Home > Nieuws > PSV geeft koppositie weg aan Ajax

PSV geeft koppositie weg aan Ajax

Door gebrek aan scherpte hebben Eindhovenaren kampioenschap niet meer in eigen hand

20 mrt 2016 - Door: Peter Visser

In een matige topper heeft PSV redelijk kansloos met 2-0 verloren van Ajax. De Eindhovenaren speelden al vanaf de eerste minuut met een achterstand en kregen ondanks de inzet van het team geen grip op de wedstrijd. Kenmerkend was het slordige spel, waardoor PSV geen enkel moment in de wedstrijd kwam. Met het verlies hebben de Eindhovenaren prolongatie van de titel niet meer in eigen hand.

Door Peter Vos

Ondanks de mooie openingstaferelen met Maximo Guardado, de Tina Turner look a like en een passend vuurwerk krijgt PSV meteen een domper in de eerste minuut. Het elftal staat volledig uit positie als Lassche Schöne frivool combineert met Arek Milik. De laatstgenoemde rondt koppend de voorzet van de Deen af en zet Ajax op een 1-0 voorsprong. PSV heeft een kwartier nodig om zich enigszins te herstellen; uit een aanval levert Jurgen Locadia een hard schot af, maar zijn pegel wordt onderweg geblokt.

Gaandeweg de eerste helft herstelt PSV zich en komt meer en meer in de wedstrijd. Een typische voorzet van Jetro Willems vanachter de verdediging wordt door Davy Pröpper één meter naast het doel geschoten. Even later schiet de middenvelder hard in de handen van Jasper Cillessen. De Eindhovenaren bepalen het spelbeeld, maar zijn niet scherp. Door slordig balverlies incasseren respectievelijk Andrés Guardado en Jetro Willems gele kaarten, waarbij Willems goed wegkomt. De linksback speelt slordig en solliciteert naar rood.

Energie

Na een klein half uur legt PSV de eerste verzorgde aanval op de mat, met Santiago Arias, die voorlegt, John de Jong die terugkopt op Locadia, die via een Amsterdams been naast schiet. Dichterbij komt PSV niet. Ajax lijkt weinig energie te verspelen en zet in de slotfase in op de counter. Met bijna meteen effect: Amin Younes wordt weggestuurd; omzeild een tackle van Arias en legt de bal feilloos bij Milik, die alleen nog ternauwernood gestopt wordt door een goede redding van Jeroen Zoet.

De tweede helft blijkt bijna een kopie van de eerste helft. PSV heeft veelal het initiatief, Ajax de effectiviteit. Alweer na amper een minuut voetballen is het bijna 0-2, PSV is slordig in de opbouw en Jeffrey Bruma kan met een ultieme tackle voorkomen dat drie Ajacieden vrij voor de goal uitkomen. Na tien minuten geeft Ajax nog een waarschuwing af, Guardado glijdt uit in duel met Gudelj, waardoor de Serviër vrij kan aanleggen: zijn schot mist maar net het doel van Zoet. Na een klein uur spelen krijgt PSV alsnog de kans om gelijk te maken. Locadia beloont zijn goede actie niet, doordat zijn geplaatste schot gekeerd wordt door Cillessen. De bal valt echter voor de voeten van De Jong, maar de spits mist de rebound door de bal huizenhoog over te schieten.

De Jong

De spits grossiert deze topper sowieso met verkeerde keuzes en kan zijn ploeg niet helpen. Een kwartier voor de tijd beslist Ajax de wedstrijd: invaller Anwar El Ghazi straft geklungel in de Eindhovense defensie af met een geplaatst schot in de verre hoek. Deze mokerslag komt PSV niet meer te boven; de ploeg doolt in de slotfase rond op het veld zonder een kans te creëren. Met deze overwinning heeft Ajax het kampioenschap in eigen hand. PSV zal én scherper moeten spelen in de slotfase van de competitie én op een wonder hopen dat Ajax nog punten laat liggen.

Meedogenloos Ajax

Trainer Phillip Cocu is realistisch: "Bij de tegengoal stond het team niet goed, hierdoor moesten we veel energie geven om de achterstand ongedaan te maken. Twee mogelijkheden waren er om dit te doen. Als je in een topper deze niet benut, is dit fataal. Na een uur spelen zakte de hoop om te winnen langzaam weg en deed de tweede goal van El Ghazi ons de das om. Uiteraard is collega Frank de Boer blij: "We hebben meedogenloos gespeeld. Alleen in de eerste helft stond Riechedly Bazoer verkeerd, waardoor PSV over de linkerkant dreigend kon zijn. Maar echte uitgespeelde kansen hebben de Eindhovenaren niet gekregen. De wedstrijd tegen Atlético Madrid is de Eindhovenaren in de slotfase toch parten gaan spelen en daar hebben wij optimaal van geprofiteerd. Al zeg ik zelf dat je als team na vier dagen rust wel hersteld zou moeten zijn. Uiteindelijk is de snelle openingsgoal bepalend geweest voor de wedstrijd."