Home > Nieuws > EL: PSV overwintert dankzij gelijkspel tegen Hapoel

EL: PSV overwintert dankzij gelijkspel tegen Hapoel

3 nov 2011 - Door: Chris
Wijnaldum

EINDHOVEN – PSV is er niet in geslaagd om de maximale score te behouden. In de slotfase van de wedstrijd werd het gelijkspel nog bewerkstelligd door Kevin Strootman, die onberispelijk hard binnenschoot. In dit spektakelstuk vielen zes doelpunten, tien gele kaarten en een rode. Goals voor PSV kwamen op naam van Wijnaldum, Toivonen en Strootman.

Door: Noël van de Laar

Na de competitiekraker tegen FC Twente mag PSV vandaag proberen Europese overwintering te bewerkstelligen. De PSV-selectie heeft, onder aanvoering van Ola Toivonen, al aangegeven alle zes de groepswedstrijden te willen winnen. De eerste drie wedstrijden is dat al gelukt, vandaag staat wedstrijd nummer vier op het programma tegen Hapoel Tel-Aviv. Deze twee ploegen stonden twee weken geleden ook al tegenover elkaar, toen in Israël. PSV wist die wedstrijd met 0-1 te winnen door een penalty die benut werd door Georginio Wijnaldum.

De eerste echte kans van de wedstrijd was voor PSV. In de negende minuut gaf Zakaria Labyad de voorzet vanaf de rechterkant. Tim Matavz kwam inlopen en kopte hard op doel. Keeper Apoula voorkwam echter de voorsprong voor PSV. Aan de andere kant weet Hapoel Tel-Aviv wel haar eerste mogelijkheid te verzilveren. Vanuit een razendsnelle counter na een corner van PSV wist de linksbuiten van Hapoel de bal achter Isaksson te werken voor de 1-0. De Israëlische voorsprong was echter van korte duur. Binnen de minuut was de stand al weer gelijk getrokken. Na wederom een fantastische voorzet van Zakaria Labyad was het Georginio Wijnaldum die knap binnentikte en de stand dus snel weer in evenwicht bracht.

PSV bepaalde het spel daarna volledig en kreeg kans op kans om de stand in het voordeel te trekken. Echter ging het mis waar het dit seizoen al vaker mis ging, namelijk de afronding. Dat aspect had Hapoel Tel-Aviv een stuk beter onder de knie want na een dik half uur voetbal kwam de ploeg uit de Israëlische hoofdstad voor de tweede keer op voorsprong. Na een goede actie van eerdere doelpuntenmaker Damari gaf hij de bal af op de vrijstaande Tamuz. Die slalomde langs Marcelo om vervolgens de bal achter Isaksson te schieten. PSV kreeg in het vervolg tot de rust nog tien opgelegde kansen maar trefzeker werd de ploeg van Fred Rutten niet meer waardoor er voor het eerst in deze Europese campagne met een achterstand de rust in werd gegaan.

Direct na rust kreeg Marcelo een gele kaart nadat hij iets te hard inkwam op de enkels van Damari. De vrije trap werd van richting veranderd en door Isaksson nog ternauwernood tegen de lat getikt. De rebound kwam recht voor de voeten van de Tamuz die de bal onberispelijk hard door de benen van de Zweedse keeper schoot en zodoende de stand direct na de rust op 1-3 bracht. PSV liet zich hier niet door van de wijs brengen en ging door waarmee ze de eerste helft beëindigden, aanvallen. Dat leidde pas na een klein uur voetbal tot de aansluitingstreffer. Na goed werk van Dries Mertens kwam Ola Toivonen alleen voor het doel. Het was voor hem vervolgens een koud kunstje om de bal voorbij keeper Apoula in de hoek te tikken.

Met nog een dik kwartier op de klok kwam de al op scherp staande Gordana wild invliegen op de enkels van Dries Mertens. De Engelse scheidsrechter was onverbiddelijk en trok zijn tweede gele en dus rode kaart waardoor PSV dus nog vijftien minuten met een man meer op het veld stond. De trouwe aanhang op de oost-tribune geloofde er nog in en bleef PSV aanmoedigen. Immers, bij een overwinning zou PSV zich al in een vroeg stadium voor de knock-outfase van de Europa League plaatsen. Gezien het wedstrijdbeeld zou een Israëlische overwinning zwaar onverdiend zijn, maar naarmate de tijd vorderde leek het voor PSV een onoverbrugbare achterstand.
Na een eerdere rode kaart leek de scheidsrechter PSV nog een handje te willen helpen en besloot hij de bal op de stip te leggen. Echter, hier ontstond dusdanig veel ophef over bij de spelers van Hapoel dat de scheidsrechter besloot te overleggen met de vijfde assistent die er bovenop stond en het niet als strafschop beoordeelde. De tackle van Shish was op de bal waardoor de penalty werd ingetrokken. Strootman kreeg in het vervolg een gele kaart voor een vermeende schwalbe.

Twee minuten later trok PSV alsnog de stand gelijk door een pegel van Kevin Strootman op de rand van het zestienmetergebied. Vanuit de corner kreeg hij de bal naar zich toe gekopt door Wilfred Bouma waarna Strootman de trekker overhaalde en de bal hard in de korte hoek binnenknalde. De zes minuten blessuretijd die de scheidsrechter vervolgens bijtelde waren voor PSV niet meer genoeg om de stand in haar voordeel te beslissen. Dichtbij kwamen ze nog wel maar doordat Wijnaldum buitenspel stond op het moment dat hij de bal op de volledig vrijstaande Matavz gaf en het doelpunt daarna afgekeurd werd kon PSV niet anders dan het duel in een gelijkspel te zien eindigen.

Waar PSV in het verleden wel eens verweten werd dat er te weinig spektakel geboden werd in de Europese (thuis-)wedstrijden, was dit vandaag totaal niet aan de orde. Het enige wat, achteraf gezien, ontbrak waren de drie punten. PSV zal er niet rouwig om zijn want dankzij de late gelijkmaker van Strootman was Europese overwintering een feit. Zondag wacht de thuiswedstrijd voor de competitie tegen de andere Tukkers, namelijk Heracles Almelo.