Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > PSV stalde spelers bij 'geheime' fondsen

PSV stalde spelers bij 'geheime' fondsen

Nieuws voor het grootste deel achterhaald

20 aug 2005 - Bron: Volkskrant - Door: ES

PSV heeft tussen 2000 en 2004 spelers buiten hun medeweten verkocht aan 3 beleggingsfondsen, zo meldt de Volkskrant. In deze constructie kregen verschillende investeringsmaatschappijen een mandje met spelers. De directie van PSV heeft dit bevestigd. De beleggers werden uiteindelijk voor veel geld uitgekocht, waardoor de club nog altijd met verliezen zou kampen.

In juridisch opzicht waren de 14 spelers eigendom van PSV, maar economisch was PSV maar voor de helft eigenaar van de voetballers. De andere helft was in het bezit van de beleggingsfondsen Starsport, VNR1 en VNR2. VNR is de afkorting van het clublied (vooruit nu roodwitten) van PSV.

Een van de 3 spelersfondsen werd opgericht door Harry van Raaij. Dit fonds, waarvan de oud-preses voorzitter was, kreeg voor 50% een 7-tal spelers in het bezit, waaronder Vennegoor of Hesselink en Arjen Robben. Ook Van der Leegte en Verdonschot participeerden in het fonds. De beide leden van de Raad van Commissarissen hadden hierdoor een vermeend belangenprobleem. Zij hadden immers privé-geld in het fonds gestoken.

Bij verkoop van 1 van de spelers zou de winst worden gedeeld. Winst werd er echter niet gemaakt, waardoor de spanningen tussen PSV en de beleggers opliepen. Van Raaij erkent dit. De investeerders wilden op dat moment zo snel mogelijk een aantal spelers verkopen die op dat moment succesvol waren. PSV liet de sportieve belangen zwaarder wegen, waardoor spelers als Van Bommel en Vogel uiteindelijk transfervrij konden weglopen.

Begin 2004 liepen de spanningen uit op een breuk en heeft PSV de beleggers deels uitgekocht. Om dit te kunnen doen leende PSV 17,4 miljoen van diezelfde beleggers. Met het geld van deze ‘achtergestelde lening’ werden de transferrechten van Van Bommel en Vogel teruggekocht, hetgeen tot grote verliezen leidde. Winstgevende spelers bleven overigens deels eigendom van de beleggers. Zodoende profiteerden de beleggers voor 4,5 miljoen netto mee van de enige echte financiële klapper die PSV in die periode heeft gemaakt: de verkoop van Arjen Robben naar het Londense Chelsea (18 miljoen). Voorzitter Harry van Raaij heeft de namen van de spelers nooit willen vrijgeven. Inmiddels is bekend dat onder meer Van Bommel, Kezman, Ramzi, De Jong, Vennegoor, Vogel en Robben met dit geld zijn aangekocht.

Volgens betrokkenen waren de betreffende voetballers niet op de hoogte van deze constructies. Adil Ramzi, in het verleden actief voor PSV, vindt dat niet kloppen: "Ik had wel willen weten wie er geld aan mij verdiende."

Toch is deze opschudding ergens een beetje vreemd, omdat het meerendeel van bovenstaande 'nieuwsfeiten' al veel langer bekend was. Over de Raad van Commissarissen schreef het Eindhovens dagblad op 10 februari 2004:

"PSV NV heeft een zwaardere raad van commissarissen dan veel beursgenoteerde bedrijven. (...) Zij moeten als commissarissen het belang van de totale vennootschap behartigen en mogen zich niet laten leiden door deelbelangen. Hun relaties met sponsors (Philips, Mercedes en VDL) en de deelname van Van der Leegte en Verdonschot in spelersfondsen zijn volgens betrokkenen niet strijdig met de interesses van PSV."

Laatst bijgewerkt : 20 aug 2005 - 13:16