PSV pakt 'slechts' een punt in Rotterdamse Kuip

Koploper knoeit in slotfase

12 dec 2004 - Door: HK
DaMarcus Beasley

PSV heeft in een boeiende en bij vlagen heel leuke confrontatie met Feyenoord in de Rotterdamse Kuip haar ongeslagen status in de competitie weten te behouden. Tot twee keer kwam PSV op een voorsprong van twee treffers, maar de hardwerkende thuisploeg pakte in de slotfase toch nog een punt.

Feyenoord, dat verrassend met slechts twee spitsen speelde: Kuyt en Kalou; Castelen begon op de bank, nam in de beginfase het initiatief, maar voor dat de Rotterdammers hun offensief echt kracht konden bijzetten, was het PSV, dat aantrad met Farfan als diepste spits en met Beasley en Park op de flanken, dat de score opende. Van Bommel draaide een vrijetrap het strafschopgebied in en Cocu kon geheel vrijstaand de bal achter Lodewijks koppen.

Vanaf dat moment ging PSV wat makkelijker spelen en even leek het erop alsof PSV de wedstrijd snel ging beslissen. De Feyennord-defensie had z'n hadden vol aan de snelle en handige voorhoede van PSV. Met enige regelmaat werden Park, Farfan en Beasley onreglementair gestuit. Na ruim een kwartier leek Feyenoord weer even wat beter in de wedstrijd te komen. Zo was er een fraaie knal van Bart Goor (lat) en stuurde Ono Kuyt de diepte in, maar hij kon de opstuitende bal niet de juiste richting meegeven. De opleving was slechts van korte duur. Het was PSV dat het initiatief weer in handen nam en vrij gemakkelijk de score wist te verdubbelen. Lee ging goed door op links, dribbelde naar binnen en gaf met rechts een prima voorzet af die door Farfan kon worden binnengekopt. Opnieuw zag de defensie van de Rotterdammers er niet goed uit.

Na die treffer knapte er iets bij de thuisploeg. Gullit probeerde het tij nog wel te keren door Castelen in te brengen voor Ghaly, waardoor ook Feyenoord met drie aanvallers ging spelen, maar het was PSV dat het gevaarlijkst bleef. Twee keer had Feyenoord enorm veel geluk dat een uitbraak van PSV ten onrechte een halt werd toegeroepen wegens buitenspel, want in beide gevallen had een van de snelle PSV-aanvallers alleen richting Lodewijks kunnen gaan.

Na de rust voltrok zich hetzelfde spelbeeld als in de eerste minuten voor de rust, maar nu was de thuisploeg middels Kalou wel succesvol. Een schot van Bart Goor stuiterde via de grond en de paal richting Kalou, die al vallend raak kopte. Daarmee werd het alom bejubelde defensieve record van PSV een halt toe geroepen. Na 1159 minuten achtereen zonder tegentreffer, moest de Eindhovense defensie dan toch weer eens buigen.

De treffer van Kalou was het startsein tot een massale aanvalsgolf van Feyenoord. De defensie van PSV kreeg het zwaar en vertoonde zowaar wat kleine scheurtjes, maar leek toch stand te kunnen houden. Sterker nog, de beste kansen waren in de counter voor PSV. Het was eerst Beasley die alleen op Lodewijks af kon gaan, maar net toen de Amerikaan voor de 1-3 wilde uithalen, werd hem middels een correcte sliding in het strafschopgebied het scoren belet. Toch was de Amerikaan even later wel succesvol. Ooijer werd op recht gelanceerd en diens voorzet ging net voor de inkomende invaller Vonlanthen langs, maar Beasley reageerde bij de tweede paal attenter dan zijn directe tegenstander Song: 1-3. Even later leek André Ooijer de wedstrijd in het sot te gaan gooien toen hij na een fraaie combinatie oog-in-oog met Lodewijks werd gezet. Maar de doelman van Feyenoord bleef koel en maakte het schot van Ooijer onschadelijk. Dat bleek een gouden redding te zijn, want in het laatste kwartier gaf Feyenoord nog een keer vol gas. En daarmee oogstte de ploeg succes. Allereerst was het Ono die een slippertje van Ooijer wist af te straffen en in de 2e minuut van de blessuretijd zat de defensie van PSV opnieuw mis, toen een door Alex afgeslagen aanval, alsnog nieuw leven werd ingebracht door Kuyt en Kalou. Het was Goor die het duel van invaller Bogelund won en al vallend de 3-3 binnentikte.

Daarmee deed PSV zichzelf overduidelijk te kort. Hoewel Feyenoord op basis van haar inzet in de tweede
helft recht had op een punt, had PSV de wedstrijd halverwege de tweede helft al moeten beslissen. Bovendien mag een voorpsrong van twee treffers niet meer worden weggegeven. Coach Guus Hiddink zal hier