Home > Nieuws > Gakpo helpt team over dood punt met gouden invalbeurt

Gakpo helpt team over dood punt met gouden invalbeurt

PSV wint met name door goede tweede helft afgetekend van Fortuna Sittard

3 feb 2019 - Door: Peter Vos

PSV heeft zich in eigen huis tegen Fortuna enigszins hersteld van de matige resultaten na de winterstop. Na Emmen en Groningen bood ook Fortuna flink partij, maar de Limburgers zakten in de tweede helft ver weg. Invaller Cody Gakpo pakte een hoofdrol met een belangrijke assist en doelpunt in de met 5-0 gewonnen wedstrijd.

Door Peter Vos

Bij aanvang van de wedstrijd is er nog een indrukwekkend eerbetoon voor de veel te jong overleden oud-speler Jurrie Koolhof. Vanaf de aftrap zoeken de Eindhovenaren de aanval en worden na tien minuten geholpen door verdediger Andrija Baliç. Hij laat de bal van zijn voet springen bij het uitverdedigen, waar Gastón Pereiro dankbaar gebruik van maakt. De Uruguayaan mikt fraai raak met een bekeken schot. De spelmaker speelt sowieso een sterke wedstrijd en wordt bij een actie vijf minuten later gevloerd in het zestienmeter gebied. Geen penalty beoordelen scheidsrechter Kevin Blo m én de VAR. Daarna wordt PSV slordiger en kan het door een combinatie van te laag tempo en inspiratieloos voetbal nauwelijks gevaarlijk worden. Opnieuw helpt een Fortuna verdediger PSV een handje. Verdediger Clint Essers krijgt voor een bewuste handsbal zijn tweede gele kaart en de mannen uit Sittard mogen nog een uur met tien man spelen. Ondanks het overtal komen de rood-witten in de eerste helft alleen maar via Denzel Dumfries ( 1 op 1 met keeper Alexei Kozalev) en een kopbal van Pereiro in de buurt van de goal.

De tweede helft is een ander verhaal. Vanaf de rust mag Eindhovenaar Cody Gakpo de aanvallen vanaf de linkervleugel verzorgen. Hij lost de ongeconcentreerd spelende Donyell Malen af en maakt meteen een frisse indruk. Het talent is al na tien minuten belangrijk als hij met een mooie actie en voorzet Luuk de Jong zijn 100e doelpunt voor PSV laat binnenkoppen. Drie minuten later bedient Steven Bergwijn Gakpo op maat en ditmaal scoort hij zelf met een hard gekruld schot in de verre hoek. Minder is dat Bergwijn tien minuten later zich ernstig aan zijn enkel lijkt te blesseren. Hij wordt vervangen door de 16-jarige Mohamed Ihattaren, die ditmaal een klein halfuur in plaats van veertien seconden kan spelen. PSV blijft nu wél hoog tempo spelen en Fortuna komt er niet meer aan te pas. Een kwartier voor tijd verzilvert De Jong met een intikker een fraaie aanvalscombinatie van Gakpo en Angeliño. Daarna volgt een viertal corners voor PSV, die allen afgeleverd worden door Ihattaren. Het levert geen doelpunt op, maar in de slotminuut van de officiële speeltijd geeft het creatieve talent een fraaie steekpass op Gakpo. De aanvaller schiet op de paal, maar de rebound wordt door Pereiro op het hoofd gelegd van De Jong, die zijn hattrick mag binnenkoppen.