Home > Nieuws > PSV pakt negende Johan Cruijff Schaal

PSV pakt negende Johan Cruijff Schaal

5 aug 2012
Mark van Bommel

AMSTERDAM - De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, onder PSV-supporters beter bekend als de Willy van der Kuijlen Schaal, is vandaag gewonnen door de Eindhovenaren. In de Amsterdam ArenA was PSV met 4-2 te sterk voor de Amsterdamse formatie. De score werd al vroeg geopend door Ola Toivonen. Jeremain Lens scoorde kort daarna de 2-0. Alderweireld deed op slag van rust nog iets terug namens Ajax maar acht minuten na rust was het weer Toivonen die scoorde. Ook de vijfde treffer van de avond kwam op naam van een PSV’er; Adriano Marcelo maakte een eigen doelpunt. De wedstrijd eindigde voor PSV desalniettemin positief door het doelpunt van de ingevallen Georginio Wijnaldum die de bal in de blessuretijd over Kenneth Vermeer heen stiftte. Voor PSV betekende het de negende winst van de Johan Cruijff Schaal en daarmee is PSV nog altijd de recordhouder.

Door: Noël van de Laar Foto’s: John Claessens

Aan de laatste ontmoeting tussen PSV en Ajax die Dick Advocaat actief meemaakte als trainer van PSV zal hij weinig warme herinneringen bewaren. Als slotstuk van het seizoen 1997-1998 stonden beide ploegen immers in de strijd om de KNVB-Beker tegenover elkaar in De Kuip te Rotterdam. Eindstand na afloop van die wedstrijd was liefst 5-0 voor de Amsterdammers. De geboren Hagenees was in ieder geval vol vertrouwen voor de ontmoeting van deze zondag en deed daarbij uitspraken als: “Deze prijs moet absoluut gewonnen worden”. Dat terwijl Frank de Boer het had over de afsluiting van de voorbereiding.

PSV begon dan ook voortvarend aan de wedstrijd. In de derde minuut creëerde Jeremain Lens een corner ten koste van Alderweireld. De corner, genomen door Dries Mertens, werd bij de eerste paal direct binnengekopt door Ola Toivonen en zodoende leidde PSV al ongekend vroeg in de wedstrijd met 1-0. Daarmee tekende de Zweed dan ook voor de snelste goal in een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal ooit. Dat PSV deze prijs mee naar huis wilde nemen werd dan ook al snel duidelijk. In de elfde minuut was het dan ook de ontsnapte Jeremain Lens die de bal op puike wijze over Kenneth Vermeer stiftte en zodoende de 2-0 op het scorebord bracht.

Toch deed Ajax, dat de gehele eerste helft de mindere partij was, nog voor rust iets terug. Via een corner kopte Toby Alderweireld de aansluitingstreffer binnen en keerde het geloof terug bij de Amsterdammers. Niet lang daarna vond arbiter Kuipers het welletjes en floot hij af voor de rust en daarmee begon voor beide ploegen de voorbereiding op de tweede helft.

PSV begon in de tweede helft zoals het in de eerste helft ook begon, met aanvallend en attractief voetbal. Vanaf de eigen defensie lieten ze de bal rustig rond circuleren om vervolgens Jetro Willems weg te sturen. De jonge linksback en neo-international stak het halve veld over met knappe passeerbewegingen en gaf vervolgens een nauwkeurige voorzet laag over de grond op de bij de tweede paal vrijstaande Ola Toivonen. De Zweed had de bal voor het intikken en maakte zodoende de 3-1 en zijn tweede van de avond.

Lange tijd leek de wedstrijd daarmee beslist te zijn maar met nog een kwartier te spelen maakte Adriano Marcelo, de centrale verdediger van PSV, een blunder van jewelste door de bal totaal onnodig in het eigen doel te schieten. Daarmee kwam de spanning en het vuur weer terug in de wedstrijd en dat was te merken ook. Zo pakten Theo Janssen en Siem de Jong met een handvergrijp aan van Bommel en een zware overtreding op Kevin Strootman ieder een gele kaart. Het opstootje dat volgde na de actie van Theo Janssen zorgde ervoor dat ook Tyton werd bestraft met geel.

In de blessuretijd van de wedstrijd maakte de voor Ola Toivonen ingevallen Georginio Wijnaldum toch nog de 4-2. Vrij voor keeper Vermeer verschalkte de Rotterdammer op uitstekende wijze de Amsterdamse doelman met een prachtig stiftballetje.

Direct na het doelpunt van Wijnaldum vond Björn Kuipers het genoeg geweest en floot hij af voor het einde van de wedstrijd. Daarmee was voor PSV de negende overwinning in de strijd om de Johan Cruijff Schaal een feit en hadden zowel Dick Advocaat als Mark van Bommel het gewenste resultaat. Volgende week begint de Eredivisie voor PSV met een uitwedstrijd bij RKC Waalwijk, een wedstrijd die in het afgelopen seizoen duur puntverlies betekende voor de Eindhovenaren. Dit seizoen onder Dick Advocaat lijkt alles anders te zijn en dus hopen de supporters op de landstitel in het jaar waarin de club honderd jaar zal bestaan.