PSV overtuigend naar kwartfinale CL

PSV al counterend naar overwinning

9 mrt 2005 - Door: HK
Gomes

PSV heeft vanavond voor een verrassing gezorgd door zich ten koste van AS Monaco te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League. Veertien dagen geleden wonnen de Eindhovenaren thuis met 1-0 van de verliezend finalist van vorig jaar. In Frankrijk deden de manschappen van Guss Hiddink er zelfs nog een schepje bovenop: 0-2. Daarmee schaarde PSV zich bij de beste 8 ploegen van Europa van dit seizoen. Een prestatie van formaat.

In het begin zag het er niet naar uit dat PSV er met de volle buit vandoor zou gaan. Zoals verwacht trok de thuisploeg massaal ten aanval. Met snel en nauwkeurig technisch verzorgd voetbal werd PSV in het eerste kwartier vastgezet op eigen helft. De verdediging van de Eindhovenaren kraakte in die fase, maar hield, mede dankzij uitstekend keeperswerk van Gomes en het feit dat de Fransen het vizier niet geheel op scherp hadden staan, toch stand. Na ruim een kwartier spelen ontworstelde PSV zich van de druk en onstond er een meer gelijk opgaand duel, zonder dat PSV grote kansen kreeg.

Het was uiteindelijk een dood spelmoment dat de wedstrijd openbrak. Net als in het thuisduel opende PSV de score uit een corner van Mark van Bommel. Toen was het Alex die de bal tegen de touwen werkte, nu was het Vennegoor of Hesselink die uitstekend reageerde op de voorzet van PSV's aanvoerder. Met een snoeiharde kopbal liet hij doelman Roma kansloos.

Deze opsteker zorgde voor de nodige rust binnen de Eindhovense gelederen. Sterker nog, PSV had de wedstrijd nog voor rust kunnen beslissen. 10 minuten voor rust verscheen Park oog-in-oog met Roma, maar zijn lobje was net niet hoog en hard genoeg.

Na de rust probeerde de thuisploeg met man en macht om zo snel mogelijk de gelijkmaker te forceren. Maar net als voor rust was Gomes heer en meester in het eigen strafschopgebied. En net als voor rust hadden de Fransen het vizier niet op scherp staan. Zo mistte Saviola een unieke kans om de spanning weer enigzins terug te brengen. PSV kreeg echter steeds meer vertrouwen in een goede afloop en kwam er af en toe gevaarlijk uit via de counter. De snelle en bewegelijke Farfan en Park switchten veelvludig van positie en kregen van de Franse defensie steeds meer ruimte om gevaarlijk te worden. Toen doelpuntenmaker Vennegoor gewisseld werd voor de rappe Beasley wisten de Fransen zich helemaal geen raad meer met de aanvallers van PSV. Nauwelijks stond de Amerikaan binnen de lijnen of hij mocht geheel vrijstaand de 0-2 binnentikken, na goed voorbereidend werd van Park, die Cocu in staat stelde om de bal op maat richting Beasley te sturen. Op randje van buitenspel schoot de Amerikaan de bal in het dak van het doel.

Daarmee was het pleit beslecht. De thuisploeg raakte steeds gefrustreerder en met enkele overtredingen werd getracht de PSVérs het leven zuur te maken. Daarbij ging Givet helemaal over de scheef. Met een vliegende tackle schopte hij Farfan letterlijk uit de lucht. De Fransman kreeg hiervoor terecht de rode kaart van de in met name de eerste helft zeer pietluttig fluitende Bennett. Donkerdere kleuren had de Engelsman niet voorhanden, anders had hij die zondermeer uitgedeeld.

PSV had Monaco daarna volledig kunnen vernederen als het de kansen beter uitgespeeld en benut had. Park, Beasley en de voor Farfan ingevallen Robert kregen alle gelegenheid om te combineren, maar de overtuiging en de noodzaak ontbraken bij de PSV'ers. Die waren met hun gedachten al lang bij de loting die volgende week vrijdag zal plaatsvinden.