Home > Nieuws > PSV na penalties uitgeschakeld in CL

PSV na penalties uitgeschakeld in CL

PSV in extemis onderuit in kolkend Vicente Calderon

15 mrt 2016 - Door: Ted Gijsel

Het Champions League-avontuur is voorbij voor PSV. In een boeiende en zeer spannende wedstrijd bleef het 0-0. De Eindhovenaren bogen pas na penalties voor Atlético Madrid. Luciano Narsingh miste als enige een penaly: 8-7.

In de eerste helft was het logischerwijs Atlético dat het spel dicteerde. Al in de tweede minuut moest Jeroen Zoet handelend optreden om een grote kans voor Carrasco te verijdelen, die na een fraaie steekbal vrij voor de PSV-goalie opdook. Na elf minuten liet PSV het eerste wapenfeit noteren, maar het afstandsschot van de mee opgekomen Moreno werd geblokt en tot corner verwerkt. Na een kwartier beleefde Antoine Griezmann een déjâ-vu toen Koke hem vrij voor Zoet zette. De onderlinge confrontatie werd, net als in Eindhoven, door Zoet gewonnen.

Druk van Atlético
PSV ging, naarmate de eerste helft vorderde, steeds volwassener spelen en kwam na een half uur beter in het spel. Er was zowaar een korte fase van druk, maar op slag van rust was het weer Atléti dat de lakens uitdeelde. Onder aanvoering van de fanatieke aanhang kreeg de ploeg van El Cholo kort na elkaar een paar grote kansen, maar gelukkig voor PSV bleef de defensie steeds (soms met wat geluk) overeind. De laatste kans van de eerste helft was voor PSV, toen Luuk de Jong en Santiago Arias een razendsnelle counter uitvoerden, die echter strandde op de achterlijn.

Op de paal
De eerste kans in de tweede helft was voor de thuisploeg. Jeroen Zoet hoefde niet in actie te komen, maar de kopkans (naast) van Gimenez was niettemin gevaarlijk. Op een schot van Fernandez redde Zoet enkele minuten later uitstekend, waarna zich de grootste kans van de wedstrijd aandiende. Na een vloeiende aanval krulde Locadia de bal vanaf links naar de verre hoek, maar via de vingertoppen van Jan Oblak belandde de inzet op de paal. De rebound was voor Luuk de Jong, maar hij kopte recht op de vuisten van de Atlético-doelman.

Spanning
Hoe meer tijd er verstreek, des te groter werd de spanning. Atlético voerde de snelheid op en kreeg enkele grote kansen, onder andere via Fernando Torres. Zijn eerste poging was een schot op het dak van het doel en later schoot hij van korte afstand op het doel van zoet (korte hoek), maar Zoet bleek onpasseerbaar. Een verlenging hing toen al een tijdje in de lucht en werd enkele minuten later werkelijkheid, toen de Britse scheidsrechter Clattenburg affloot.

Zenuwslopend
Ook in de verlenging was Atléitico de baas. Uit een corner van Koke was het invaller Hernández die een vliegende kopbal snoeihard over kopte. Het nog altijd luide Atléticopubliek werd steeds onrustiger. Niet vaak krijgen zij namelijk een defensie tegenover zich, die even solide en volwassen oogt als die van hun eigen ploeg. Atlético was dreigender, fitter en technisch vaardiger, maar slaagde er maar niet in dat overwicht uit te drukken in een doelpunt. Ook (opnieuw) Griezmann kreeg de bal niet achter Zoet (na een steekbal van Saúl Ñiguez), net als Gabi (vrije trap).

Apotheose
In de tweede helft van de verlenging was bij beide ploegen het beste eraf. Nog altijd was het balbezit voor de Madrilenen, maar PSV bleef ondanks enkele hachelijke momenten redelijk eenvoudig op de been. Het kreeg zelfs een allerbeste kans op een heroïsche zege, maar niemand durfde de trekker over te halen. Uiteindelijk was het Andrés Guardado die afdrukte, maar zijn schot ging nét naast. Op het sluiten van de markt pakten zowel Guardado als Marco van Ginkel een domme gele kaart (bal weggooien en een onbesuisde overtreding).

Penalties
Na het laatste fluitsignaal kon de zenuwslopende loterij beginnen. De eerste reeks penalties werden allemaal benut. Voor PSV scoorden Van Ginkel, Guardado, Pröpper, Bruma en Moreno scoorden allemaal, terwijl voor Atlético Griezmann, Gabi, Koke, Saúl Ñiguez en Fernando Torres trefzeker waren. Vervolgens scoorden Lestienne, Giménez, Arias en Filip Luis. Daarna was het de beurt aan Luciano Nasingh. Zijn aanloop was kort en zijn inzet ging vol op de lat. Juanfran had de eer om zijn team hoogstpersoonlijk naar de kwartfinales te schieten en deed dat overtuigend.

PSV kan terugkijken op een geslaagd Champions League-avontuur, maar de kater zal enorm zijn voo de mannen van Phillip Cocu. Ook de 3.000 fans, die de ploeg waar ze konden vocaal ondersteunden, bleven lamgeslagen achter. Hopelijk constateren ook zij dat PSV een zeer volwassen Champions League-reis heeft afgelegd. Het resultaat zijn lege handen, maar het hart is gevuld met trots.