Home > Nieuws > Mentaal sterk PSV verslaat CSKA en overwintert in Champions League

Mentaal sterk PSV verslaat CSKA en overwintert in Champions League

Goede prestatie Eindhovenaren in groepsfase

8 dec 2015 - Door: Peter Visser

Met een ongekend spannende ontknoping in de zesde wedstrijd van Groep B plaatst PSV zich voor de achtste finales van de Champions League. Na een 0-1 achterstand in het laatste kwartier van de wedstrijd buigen de Eindhovenaren het verlies om naar winst door twee goals van respectievelijk Luuk de Jong en Davy Pröpper.

Voor aanvang van het duel met CSKA was iedereen met een PSV-hart vol goede moed over een positieve afloop van de laatste groepswedstrijd. PSV heeft alles in eigen hand als het wint van de Russische topclub; en zelfs bij een gelijkspel zou PSV nog doorkunnen. Wel is het dan afhankelijk van de andere wedstrijd in groep B tussen VfL Wolfsburg en Manchester United.

Een volgepakt Philips Stadion geeft PSV steun vanaf het eerste fluitsignaal van de Spaanse scheidsrechter Fernández Borbolán. Het elftal neemt al snel het initiatief in de wedstrijd, zonder echt gevaarlijk te worden. CSKA voetbalt gedisciplineerd en laat weinig ruimte open met de degelijk spelende routiniers in de verdediging: keeper Igor Akinfeev, Sergei Ignashevich en Aleksei Berezutski. De Eindhovenaren hebben geen antwoord voor het omspelen van dit zeer ervaren Russische trio. De eerste kans is na 23 minuten voor de Russen via Seydou Doumbia, die Nicolas Isimat dolt, maar voordat hij kan scoren de uitstekend spelende Jeffrey Bruma op zijn weg vindt. Een paar minuten later mag ook PSV haar eerste kans noteren als de linksback spelende Hector Moreno met een goede voorzet, die door De Jong recht op de keeper wordt gekopt. PSV mist vooral de scherpte in de laatste pass en CSKA wacht geduldig op haar kans. Bijna is het voor rust al 0-1 als Tosic een vrije trap in de kruising krult. Voordat het doel de hoek in verdwijnt, weet keeper Jeroen Zoet met een zweefduik dit net te voorkomen.

Na rust komt de wedstrijd meer en meer in balans. Opnieuw krijgt Moskou als eerste een kans en dit keer is het oud-VVV speler Ahmed Musa, die na een counter net naast schiet. Even later schiet Pröpper een afvallende bal hard over. Een kwartier voor rust lijkt het mis te gaan met de droom van PSV. In zijn ijver uit te verdedigen tikt Andrés Guardado Aleksandrs Cauna aan in de zestien. De makkelijk-tegen-PSV fluitende Borbalán legt de bal resoluut op de stip. Routinier Ignashevich weet wel raad met de strafschop en schuift deze beheerst in de hoek. In plaats van te knakken, richt PSV zich juist op. Notabene Guardado gaat na zijn fout voorop in de strijd. Deze houding wordt al twee minuten na de achterstand beloond doordat De Jong de bal, die nu wél goed voor zijn voeten valt koel achter keeper Akinfeev schuift. In de slotfase draait PSV zelfs de wedstrijd om in winst, als Pröpper een weggekopte bal uit de Moskovietische verdediging snoeihard in de hoek van het doel jaagt. Met de 2-1 overwinning plaatst PSV zich als nummer twee van groep B voor de achtste finales van de Champions League!

Trainer Philip Cocu is dan ook trots op zijn hele team. “We moeten ook de rol van de fans niet vergeten, zij hebben PSV de hele wedstrijd gedragen. Zelfs tegenstanders van dit Europese formaat zijn onder de indruk van die steun!” Doorslaggevend voor de groepsfase is het geloof en vertrouwen, wat in de ploeg heerst. Cocu: “De winst op Manchester is de basis geweest voor het geloof om op dit niveau te overwinteren. Elke wedstrijd weer heeft de ploeg alles qua kunnen eruit gehaald. Met deze mooie prestatie als resultaat.”