Home > Nieuws > PSV verliest wedstrijd en koppositie in Enschede

PSV verliest wedstrijd en koppositie in Enschede

2 apr 2011 - Door: ST

Door: Noël van de Laar

ENSCHEDE – PSV is er niet in geslaagd de koppositie te behouden. In Enschede werd het na wederom een gelijkopgaand duel 2-0 voor de Tukkers na een gemakkelijk gegeven strafschop en een wonderschoon doelpunt, beiden op naam van Theo Janssen. De twee ploegen speelden al voor de derde keer dit seizoen tegen elkaar, en voor de derde keer was FC Twente de meest gelukkige.

PSV begon aan de topper tegen FC Twente na een voor de meeste spelers drukke interlandperiode. Zo kwamen Erik Pieters en Balázs Dzsudzsák terug in Eindhoven met wat lichte blessures, maar waren ze beiden fit genoeg om aan de wedstrijd in Enschede aan te start te staan. Bij de thuisploeg waren Bryan Ruiz, die nog steeds niet helemaal fit was, en de geschorste Douglas de belangrijkste afwezigen. Douglas zat zich te verbijten op de tribune terwijl Ruiz op de bank begon.

De wedstrijd begon voor PSV wat moeizaam. FC Twente was duidelijk feller op de bal en dat resulteerde na een kleine tien minuten in de eerste kans. Na een ten onrechte gegeven corner is het Jeremain Lens die de bal met zijn arm keerde op de inzet van … Gelukkig voor de buitenspeler nam scheidsrechter Kevin Blom het niet waar, want anders had PSV na tien minuten al met tien man verder mogen spelen en was het daarbij waarschijnlijk ook al vroeg in de wedstrijd op achterstand gekomen door de strafschop die Blom op dat moment gegeven zou hebben.

Vrij snel daarna kantelde de wedstrijd in het voordeel van PSV. Zo was er een goede voorzet van Balázs Dzsudzsák, die Otman Bakkal vanuit de draai net naast schoot. Twee minuten later is het Marcus Berg die op knappe wijze de buitenspelval ontweek en in een keer oog in oog stond met FC Twente-doelman Mihaylov. Maar zoals wel vaker dit seizoen had de Zweed zijn vizier niet op scherp en kwam Mihaylov als winnaar uit het onderlinge duel.

Daarna stagneerde het duel weer en bleef het gelijk op gaan. Dit was ook terug te zien in het percentage van balbezit, want dat was na ruim een half uur voetballen nog altijd fiftyfifty. Zo wisten beiden ploegen niet meer te scoren scoren voor de rust en gingen we de pauze in met dezelfde stand als waarmee we begonnen zijn.

Terwijl de teams in de kleedkamer zich op aan het maken waren voor de tweede helft, stond het fenomeen uit Costa Rica op het veld zich warm te lopen om in te vallen. De Tukkers op de tribunes gingen op de banken staan om de man die ze vorig jaar aan de titel hielp toe te juichen en aan te moedigen. Toch besloot trainer Michel Preud-Homme om nog even te wachten met de wissel.

Na de rust ontstond er een erg aardig duel met veel mogelijkheden aan beide kanten. Zo was de tweede helft pas twee minuten onderweg toen Bajrami na een goede persoonlijke actie uithaalde. Het schot belandde, mede dankzij goed keeperswerk van Isaksson op de paal en in tweede instantie in de handen van de Zweedse doelman.

De arbitrage speelde ook vandaag weer een hoofdrol. Waar PSV in de eerste helft nog ontsnapte aan een strafschop is het de inmiddels ingevallen Bryan Ruiz die licht getoucheerd wordt door Marcelo. Scheidsrechter Blom twijfelt geen moment en wijst direct naar de penaltystip. Marcelo krijgt de gele kaart terwijl Theo Janssen plaats neemt achter de bal en de Tukkers naar de virtuele leiderspositie schiet.

Vervolgens besluit Fred Rutten de wederom falende Marcus Berg van het veld te halen en te vervangen voor Genéro Zeefuik en ook de veroorzaker van de strafschop Marcelo moest het veld ruimen voor zijn Mexicaanse collega Maza Rodriguez.

Waar PSV na de 1-0 druk zet op de helft van FC Twente en ook kansen creëert maar steeds weer faalt in de afronding is het de counter van de Tukkers na een vrije trap van Dzsudzsák die Theo Janssen weer koel en beheerst afrondt in het doel van Isaksson. De Zweed stond te ver voor zijn doel en Janssen wist van een hele moeilijke positie de bal over Isaksson heen te stiften. Zo staat FC Twente op 2-0 en speelt het de rest van de wedstrijd eenvoudig uit.

PSV heeft de komende vijf wedstrijden nog om de achtervolging op Twente in te zetten want feit is dat de Tukkers nu twee punten los staan van de Eindhovenaren. Zo lijkt het erop dat PSV voor het tweede achtereenvolgende jaar de titel verspeeld in de slotfase van het seizoen. Maar zoals gezegd zijn er nog vijf wedstrijden te gaan en het is hopen dat de Tukkers nu nog punten gaan laten liggen, al is die hoop vermoedelijk tevergeefs.