Home > Nieuws > Onherkenbaar PSV lijdt pijnlijke nederlaag

Onherkenbaar PSV lijdt pijnlijke nederlaag

25 mrt 2012
Phillip Cocu

AMSTERDAM – PSV heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door in de Amsterdam ArenA met 2-0 te verliezen. De ploeg van Phillip Cocu wist in de volledige eerste helft geen doelkans te creëren en betaalde in de tweede helft de tol voor het afwachtende spel. Het eerste doelpunt was voor PSV extra pijnlijk, want wat een voorzet leek te worden werd een weergaloos doelpunt van ex-PSVer Ismaïl Aissati. Zeven minuten later werd het 2-0 vanaf elf meter. De penalty werd binnengeschoten door Siem de Jong.

Door: Noël van de Laar

Vandaag stond in het teken van de competitiekraker tussen Ajax en PSV. PSV zit sinds het ontslag van Fred Rutten in een opgaande spiraal en zou vandaag tegen een team in vorm aantreden. Ajax won de laatste zes duels immers en daarin maakten de Amsterdammers maar liefst negen punten goed op PSV. Mede daardoor stond Ajax voorafgaand aan het duel met PSV op de tweede plaats, met een punt voorsprong op de Eindhovenaren. Alles wees er dan ook op dat er een boeiend spektakelstuk plaats zou vinden in het ‘hol van de leeuw’.

Daarnaast was het natuurlijk ook de wedstrijd tussen de twee boezemvrienden Frank de Boer en Phillip Cocu, die elkaar in hun gezamenlijke tijd bij Barcelona zeer goed hebben leren kennen. Daarnaast waren ze na hun actieve carrière beiden actief als assistent van bondscoach Bert van Marwijk. De trainer van PSV bewandelde dan ook een soortgelijk scenario als Frank de Boer, alleen dan een jaar later. De huidige Ajax-trainer volgde halverwege vorig seizoen Martin Jol op en na het winnen van de landstitel werd er dan ook massaal gesproken over het ‘Frank-De-Boer-effect’. Bij PSV werd dan ook met argusogen gekeken naar de ontwikkelingen aldaar. De keuze om Fred Rutten te vervangen door Phillip Cocu zal dan ook zijn gemaakt om eenzelfde resultaat te boeken zodat er na dit seizoen gesproken zal worden van een ‘Phillip-Cocu-effect’.

Hoewel het op papier een spectaculaire wedstrijd beloofde te worden was hier vrijwel de gehele eerste helft geen sprake van. Het eerste schot op doel kwam van Ajacied Aissati in de veertigste minuut. Beide ploegen waren zoekende en Ajax had een duidelijk veldoverwicht. PSV kwam slechts sporadisch op de helft van de thuisploeg. Het feit dat de verdediging vandaag niet schutterde zoals het in de verleden weken wel deed gaf de burger moed. Bij rust stond de beginstand dan ook op het scorebord, 0-0.

PSV begon sterk aan de tweede helft. Direct vanaf de aftrap was er al een mogelijkheid voor Tim Matavz, die alleen door kon in de zestien van Ajax. Hij speelde de bal te ver voor zich uit waardoor Kenneth Vermeer het doelpunt kon voorkomen. Dat was de eerste echte mogelijkheid voor het elftal voor Cocu. Het duurde daarna nog elf minuten tot de score geopend zou worden. Oud-PSV’er Aissati leek de bal voor het doel te geven maar zijn schot dwarrelde zo in de kruising voorbij Przemyslaw Tyton. Zodoende stond Ajax na een klein uur spelen op de zo gewenste voorsprong.

Na ouderwets geklungel en miscommunicaties tussen Atiba Hutchinson en Marcelo in de tweeënzestigste minuut kon de ArenA weer juichen. Marcelo maakte een overtreding in de eigen zestien op Ebecilio nadat beiden de bal niet weg konden werken. Scheidsrechter Vink kon niet anders dan de bal op de stip leggen en daardoor trok Ajacied Siem de Jong de marge vanaf elf meter naar twee doelpunten.

Daarna liet Ajax zich terugzakken en hoopte het op een counter. Het liet PSV komen en de Eindhovenaren maakten daar gretig gebruik van door minutenlang de bal op de helft van Ajax rond te spelen. Tot kansen leidde dat niet. Met nog een kwartier op de klok haalde Frank de Boer verdediger Daley Blind naar de kant en verving hem voor de spits Dmitry Bulykin. Een opvallende wissel gelet op de tussenstand waarmee de jonge trainer zijn aanvallende intenties duidelijk liet blijken. De wissel maakte voor beide ploegen geen verschil meer. PSV haakt voorlopig af in de titelstrijd en volgt op respectievelijk vijf punten van AZ en vier van Ajax.