Home > Nieuws > PSV consolideert de koppositie in de eredivisie

PSV consolideert de koppositie in de eredivisie

17 okt 2010 - Door: DvG

Door Noel van de Laar

TILBURG – PSV heeft in een goede wedstrijd met 2-4 weten te winnen van hekkensluiter Willem II. De thuisclub wist het PSV met name in de eerste helft ontzettend moeilijk te maken met erg veel strijd en passie, maar waren in de tweede helft niet meer bij machte een vuist te maken. Doelpunten voor PSV werden gemaakt door Balázs Dzsudzsák, Jeremain Lens, Ibrahim Afellay en Jonathan Reis.

Bij PSV was er voorafgaand aan de wedstrijd tegen Willem II al een grote verrassing te noteren. Niet Danny Koevermans startte in de basis, maar Jonathan Reis, die twee weken geleden in de wedstrijd tegen VVV bijna eigenhandig afrekende met de club uit Venlo.

Eerste wapenfeit van de wedstrijd voor PSV was vrijwel direct raak. Jonathan Reis werd op de punt van de zestien aangetikt en versierde daarmee een vrije trap. Balázs Dzsudzsák ging achter de bal staan en krulde de bal direct achter de muur tegen het net, 0-1.

Voor PSV begon de wedstrijd met de vroege voorsprong voortvarend. PSV begon dan ook erg goed aan de wedstrijd. Ook na het doelpunt bleven ze continue druk zetten op de goal van Willem II, maar dat resulteerde in de eerste tien minuten niet in een verdubbeling van de voorsprong.

Integendeel, zelfs. In de 11e minuut is het Andreas Landgren die de bal uit een corner in een keer voor zijn schoen krijgt en hem achter keeper Isaksson weet te werken. De goal van Willem II komt min of meer uit de lucht vallen omdat PSV de wedstrijd na de 0-1 al direct onder controle leek te hebben.

Lang kon Willem II niet genieten van de gelijke stand. In de zestiende minuut is het Jeremain Lens die profiteert van een moment van onoplettendheid van Veli Lampi. Hij neemt de bal eenvoudig over, rent de zestien in en rondt keurig af. En zo scoorde Jeremain Lens zijn eerste doelpunt in dienst van PSV, een moment waar hij al lang naar uitkeek. En zo had het publiek in Tilburg na een kwartier al drie doelpunten voor de kiezen gekregen.

De eerste gele kaart voor PSV kwam op naam van Atiba Hutchinson. In de 24e minuut zag de scheidsrechter hem een overtreding maken. Terwijl het Tilburgse publiek schreeuwde om een rode kaart voor de Canadees, besloot Van Sichem hem ‘slechts’ een gele kaart te geven.

Dat Willem II er verstandig aan gedaan heeft keeper Niki Mäenpää te vervangen voor Davino Verhulst werd duidelijk in de vijfentwintigste minuut. Jonathan Reis kreeg een voorzet perfect op maat van Dzsudzsák. Hij mikte de bal in de hoeken maar door de reflex van Verhulst bleef het bij 1-2.

Opnieuw wist Willem II de stand gelijk te trekken. Een uitbraak over links via Rowin van Zaanen. Na een half uur spelen gaf die de bal voor waarna hij binnengewerkt kon worden door Andreas Lasnik. Willem II dat bij vlagen onthutsend zwak speelde, was aanvallend uiterst effectief. De paar kansen die ze kregen in de eerste helft werden dan ook verzilverd, met de tweede gelijkmaker van Tilburgse makelij als uitkomst.

Maar toch was het PSV dat met een voorsprong de rust inging. Een perfecte actie van Ibrahim Afellay, die vanaf de rechterkant opkwam mee naar voren. Na een lange solo was het ook keeper Verhulst die gepasseerd werd en zo bracht Ibrahim Afellay op slag van rust de stand op 2-3.

Ook na rust begint PSV voortvarend aan de wedstrijd als Jonathan Reis de bal aangespeeld krijgt in de zestien van Erik Pieters. Hij neemt de bal aan, kapt zijn man uit en schiet de bal vervolgens feilloos in de kruising. Zo neemt PSV direct na de rust afstand van Willem II, dat met veel strijd toch veel bereikte in de eerste helft.

Op het moment dat Jonathan Reis de 4e PSV-treffer maakte ontbarstte er een vreugde uit in het uitvak met zo’n 300 meegereisde PSV-fans. De zon die doorbrak en vol op het vak scheen speelde daar natuurlijk ook een rol in.

Voor PSV was het na de 2-4 een kwestie van de wedstrijd uitspelen en zo min mogelijk risico lopen. Donderdag wacht in Budapest immers Debrecen voor de Europa League, en je zag dat dat meespeelde bij PSV. Willem II probeerde het af en toe nog wel met hier en daar een counter maar echt gevaarlijk werden ze niet meer. PSV gooide het op slot achterin, en de aanval van de thuisclub, die in de eerste helft zo effectief bleek te zijn, was onmachtig in de tweede helft.

Na twee overtredingen, waarvan een op Toivonen en de tweede op Bouma, maakte Bouma zich boos op Andreas Landgren en scheidsrechter Van Sichem. De ogen van de scheidsrechter leken daardoor geopend, want hij trok pas daarna een gele kaart voor Landgren.

In de 74e minuut kon Jonathan Reis vanaf de middenlijn in een keer de helft van Willem II oversteken. Helaas belandde zijn schot op de paal. En zo kregen de Eindhovenaren nog wel wat meer kansen in de slotfase van de wedstrijd, maar misten ze de precisie in de afronding.

Het Tilburgse publiek leek nog wat te juichen te hebben in de 77e minuut als er een doelpunt gemaakt wordt. Helaas voor Willem II werd die goal afgekeurd vanwege buitenspel. Voor PSV gelukkig want als hij was goedgekeurd had je een pittig slotoffensief mogen verwachten namens Willem II. Dat bleef PSV bespaard en zo konden ze uiteindelijk toch de drie punten mee naar huis nemen en bleef de koppositie in de eredivisie behouden.

• 12.500

• 3' 0-1 Dszudszak
    10' 1-1 Landgren
    16' 1-2 Lens
    32' 2-2 Bouma (e.d.)
    44' 2-3 Afellay