstrijd te maken. Dit resulteert meteen in de eerste kans voor PSV in de wedstrijd. Na 48 minuten mag Adam Maher vrij voor de keeper met het hoofd scoren, maar zijn inzet heeft meer weg van een terugspeelbal. Tien minuten later is de spelmaker van PSV wél positief in beeld; bij een counter van PSV geeft hij vanaf de zestien een messcherpe voorzet op de instormende Maxime Lestienne, die binnentikt. In de 67e minuut mag PSV de counter met succes herhalen als dezelfde Maher na een mooie, snelle aanval weer Lestienne bedient, die nu verwoestend uithaalt: 3-2! Verder laat CSKA het niet komen. De Russische koploper krijgt hulp van Arias, die in de slotfase met zijn tweede gele kaart na een domme charge het veld moet verlaten. De wissels Simon Poulsen en Gastón Pereiro kunnen het onnodige verlies niet voorkomen, al krijgt laatstgenoemde in 88e minuut nog een grote kans. De Uruguyaan schiet in vrijstaande positie tegen Igor Akinfeev op.

Met de verloren uitwedstrijd in Moskou weet PSV dat een overwintering alleen te halen is als het team de resterende wedstrijden voor honderd procent scherp blijft in Europa. De avond in het Khimki stadion is een goed voorbeeld van hoe het níet moet.

Extra

• Deze Champions League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Ruddy Buquet (Fra).