PSV verslaat Rosenborg in Noorwegen

Eindhovenaren koploper in groep E

20 okt 2004 - Door: HK
John de Jong

PSV heeft vanavond voor een kleine sensatie gezorgd, door het Noorse Rosenborg BK in Noorwegen met 1-2 te verslaan. Doordat Arsenal in de uitwedstrijd tegen Panathinaikos niet verder kwam dan een 2-2 gelijkspel, zijn de Eindhovenaren nu koploper in groep E.

In de eerste helft had PSV de touwtjes vrij goed in handen. PSV had verreweg het meeste balbezit en vond steeds de vrije man op het middenveld, waardoor de stugge Noren noodgedwongen een stapje terug moesten. Nadat PSV via twee kleine kansen al voor gevaar had gezorgd, was het uiteindelijk Vennegoor of Hesselink die na een klein half uur spelen Jefferson Farfan vrij voor doelman Johnsen zette. De aanvaller rondde beheerst af. PSV bleef de wedstrijd controleren en leek de voorsprong veilig naar de kleedkamer te brengen. Maar in de laatste 10 minuten sloegen de zenuwen kennelijk toe en vervielen de Eindhovenaren in slordig spel. De Noren profteerden daar onmiddelijk van. Het was Storflor die uit een voorzet vanaf links de gelijkmaker mocht binnenkoppen. De verdediging van PSV, en dan met name de rechterflank, ging daar niet vrijuit.

Ook na de thee was PSV nog zoekende. De passing was niet altijd zuiver en de vrije man op het middenveld werd niet meer zo snel gevonden. Langzaam maar zeker kreeg PSV toch weer wat meer grip op het duel, omdat de Noren niet echt konden doordrukken. Beide ploegen kregen nog wat kansjes. Een vrije trap van Farfan verdween via de muur en de Noorse doelman net over het doel en John de Jong zag een fraaie stiftbal eveneens rakelings over het doel gaan. Het was uiteindelijk diezelfde John de Jong die PSV vijf minuten voor tijd de zege bezorgde, met wederom Vennegoor of Hesselink de aangever. De Tukker won een luchtduel van zijn directe tegenstander, waarna De Jong beheerst afrondde.

Enige smet op het duel was de rode kaart van Park, vlak voor tijd. De Koreaan had in het eerste bedrijf geheel onterecht een gele kaart ontvangen van scheidsrechter Sars, na een vermeende overtreding aan de eigen achterlijn. Het was echter overduidelijk dat Park zijn tegenstander niet raakte. Deze gele kaart werd uiteindelijk extra duur betaald. Vlak na de treffer van de Jong werd Park de diepte ingestuurd. De Koreaan liet zich echter theatraal vallen in het strafschopgebied en kreeg daarvoor terecht een gele kaart. Hij mist daardoor de return over twee weken.

Maar dat mocht de Eindhovense pret niet drukken. PSV wist Rosenborg, dat reeds veertien Europese thuiswedstrijden ongeslagen was, in eigen huis te verslaan. Iets dat veel Europese grootheden niet is gelukt.

Laatst bijgewerkt : 21 okt 2004 - 9:02