Seizoen 2016/2017 - Eredivisie : Willem II - PSV (0 - 0)

19 november 2016 - 19:45 uur

Door: Peter Visser

PSV raakt steeds verder achterop in de titelstrijd voor het kampioenschap. De Eindhovenaren speelden verzorgd, maar zonder creativiteit en scherpte tegen Willem 2 en verspeelden weer twee punten met een 0-0 gelijkspel.

Tekst: Peter Vos

Het is altijd een verassing hoe clubs na een competitiepauze van bijna twee weken op het veld verschijnen. PSV begint aan de wedstrijd met een aparte 5-2-3 opstelling met Oleksandr Zinchenko in de basis en keeper Jeroen Zoet terug in de goal. De Eindhovense fans hebben het uitvak afgevuld met fanatieke support om het elftal meteen scherp te zetten.

Helaas pakt het elftal van PSV deze vocale support niet over. Het team begint weifelend en in een te laag tempo aan de wedstrijd. Al na zes minuten krijgt spits Fran Sol een grote kans, waarbij een afgeslagen corner van Willem 2 terug in de zestien wordt gebracht en de Spanjaard op een haar na de bal voor een leeg doel mist.

Luuk de Jong kan weinig kruiken breken in de eerste helft. De spits wordt flink op de huid gezeten door de verdedigers Jordens Peeters en Darryl Lachman. Zijn drie kopballen op de kleine keeper Kostas Lamprou missen kracht en scherpte. Het aanvalswerk van zijn medespelers levert nog minder gevaar; pas in de slotfase schiet een PSV-er op het doel: Luciano Narsingh schiet een geblokt schot van De Jong hoog over.

Willem 2 komt dichterbij een doelpunt; na dertig minuten weet de vrij spelende Jordy Croux de twijfelende Joshua Brenet te omzeilen en lobt over Jeroen Zoet; zijn inzet gaat maar net naast het doel. Croux wordt bij zijn actie ook nog geraakt door de keeper en de Tilburgers smeken om een penalty. Scheidsrechter Liesveld wijst dit resoluut af.

Stugge verdediging

Na rust krijgt PSV meer grip op de wedstrijd. Narsingh en Gaston Pereiro schiet op doel zonder echt gevaarlijk te zijn. Willem 2 geeft antwoord via de counter: Thom Haye rondt een mooie solo af met een prachtig schot, de redding van Zoet is even fraai. PSV krijgt meer balbezit maar weet niet door de stugge verdediging van de Tilburgers te komen. Pas in de 73e minuut krijgen de Eindhovenaren een grote kans: Pereiro legt een prachtige voorzet op het hoofd van de vrijstaande De Jong, maar de spits mist jammerlijk en kopt naast. De extra aanvallende impulsen moeten in de slotfase van Steven Bergwijn komen, maar het talent weet ook niet gevaarlijk te worden. In de slotfase komt de jonge buitenspeler tot een schot op het doel van Lamprou, maar de Griekse keeper hoeft hiervoor niet te zweten. Zo eindigt Willem 2 - PSV zoals het begon in een 0-0 eindstand, met vooral één duidelijke conclusie: PSV is uit vorm en raakt achterop in de titelstrijd.

Trainer Cocu gaf na afloop toe dat PSV te weinig bracht om te kunnen winnen in Tilburg. "We hebben in een te laag tempo gespeeld om het Willem 2 moeilijk te maken. We schakelden te langzaam, zodat de tegenstander zich makkelijk qua positie kon herstellen. Alleen in de tweede helft tussen de 55e en de 75e minuut hadden we grip op de wedstrijd en de kans met De Jong om ook te winnen. Al met al was het te weinig en is het gelijkspel teleurstellend."

• Richard Liesveld

Laatst bijgewerkt : 19 nov 2016 - 23:28

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Richard Liesveld.