Home > Nieuws > PSV verliest Amstelcupfinale na strafschoppen

PSV verliest Amstelcupfinale na strafschoppen

PSV doet zichzelf te kort

24 mei 2001

PSV is er niet in geslaagd om voor het eerst sinds 1988 'de dubbel' te pakken. FC Twente trok in de bekerfinale na een bloedstollende strafschoppenserie uiteindelijk aan het langste eind: 3-4. In de reguliere speeltijd en in de verlenging kwamen beide ploegen niet tot scoren.

De Eindhovenaren deden zichzelf daarmee duidelijk te kort. Met name in de verlenging wist PSV een aantal dotten van kansen om zeep te helpen. FC Twente was rijp voor de sloop, maar PSV profiteerde uiteindelijk niet. Daarnaast was er in de verlenging ook een hoofdrol voor scheidsrechter Van Dijk, die PSV twee strafschoppen (na ovetredingen op van Nistelrooij en Rommedahl) en een vrije trap net buiten het strafschopgebied (na een overtreding op Van Nistelrooij) onthield. Het zou echter te ver gaan om de nederlaag daar aan op te hangen: PSV had zelf zijn kansen gewoon moeten benutten.

Het waren de Tukkers die het beste uit de startblokken kwamen en al na drie minuten de leiding hadden kunnen nemen. Doelman Waterreus (de beste man aan de kant van PSV) stopte de inzet van Scott Booth. Na een kwartiertje spelen trok PSV de wedstrijd langzaam maar zeker meer naar zich toe, zonder dat er echter sprake was van een overduidelijk veldoverwicht. Ook na de pauze kwamen de Tukkers het beste uit de startblokken en trok PSV gaandeweg de wedstrijd meer naar zich toe. Nu echter werd het klasseverschil wel duidelijk. FC Twente slaagde er niet in om nog een fatsoenlijke aanval op te bouwen en het wachten was op een Eindhovense treffer. Die kwam er echter niet. Dennis Rommedahl (opnieuw goed op dreef) gaf invaller Kolkka een bijna niet te missen kans, maar de Fin werkte de bal net naast. In de verlenging waren er opgelegde kansen voor Van Nistelrooij en Van Bommel, maar na 120 minuten voetballen stond er nog altijd de brilstand op het scorebord.

In de daarop volgende strafschoppenserie leek PSV het kwarweitje simpel te klaren. Nadat beide ploegen drie strafschoppen hadden genomen, stonden de Eindhovenwaren met 3-1 voor. Missers van John De Jong en Ronald Waterreus (die zelf twee penalty's stopte) zorgden ervoor dat FC Twente de stand nog gelijk kon trekken: 3-3. FC Twente benutte de zesde strafschop. Joonas Kolkka miste, waardoor de Amstelcup in de prijzenkast van FC Twente komt te staan.

Erik Gerets verweet zijn ploeg dat het kwarwei niet binnen de negentig minuten geklaard was: "We hadden het nooit op strafschoppen aan moeten laten komen,in negentig minuten kregen we genoeg kansen om de wedstrijd naar ons toe te trekken", aldus de Belg.

PSV - FC Twente 0-0 n.v.
FC Twente wint na strafschoppen: 3-4

Opstellingen:
PSV: Waterreus,Faber,Nikiforov,Hofland, Bouma (Heintze/96),Rommedahl,v.Bommel,Vogel,Kezman (Kolkka/70), Bruggink (De Jong/70), v.Nistelrooij
FC Twente: Boschker,Hulshoff,Pothuizen (Karnebeek/95), Grujic,Polak,v.d.Laan,v.d.Leegte (Heubach/96), Ten Hag,De Witte (Cairo/80),Vennegoor of Hesselink Booth

Geel: Vogel,Hofland (PSV), Hulshoff,v.d.Leegte, Karnebeek,Heubach, Vennegoor of Hesselink (FC Twente)

Scheidsrechter: van Dijk
Toeschouwers: 50.000