Home > Nieuws > PSV wint met ruime cijfers van AZ

PSV wint met ruime cijfers van AZ

2 sep 2012 - Door: Noel Van de Laar
Mark van Bommel

EINDHOVEN – PSV klimt langzaam maar zeker richting de koppositie, na een 5-1 overwinning op AZ. PSV werd al vroeg in de wedstrijd in het zadel geholpen door arbiter Bas Nijhuis doordat hij in de zevende minuut Etiënne Reijnen al naar de kant stuurde met zijn tweede gele kaart. Voor PSV scoorden uiteindelijk Mark van Bommel, Adriano Marcelo, Atiba Hutchinson en twee maal Tim Matavz. De tegentreffer namens AZ was een beauty en kwam op naam van Adam Maher.

Door: Noël van de Laar

Na de wedstrijden tegen FC Groningen(1-3 winst) en FK Zeta(9-0 winst) stond er vandaag een topper in de Nederlandse Eredivisie op het programma. AZ kwam op bezoek in Eindhoven, met onder meer de oud-PSV’ers Roy Beerens en Dirk Marcellis in de gelederen. Na de voor PSV enige geleden verliespartij tegen RKC Waalwijk kon het vandaag goede zaken doen op de ranglijst, want bij winst zou het zowel Feyenoord, dat met 1-0 verloor op bezoek bij Vitesse alswel AZ passeren op de ranglijst.

Voor PSV kon het duel niet beter beginnen. In de zevende minuut werd een charge van Etiënne Reijnen op Jetro Willems bestraft met een gele kaart. Een minuut later leek Tim Matavz door te kunnen breken na een steekpass van Ola Toivonen, maar doordat Etiënne Reijnen hem licht bij zijn arm vastpakte en Matavz daar handig gebruik van maakte door gemakkelijk naar de grond te gaan besloot arbiter Bas Nijhuis resoluut de tweede gele kaart en dus de rode aan de Alkmaarse Reijnen te tonen. Zo werd PSV in het zadel geholpen door de arbitrage.

Twee minuten later was de voorzet van Dries Mertens keurig op maat op de volledig vrijstaande Tim Matavz. Hoewel de Sloveen de bal niet lekker leek te raken kopte hij hem goed naar de grond en ging de bal met een prachtig boogje over de Alkmaarse doelman Esteban en zo stond PSV al vroeg in de wedstrijd op een belangrijke voorsprong.

PSV had het vooral aan zichzelf te wijten dat het die voorsprong niet uit wist te breiden. Een goal van Ola Toivonen werd na ruim twintig minuten nog afgekeurd vanwege vermeend buitenspel maar verder waren de aanvalspogingen nauwelijks effectief. Door de tactische inbreng van Gertjan Verbeek, die na de rode kaart aanvaller Steven Berghuis van het veld haalde voor Giliano Wijnaldum, stonden de bezoekers een stuk beter opgesteld en PSV had dan ook moeite de vrije ruimte te vinden. AZ beperkte zich daarna tot counters en door een prachtig afstandsschot van voormalig PSV-target Adam Maher werd de gelijke stand weer op het scorebord gebracht. Na lovende woorden van onder meer Guus Hiddink leek Adam Maher gemotiveerd die woorden ook waar te maken.

Met die gelijke stand werd er ook gerust. PSV kwam ongewijzigd uit de kleedkamer terwijl AZ een wissel toebracht. Erik Falkenburg bleef achter in de kleedkamer en werd vervangen door Mattias Johansson. Het was al snel duidelijk dat PSV zo snel mogelijk moest scoren want AZ vertraagde het spel met de minuut meer, in de hoop op een snelle counter. Voor de vierde achtereenvolgende competitiewedstrijd slaagde Mark van Bommel er wederom in een gele kaart te pakken, dit keer voor een charge op Adam Maher. In tegenstelling tot andere kaarten leek deze wél terecht te zijn. Door deze vierde kaart is Mark van Bommel er over twee weken niet bij als PSV op bezoek gaat bij FC Utrecht.

Even later bleek de waarde van Mark van Bommel toch maar weer eens, want na terugleggen van Kevin Strootman schoot de routinier de bal onverbiddelijk hard in het doel en bracht PSV zo voor de tweede keer in het duel op voorsprong. Vanaf dat moment leek de ban gebroken en kon PSV naar hartenlust aanvallen. Ola Toivonen werd door Advocaat naar de kant gehaald voor Georginio Wijnaldum op het moment dat PSV een corner mocht nemen. Dries Mertens plaatste de bal op keurige wijze op het hoofd van Adriano Marcelo die de bal prima binnen kopte en zodoende de marge op twee bracht. Zo leek PSV de wedstrijd eenvoudig uit te kunnen spelen met een ruime voorsprong.

Die voorsprong werd later nog uitgebreid want met nog zeven minuten op de klok was het de voorzet van Luciano Narsingh die de bal panklaar legde op het hoofd van Tim Matavz die voor de tweede keer aantekende voor een treffer met het hoofd. Er is de voorbije weken veel geschreven over het duo Narsingh-Matavz maar vandaag leken ze elkaar dan eindelijk gevonden te hebben. Opvallend daarbij was vooral dat Narsingh als enige PSV-aanvaller in het duel met FK Zeta niet wist te scoren of een assist wist te geven, wat toch enigszins vreemd is in een wedstrijd waar PSV negen doelpunten wist te maken.

Ook Atiba Hutchinson mocht nog meedelen in de feestvreugde door vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd na een aantal prachtige passeerbewegingen de vijfde PSV-treffer binnen te knallen. Zodoende werd de formatie van Gertjan Verbeek eenvoudig aan de kant gezet en klom PSV over AZ en Vitesse op de ranglijst.

Dankzij de effectiviteit in de tweede helft wist PSV dus met ruime cijfers AZ naar huis te sturen en mogen de meeste spelers zich op gaan maken voor een interlandweek waarin het Nederlands Elftal zal aantreden tegen Turkije en Hongarije in de WK-kwalificatiepoule. De volgende wedstrijd voor PSV vindt dus als vanzelfsprekend over twee weken plaats als PSV op bezoek gaat in Utrecht bij de plaatselijke FC.