Siem de Jong bezorgt Ajax kater met Kerst

PSV neemt 1-1 gelijkspel als overwinning mee uit Amsterdam Arena

18 dec 2016 - Door: Peter Visser & Peter Vos
Zoet

De winterstop lijkt voor PSV het begin te zijn voor een comeback in de titelstrijd. De huidig kampioen van de eredivisie zwijnde in Amsterdam, waar Ajax vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij was. Door de kansenmisserij bij de Amsterdammers én de zeer sterk spelende sluitpost Jeroen Zoet had PSV genoeg aan één doelpunt om met een gelijkspel huiswaarts te keren. Met het 1-1 gelijkspel is PSV de morele winnaar en houdt het zicht op Ajax.

Door Peter Vos

De laatste wedstrijd voor de winterstop is meteen een enorm belangrijk duel voor beide clubs. Ajax kan bij winst zes punten afstand van PSV nemen, terwijl de Eindhovenaren bij winst de tweede plaats naast de Amsterdammers zouden innemen. Beide ploegen starten echter met gecontroleerd spel in de openingsfase. De eerste kans van het duel is voor PSV: Luuk de Jong mag na tien minuten vrij voor het doel een prachtige voorzet van Davy Pröpper inknikken, maar de spits levert een kopbal af in de handen van André Onana. De Amsterdammers hebben de pech dat binnen tien minuten zowel buitenspeler Anwar El Ghazi als spits Kasper Dolberg met blessures moeten afhaken. Het wegvallen van de aanvallende krachten deert Ajax niet. Een corner van Hakim Ziyech wordt door Davinson Sánchez net naast gekopt. Deze kans is het begin van een offensief van Ajax, waartegenover PSV weinig in kan brengen. Amin Younes zet invaller Mateo Casseirra vrij voor keeper Zoet, die knap zijn inzet bij de eerste paal redt. Even later schiet de Duitser zelf, maar Zoet is attent. Vlak voor rust kan Casseirra Ajax op voorsprong zetten, maar weer staat de uitstekend keepende Zoet in de weg. Het slotakkoord is voor PSV, waar De Jong een voorzet van Andres Guardado net naast kopt.

Na rust zet de Ajax opnieuw de toon. Waar PSV in een laag tempo opbouwt, zitten de Amsterdammers er fel op. Eerst levert Ziyech een waarschuwingsschot af op het doel van Zoet en een paar minuten later is het raak. De Marokkaan is architect van een snelle Ajax aanval, waarbij Younes een overstapje maakt en zo Davy Klaassen de ruimte geeft om verwoestend uit te halen. Zijn knal belandt buiten bereik van Zoet in de kruising. PSV is een paar minuten na de 1-0 volledig de weg kwijt, maar herpakt zich voordat Ajax de genadeklap kan uitdelen. Pröpper kopt een goede voorzet van Jetro Willems over het doel en even later produceert De Jong een prachtige omhaal, die Onana maar net uit het doel weet te ranselen. Na een uur komt oud-Ajacied Siem de Jong in het veld voor Guardado. Vanaf dat moment raakt de wedstrijd meer in balans en krijgen beide teams kansen. Casseirra scoort in buitenspelpositie en Siem de Jong twijfelt té lang, nadat hij door een steekpass van Pröpper alleen voor de keeper is gezet. Tien minuten voor tijd scoort dan toch PSV via notabene Siem de Jong. De middenvelder zet Onana met een schuivertje op het verkeerde been en scoort tegen zijn oude club. Juichen doet hij niet, maar dat doen de 1.000 meegereisde fans wel voor hem. In de slotfase krijgen de Eindhovenaren zelfs nog via Bart Ramselaar een kans om te winnen, het talent mikt net aan de verkeerde kant van de goal. Ajax komt de dreun van de tegengoal niet meer te boven. Zo eindigt de topper met teleurstelling voor Ajax en hoop voor PSV.