Home > Nieuws > Gelijkspel PSV en Feyenoord

Gelijkspel PSV en Feyenoord

Feyenoord morele winnaar

15 mrt 2002 - Door: HK

Twee keer eerder traden de beide topclubs uit het Nederlands voetbal dit seizoen tegen elkaar aan. Twee keer werd het een gelijkspel, twee keer was PSV de iets betere ploeg. Dit maal stonden de ploegen in het Philips-stadion tegenover elkaar voor de eerste wedstrijd van de kwartfinale van het UEFA-cuptoernooi. Ook de deze wedstrijd kende geen winnaar, maar het verschil met de vorige ontmoetingen was, dat Feyenoord dit keer de bovenliggende partij was. Bovendien scoorden de Rotterdammers het belangrijke uit-doelpunt, waardoor zij als morele winnaars richting Rotterdam afreisden.

Vooraf verwachtte iedereen een behoudend spelend Feyenoord en een aanvallend ingesteld PSV. Maar de verhoudingen lagen -met name in de eerste helft- net iets anders. De Rotterdammers stoorden de opbouw van PSV al vroeg en speelden agressfief man-tegen-man. Daarmee werd de angel uit het spel van PSV gehaald. De opbouw was slordig en al snel hanteerden de Eindhovenaren de lange bal. Voorin verloren Kezman en Vennegoor de meeste duels en ook Dennis Rommedahl was zelden in staat om voor gevaar te zorgen. Op het middenveld hadden Theo Lucius en Mark van Bommel de grootste moeite om het heft in handen te krijgen. Dat was vooral te danken aan de uitstekend spelende Ono, die Van Bommel grotendeels uit de wedstrijd speelde. Voorin stichtte vooral Van Hooijdonk gevaar, mede door slim te spelen. Vaak wanneer een PSV'er een duel met hem aanging, ging de aanvaller liggen of bleef hij staan. Het leverde hem regelmatig een (erg makkelijk) gegevens vrijetrap op. Datzelfde 'kunststukje' haalde hij al eerder met succes uit, namelijk in de bekerwedstrijd tegen PSV, eerder dit seizoen.

Feyenoord was dus beter en had al vroeg in de wedstrijd de score kunnen openen. Bogelund beoordeelde een doorgschoten bal verkeerd en zag tot zijn opluchting dat zijn directe tegenstander Van Persie de bal tegen de paal werkte. De snelle en handige linksbuiten bezorgde De Deense rechtsback van PSV vooral in de eerste helft menig vervelende momenten, maar leed ook vaak balverlies.

Na dat moment ontstond vooral een wedstrijd met veel strijd en zelden echt goed voetbal. Feyenoord oogde dreigender dan PSV, maar het had de hulp van Kevin Hofland nodig om vlak voor rust op voorsprong te komen. Hofland probeerde met Tomasson in zijn rug om de bal te kappen, maar miste de bal. De Deen spurtte met het leer richting Waterreus. De doelman van PSV kon diens inzet nog keren, maar zag tot zijn verbijstering dat Van Hooijdonk de rebound tegen de touwen knalde.

Meteen na de rust trok PSV de wedstrijd even naar zich toe. Van Bommel kreeg de bal -na wat fysieke duels op het middenveld voor zijn voeten en de bal met een omhaal weg, precies in de loop van Kezman. Die spurtte met de bal aan de voet weg van zijn directe tegenstander Van Wonderen en scoorde vervolgens fraai. Even leek PSV de geest te krijgen. Een kwartier lang was PSV nu de betere ploeg en het kreeg ook een paar mogelijkheden. Feyenoord moest even terug, maar hervond zich even later weer. Vanaf dat moment ontstond een gelijkwaardige strijd, waarin beide ploegen nog een keer hadden kunnen scoren. Dat gebeurde niet en daarmee eindige de wedstrijd in 1-1. Gezien het totale spelbeeld mocht PSV daar het meest tevreden mee zijn.

Het is te hopen voor de Eindhovenaren dat ze volgende week in Rotterdam beter bij de les zijn en het in Leeds opgevoerde kunststukje kunnen herhalen.