Home > Nieuws > PSV haalt Nederlandse supercup zakelijk binnen

PSV haalt Nederlandse supercup zakelijk binnen

Johan Cruiffschaal 21 voor Eindhovenaren

31 jul 2016 - Door: Peter Visser & Peter Vos

AMSTERDAM – Met een benauwde 0-1 overwinning op Feyenoord heeft PSV het seizoen 2016-2017 geopend met een prijs. De kampioen neemt de 21e Johan Cruijffschaal mee uit de Amsterdam Arena zonder echt te overtuigen. Het enige doelpunt van Davy Pröpper in de eerste helft is voldoende voor de winst

Door Peter Vos

Het duel om de supercup lijkt in meerdere opzichten een uitwedstrijd voor de Eindhovenaren. Op de wedstrijd in de Arena zijn 10.000 Feyenoorders afgekomen en een kleine 2.000 PSV supporters. Met name de Feyenoord aanhang zet het stadion letterlijk in vuur en vlam met illegale vuurtjes op de tribune en zwaar vuurwerk.

PSV krijgt de eerste kans met een mooie vrije trap van Andres Guardado, die de Mexicaan op de lat boven keeper Pär Hansson trapt. Na deze derde minuut raakt de wedstrijd in balans, waarbij beide partijen niet gevaarlijk zijn. Na een half uur spelen krijgt PSV dé kans op de voorsprong: scheidsrechter Serdar Gözübüyük legt de bal op de stip na een valpartij van Jorrit Hendrix in het zestien meter gebied. Aanvoerder Luuk de Jong schiet de strafschop echter hard over het doel van de Zweedse keeper. Zeven minuten voor rust is het wél raak: een aanval van PSV lijkt afgeslagen, maar Davy Pröpper werkt zijn rebound met een rollertje via een Feyenorod been tegen de touwen.

Na rust tapt Feyenoord uit een ander vaatje. De Rotterdammers spelen veel agressiever en komen een paar minuten later bijna op gelijke hoogte. Bijna want zowel Tonny Vilhena, Dirk Kuijt als Jens Toornstra weten hun schietkans uit een kansrijke aanval niet te verzilveren. PSV komt met een passend antwoord; uit een snelle counter plaatst Jurgen Locadia de bal centimeters naast de tweede paal.

Daarna zakt PSV langzaam maar zeker weg tot het niveau van tegenhouden en de wedstrijd 'dood' te leggen. Dit lukt ternauwernood: een kopbal van Eric Botteghin wordt door Guardado bij de tweede paal uit de kruising weggekopt, een goed schot van spits Nicolai Jorgensen wordt geblokt en ook de gevaarlijke acties van Eljero Elia weet de PSV verdediging met moeite af te stoppen. In de slotfase krijgt PSV uit een counter een grote kans als De Jong de meegekomen Jetro Willems vrij voor de keeper zet. Willems' inzet wordt knap gekeerd door Feyenoords derde keeper.

De overwinning is zakelijk en weinig overtuigend, maar een goede stap op weg naar de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht. Phillip Cocu is redelijk tevreden. "Ik heb gezien dat we op karakter de overwinning hebben binnengesleept. Uiteindelijk gaat het om de winst en zijn we blij met dit resultaat."