Home > Nieuws > PSV wint eindelijk weer een uitwedstrijd

PSV wint eindelijk weer een uitwedstrijd

26 aug 2012 - Door: Noel Van de Laar
Mertens

GRONINGEN – PSV heeft vandaag uitstekende zaken gedaan door eindelijk weer eens een uitwedstrijd te winnen. Waar vorig seizoen nog met 3-0 verloren werd was de eindstand vandaag 1-3. Doelpunten kwamen op naam van Atiba Hutchinson, Dries Mertens en Memphis Depay. Namens FC Groningen scoorde Mitchell Schet vlak voor het einde van de wedstrijd de enige treffer namens de thuisploeg.

Door: Noël van de Laar

Na de wedstrijd in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica tegen het nietige FK Zeta stond vandaag de competitiewedstrijd in Groningen tegen de plaatselijke FC op het programma. Met de reis nog in de benen begon PSV erg sterk aan het duel. De beste mogelijkheid was voor Jetro Willems, die zichzelf in een keer vrij voor het doel zette. Zijn inzet was goed geplaatst maar met een katachtige reflex wist de Braziliaanse doelman Luciano de bal uit het doel te houden en zodoende ook de nul op het scorebord. Even later was het afstandsschot van Mark van Bommel bijna reden voor de meegereisde PSV-supporters om in juichen uit te barsten maar wederom was het Luciano die de bal uit de kruising wegtikte.

Ondanks het overwicht van PSV in de eerste helft was de grootste mogelijkheid van het eerste half uur voor de thuisclub. Oud-PSV’er Género Zeefuik had van dichtbij de hoek voor het uitkiezen maar door het goede reactievermogen van Przemyslaw Tyton bleef de gelijke stand gehandhaafd. Even later was het aan de andere kant dan wel raak. Na een prachtige steekbal van Dries Mertens op de goed doorgestoomde Atiba Hutchinson stiftte de Canadees de bal op uitstekende wijze over de doelman in het doel en zodoende wist PSV eindelijk weer een doelpunt te maken in de Euroborg. Iets wat ze de laatste twee seizoenen niet gelukt was.

FC Groningen liet op slag van rust nog wel van zich spreken. Op een meter of twintig van het doel mocht Leandro Bacuna aanleggen voor een vrije trap. Een rechte streep spatte uiteen op de lat van het doel van Tyton en dus mocht PSV opgelucht ademhalen dat de kleedkamer voor de rust met een voorsprong bereikt werd. Beide ploegen kwamen daar ook ongewijzigd weer uit om de tweede helft aan te vangen.

Na vier minuten spelen in de tweede helft kreeg Mark van Bommel in de derde opeenvolgende competitiewedstrijd een gele kaart en even later viel die eer ook aan Kevin Strootman bij te schrijven. FC Groningen leek dan ook wat sterker uit de kleedkamer gekomen te zijn dan de Eindhovenaren. Hartstochtelijk gesteund door de fanatieke aanhang van de thuisclub werden ze dan ook met de minuut dreigender. Het ontbrak ze echter aan geluk in de afronding. Daarnaast bleef PSV gevaarlijk door snelle counteruitbraken. Maar ook die ontbeerden kwaliteit in de afronding. Daardoor bleef de voorsprong lange tijd behouden voor PSV.

In de vijfenzestigste minuut werd Tim Matavz naar de kant gehaald voor Luciano Narsingh. De Sloveen is nog altijd geliefd bij het Groningse publiek want onder luid applaus en gezang verruilde hij het veld voor de dug-out. Zijn toekomst is nog altijd onzeker. Door de moeilijke start in de voorbereiding leek hij lange tijd langs een basisplaats te grijpen en daardoor uit te zijn op een transfer naar Benfica, maar getuige zijn wedstrijd van vandaag lijken die geruchten verleden tijd.

Zeven minuten na de wissel was het Dries Mertens die keurig afrondde na een snelle counter en zodoende de wedstrijd besliste in het voordeel van PSV. Nadat eerder Roda JC en FK Zeta in de tweede helft vier tegentreffers om de oren kregen leek dat ook vandaag een realistisch scenario te zijn getuige de manier waarop de FC Groningen-defensie uiteen werd gereten bij de treffer van de kleine Belg. Even na het doelpunt werd Memphis Depay bij de dug-out geroepen nadat Mertens een forse tik te verwerken kreeg en dus was zijn doelpunt zijn laatste wapenfeit van deze wedstrijd.

Vandaag bleek ook weer eens hoe effectief Memphis Depay is. Koud in het veld begon hij aan zijn rush langs vijf Groningers om de bal vervolgens in het vijandelijke doel te laten eindigen. Daarmee was het talent wederom succesvol tijdens een invalbeurt en stond PSV toch redelijk eenvoudig op een 0-3 voorsprong en leek de ploeg van Dick Advocaat eindelijk af te rekenen met het “uitcomplex”. Desalniettemin was het slotakkoord voor FC Groningen. Vanaf de zestien kon Mitchell Schet uithalen en hoewel Tyton nog goed aan de bal zat verdween de bal toch in de bovenhoek van het doel. Zo eindigde wedstrijd in een 1-3 overwinning voor PSV en boekten de Eindhovenaren eindelijk weer eens een uitoverwinning. Voor FC Groningen blijft de vorige ontmoeting met PSV de laatst geboekte thuisoverwinning.

Aanstaande donderdag wacht de return in de voorronde van de Europa League als FK Zeta op bezoek komt in het Philips Stadion. Drie dagen later is het weer tijd voor een competitieduel in datzelfde Philips Stadion. Dan komt de andere titelkandidaat op bezoek, namelijk AZ. Dan kunnen we daadwerkelijk zien hoe ver PSV en Dick Advocaat is en of ze rijp genoeg zijn om hun naam als favoriet waar te maken.