Home > Nieuws > Veerkrachtig PSV vecht zich drie keer terug maar verliest de koppositie

Veerkrachtig PSV vecht zich drie keer terug maar verliest de koppositie

Hoofdrollen voor de VAR en oud-PSV'ers Pasveer en Matavz

7 apr 2019 - Door: Noel Van de Laar

PSV is de koppositie vandaag definitief kwijtgeraakt en ziet Ajax op doelsaldo over zich heen klimmen. Na een hele moeizame middag wist Vitesse de koploper op 3-3 te houden. PSV kwam vanmiddag drie keer op achterstand, kwam daar drie keer van terug en was in de dying seconds nog dichtbij de driepunter, maar een goede redding van Remko Pasveer voorkwam erger voor de Arnhemmers.

Door: Noël van de Laar

PSV begon verrassend sterk aan de wedstrijd, ze kregen daarbij veel ruimte van de thuisploeg maar wisten daar niet goed mee om te springen. Uit de eerste echte uitbraak van Vitesse viel na een klein kwartier ook direct de eerste treffer. Op aangeven van Bero wist oud-Ajacied Thulani Serero zijn naam op het scorebord te zetten. Het spel van PSV verliep direct daarna wat gezapiger, minder druk naar voren en ook echte kansen bleven uit, met uitzondering van een verdwaalde voorzet van Hirving Lozano die op de deklat eindigde.

Toch werd de stand nog voor de rust gelijkgetrokken door de Eindhovenaren. Na een uitbraak kon Lozano zo doorstomen richting het doel van oud-PSV'er Remko Pasveer. Laatstgenoemde kwam hard uit zijn doel gerend en nam in zijn duik de benen van de Mexicaan mee. Serdar Gözübüyük was onverbiddelijk en hoefde de videobeelden niet te zien, penalty voor PSV. Lozano ging zelf achter de bal staan en wachtte eenvoudig tot Pasveer een hoek gekozen had om de bal in de tegenovergestelde hoek te schieten, 1-1. De actie van Pasveer zou volgens de normale regels een rode kaart betekend hebben, maar de Vitesse-keeper werd dus gespaard door de arbitrage.

Nog geen twee minuten na de gelijkmaker gaf Gözübüyük een strafschop aan de andere kant na vermeend gevaarlijk spel. Na tussenkomst van de VAR werd anders besloten en kreeg PSV een scheidsrechtersbal toegewezen, terwijl daar normaal gesproken een indirecte vrije trap voor de aanvallende ploeg tegenover zou moeten staan. Na een hectische slotfase gingen beide ploegen dus toch de kleedkamer in met een 1-1 gelijke stand.

Gaston Pereiro mocht in de rust achterblijven in de kleedkamer en werd door Mark van Bommel vervangen door Mohammed Ihattaren. Het verschil was direct duidelijk, met een aantal briljante bewegingen en passes wist hij direct voor gevaar te zorgen. Echter, wederom na een kwartier gespeeld te hebben werd Ihattaren omver gelopen op het middenveld en uit de daaropvolgende aanval wist Martin Ødegaard hard vanaf de rand van de zestienmeter Jeroen Zoet te verrassen en zodoende de 2-1 op het scorebord te zetten.

Toch kwam PSV wéér terug in de wedstrijd. Nadat er in de achtenzestigste minuut nog een goal werd afgekeurd wegens buitenspel(Pablo Rosario schoot in derde instantie binnen), was het twee minuten later wel raak. Bij een uitbraak over de rechterflank hoefde Luuk de Jong op aangeven van Denzel Dumfries alleen maar binnen te tikken om de 2-2 te maken.
Vitesse leek rijp voor de slachtbank, PSV zette nadrukkelijk aan op jacht naar de volle drie punten. Het tegenovergestelde gebeurde. Vlak na de 2-2 werd oude bekende Tim Matavz binnen de lijnen gebracht als vervanger voor Thomas Buitink. Een gouden wissel van de Russische trainer Leonid Slutskiy, want nog geen acht minuten later is het diezelfde Sloveen die Vitesse voor de derde keer deze middag op voorsprong zette.

Vanaf dat moment was het bij PSV alle hens aan dek. Van Bommel bracht direct zijn tweede wissel. De controlerende middenvelder Jorrit Hendrix werd naar de kant gehaald voor de offensief ingestelde Cody Gakpo. PSV ging opnieuw op jacht naar de gelijkmaker.

Die viel uiteindelijk na wederom een lange rush van Chucky Lozano, die uiteindelijk wéér onregelementair  gestuit werd, ditmaal door verdediger Michael van der Werff. Deze mocht met rood naar de kant terwijl Lozano zich voor de tweede keer achter de strafschopstip meldde. Ditmaal wachtte hij niet op de eerste beweging van Pasveer, maar schoot hij hem in dezelfde hoek als de keeper, die de bal uiteindelijk niet wist te keren. Zodoende kwam PSV voor de derde keer deze middag langszij. In de resterende vier minuten blessuretijd waren er nog wat kansjes, met name in de laatste minuut waar Pasveer een schot van Bergwijn nog kon keren. In tweede instantie leek die bal nog voor de voeten van Luuk de Jong te belanden, maar kwam hij net een stuk teen tekort om af te ronden alvorens Doekhi de bal over de zijlijn kon schieten en scheidsrechter Gözübüyük de kans kreeg om de wedstrijd af te fluiten.

Zodoende ziet PSV de concurrentie uit Amsterdam over zich heen klimmen. Weliswaar staan we nu gelijk in aantal punten maar hebben de Amsterdammers de afgelopen weken flink aan het doelsaldo gewerkt waardoor zij nu bovenaan staan in de Nederlandse Eredivisie. Voor PSV is het nu een kwestie van het likken van de wonden, met nog vijf wedstrijden te gaan kan er nog van alles gebeuren, maar dat de titelaspiraties vandaag een nieuwe knauw hebben gekregen lijkt duidelijk. Volgende week zondag wacht een thuiswedstrijd tegen De Graafschap. PSV weet wat het te doen staat en zal weer op jacht moeten naar doelpunten en de koppositie.