Seizoen 2002/2003 - Eredivisie : PSV - Ajax (2 - 0)

23 maart 2003 - 13:00 uur

Door: ES

Mateja Kezman

Spectaculair kon het duel tussen PSV en Ajax niet genoemd worden. Spraakmakend, zoals altijd, was het wel. Zo was er al na 20 seconden een gele kaart voor Van Bommel. Negen minuten later kreeg Ajacied Hattem Trabelsi dezelfde straf voor een overtreding op Arjen Robben in het strafschopgebied. Het was Kezman (terug van een schorsing) die vervolgens de strafschop nam en keurig binnenschoot, waardoor PSV kon gaan genieten van een vroege voorsprong. Na de 1-0 lieten de Eindhovenaren het dan ook aan Ajax om aan te vallen. Daar kwam echter weinig van terecht. De dreiging van de Amsterdammers was namelijk minimaal, met als gevolg dat de toeschouwers (waaronder ook Ruud van Nistelrooy) een ietwat saaie tweede helft te zien kregen.

Toch was er nog wel enig vuurwerk de bewonderen. Zo gooide Christian Chivu een bal in het gezicht van PSV-captain Mark van Bommel. Het kwam de Roemeen op diens tweede gele kaart te staan, waardoor hij in de 79ste minuut het veld moest verlaten. Negen minuten later was het wederom Kezman die zijn koppositie op de topscorers-ranglijst verstevigde met zijn tweede treffer van de wedstrijd. Een op maat gesneden voorzet van Rommedahl maakte dat de Servier het kopduel kon winnen van zijn directe opponent Pasanen, om vervolgens doel te treffen.

Een paar minuten later floot Wegereef voor het einde van de wedstrijd, met als gevolg dat Ronald Waterreus voor de zestiende keer dit seizoen zijn doel schoon had weten te houden; een evenaring van zijn persoonlijk record. Voor PSV betekent de overwinning dat het nu 10 punten boven Ajax staat. De platte kar mag dus vast uit de schuur worden gehaald!

• Chivu (Ajax, 2 x keer geel)

• 10' Kezman (penalty)
    88' Kezman

Bijzonderheden

• 1. Kezman heeft nu 25 treffers op zijn naam staan, en houdt daarmee na vandaag de nummer 2 (Van Hooijdonk, 21 goals) op afstand.
    2. Bouma (liesbreuk?) en Bogelund (afgescheurde knieband?) raakten geblesseerd in deze wedstrijd. Preciese informatie over de aard van hun kwetsuren is nog niet bekend.
    3. Leandro begon niet in de basis. Later in de wedstrijd viel hij in voor Vennegoor of Hesselink. PSV verloor daarna de balans op het middenveld, waardoor moeilijk gesproken kan worden van een succesvol optreden van de Braziliaan.

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Wegereef.