Home > Nieuws > Sterk PSV verliest van Barcelona: 1-2

Sterk PSV verliest van Barcelona: 1-2

PSV verlaat Champions League met opgeheven hoofd

28 nov 2018 - Door: Ted Gijsel & Peter Vos

PSV is er niet in geslaagd te stunten tegen FC Barcelona. In het Philips Stadion voetbalde de Spaanse formatie kalm naar een 1-2 zege. PSV kreeg genoeg grote kansen, maar miste het geluk dat je nodig hebt tegen een mondiale grootmacht.

Niemand zal de eerste helft als saai typeren, mede doordat PSV sterk aan de wedstrijd begint. Zo dwingt Gastón Pereiro Barça-doelman Ter Stegen al in de vierde minuut tot een snoekduik (vrije trap na een overtreding van Sergio Busquets op Hirving Lozano). En hoewel de mannen van Ernesto Valverde de controle daarna redelijk hervinden, is het opnieuw Pereiro die gevaar sticht. Zijn knal (na geschutter in de Spaanse verdediging) spat uiteen op de binnenkant van de paal. Aan de andere kant komt Lionel Messi een teenlengte tekort om een schot van Philippe Coutinho binnen te tikken.

Prima overeind
Middenvelder Jorrit Hendrix speelt een moeizame eerste helft. Hij heeft het lastig tegen de zwaargewichten op het Barcelona-middenveld en krijgt bovendien een paar stevige tikken te incasseren, van onder andere Arturo Vidal. Op het moment dat hij zelf uitdeelt (in de 25e minuut haalt hij de ontsnapte Ousmane Dembélé onderuit), krijgt hij, in tegenstelling tot de Spanjaarden, wél geel. PSV blijft intussen nog steeds prima overeind en zoekt de ruimte achter de verdediging van Barcelona, via de zoals zo vaak indrukwekkende kopkracht van Luuk de Jong en de snelheid van Chucky Lozano.

0-0 bij rust
Dat het bij rust nog steeds 0-0 is, mag opvallend genoemd worden. Want opnieuw Pereiro krijgt een opgelegde kans (van dichtbij over), maar ook Coutinho en Vidal verzuimen te scoren. Rosario (tweede paal) en Angeliño (eerste paal) halen twee inzetten van laatstgenoemde binnen één minuut van de lijn. Ook de kapiten zelf, Lionel Messi, lost een paar schoten op het doel van Jeroen Zoet, maar het vizier van La Pulga staat nog niet op scherp. En waar de supporters zich afvragen wanneer Barcelona écht de remmen losgooit, kopt Luuk de Jong vlak voor rust op de lat. Hij lijkt te vroeg de lucht in te gaan op een vrije trap van Pereiro, maar verrast Ter Stegen alsnog. Als ook Denzel Dumfries de bal (op miraculeuze wijze) niet in het doel krijgt, is het echt de brilstand die mee naar de kleedkamers gaat.

Speels gemak
Trainer Mark van Bommel geeft zijn spelers in de rust de boodschap de tweede helft fel te beginnen – en dat gebeurt, onder andere via Dumfries, die al na een paar minuten op de achterlijn van Barcelona te vinden is. PSV drukt even serieus en onder andere Rosario heeft het geluk niet aan zijn zijde. Uit het niets komt Barcelona na een uurtje op voorsprong, als Messi de bal op aangeven van Dembélé hoog in het doel jast. Die twee snijden daarna nog enkele keren met speels gemak door de Eindhovense defensie, maar de schade wordt pas écht groot als Pique in de 71e minuut voor de 0-2 tekent.

Grote kansen
Mark van Bommel wisselt vervolgens zowel Pereiro als Hendrix (die aan zijn tweede geel ontsnapte na een stevige overtreding op Vidal), voor respectievelijk Érick Gutierrez en Donyell Malen. Het zit PSV bepaald niet mee vanavond. De poging van Pablo Rosario (op aangeven van Lozano) verdwijnt centimeters naast de linkerpaal en even later stuit Lozano zelf in honderd procent scoringspositie op de Duitse doelman van Barcelona. Ook Luuk de Jong (kopbal) mist het doel nipt. Diezelfde Luuk de Jong kopt acht minuten voor tijd wél de meer dan verdiende aansluitingstreffer tegen de touwen, via een voorzet van Angeliño. PSV trekt daarna met leeuwenmoed ten aanval en krijgt ook kansen, maar mag de handen ook dichtknijpen dat Barcelona enkele vlijmscherpe counters niet bekroont.

Europees avontuur voorbij
Door de nederlaag komt er een einde aan de Europese ambities voor PSV dit seizoen. Niet verrassend en niet meer dan terecht voor wie de kille cijfers bekijkt, maar de PSV-supporter zag de ploeg bij tijd en wijlen prima meevoetballen met de drie giganten in groep B, Barcelona, Spurs en Inter.