Home > Nieuws > PSV zwijnt tegen SC Heerenveen in aantrekkelijke wedstrijd

PSV zwijnt tegen SC Heerenveen in aantrekkelijke wedstrijd

Eindhovenaren winnen ternauwernood dankzij doelpunten op kracht in slotfase

22 jan 2017 - Door: Peter Visser

PSV blijft in het spoor van Feyenoord en Ajax in de strijd om de titel. Zij het met de hakken over de sloot, de Eindhovenaren keken meerdere malen in de wedstrijd tegen een achterstand aan. Reza Ghoochannejhad was de grote man bij de Friezen, maar zijn drie doelpunten bleken in de slotfase niets waard. Doelpunten van alweer Marco van Ginkel en Héctor Moreno zorgden voor een 4-3 overwinning.

Door Peter Vos

De wedstrijd tussen de nummer drie en de nummer vier van de competitie ontwikkelt zich al snel tot een echte clash. Vooraf herinnert een subtiel spandoek van PSV Fans United dat een topsportklimaat voor een derde titel op rij zou kunnen bezorgen. Het elftal lijkt het spandoek niet te hebben gelezen; al na vier minuten snijdt een vloeiende combinatie van Sam Larsson en Ghoochannejhad door de defensie, waarbij de laatste fraai scoort met een wippertje. Een paar minuten later komt PSV met een antwoord: Gastón Pereiro schiet na een goede voorzet van Santiago Arias in de lege rechterhoek, maar Doke Schmidt redt van de lijn. Daarna laat Heerenveen zien, dat ze onder trainer Jurgen Streppel verzorgd voetbal in huis hebben. De Friezen blijven relatief eenvoudig overeind in het Philips Stadion. Langzaam meldt ook PSV zich weer in de kansenkroniek: Na een half uur spelen mikt Daniel Schwaab eerst een kopbal op de lat en een minuut later schiet Davy Pröpper via keeper Erwin Mulder naast. Dan is het ook raak voor PSV. Héctor Moreno geeft een schitterende pass, waardoor Pröpper vrij komt voor de uitkomende keeper en koppend in een leeg doel scoort. De goal geeft de Eindhovenaren zelfvertrouwen en na een schot in het zijnet van Bart Ramselaar is het weer raak. Jetro Willems geeft eerst een goede corner, en daarna een voorzet uit de rebound op Luuk de Jong, die naar de verre hoek kopt, waar Pereiro vrijstaand binnen kan koppen.
Na rust houdt PSV deze opgaande lijn niet vast. Na tien minuten kan Ghoochannejhad weer succesvol afronden als Arber Zeneli niet aangepakt wordt en zijn topscorer een goede voorzet geeft. Ook een mooie pass van Bart Ramselaar op Pröpper, die vrij voor Mulder mist kan het tij niet keren. Heerenveen komt verder terug in de wedstrijd als Schmidt net naast kopt uit een corner. Een kwartier voor tijd krijgt PSV dé kans als scheidsrechter Nijhuis de bal erg makkelijk op de stip legt. Pereiro mist jammerlijk en brengt het strafschoppentrauma terug in Eindhoven. Het leed wordt nog groter als Ghoochannejhad zich bij een corner los worstelt van Moreno en koppend zijn ploeg op voorsprong brengt. De Eindhovenaren richten zich door een onzichtbare kracht weer op en trekken de wedstrijd in de ultieme slotfase naar zich toe. Van Ginkel werkt een pass van invaller Siem de Jong achter Mulder en even later maakt Moreno zijn fout goed door een vrije trap van Guardado succesvol met de knie te verlengen. Door de winst kan PSV blijven hopen op een inhaalrace met Ajax en Feyenoord, maar moet het voetbal wél een stuk verzorgder worden.