Home > Nieuws > Verdiende overwinning in Deventer

Verdiende overwinning in Deventer

PSV houdt druk op Ajax (en Feyenoord)

11 mrt 2017 - Door: Remco Faasen
Pereiro

PSV heeft de uitwedstrijd tegen de nummer laatst van de Eredivisie met 3-1 gewonnen. De zege voor de landskampioen was verdiend, maar kwam niet helemaal zonder slag of stoot tot stand. Een onterecht afgekeurde goal en het wederom verprutsen van veel kansen, zorgden ervoor dat de Adelaars uit Deventer lang uitzicht hadden op meer.

Zolang de bal rolt is er nog hoop en dus heeft PSV nog steeds een miniem kansje om de derde titel op rij binnen te halen. Na de nederlaag tegen Feyenoord, werd vorige week Roda JC met 4-0 verslagen. Nu ging Go Ahead Eagles voor de bijl in een wedstrijd waarin de gasten direct het initiatief namen. Dat leidde al na tien minuten tot een doelpunt van Gastón Pereiro, maar de warrig fluitende Kevin Blom keurde de treffer af vanwege een 'overtreding' van Hector Moreno. De Mexicaan duikelde wat ongelukkig over zijn tegenstander in een poging de bal te koppen, maar had verder geen enkele intentie een overtreding te maken. Het zijn juist dit soort arbitraire dwalingen die bepaald niet meehelpen om Nederland er als voetballand weer bovenop te helpen.

Ritzmaier
Even drukt PSV door om zo snel mogelijk alsnog het doel van Go Ahead-keeper Theo Zwarthoed te vinden, maar de thuisploeg weet zich onder de Eindhovense druk vandaan te voetballen. Juist als met name Pereiro zich weer enkele malen bij het doel meldt, grijpt Marcel Ritzmaier in. De huurling van PSV weet zich altijd in negatieve zin te onderscheiden als hij tegen zijn feitelijke werkgever moet voetballen en dat is nu niet anders: hij schopt de bal tegen de rug van de geblesseerd op de grond liggende Luuk de Jong. Niet veel later moet de Oostenrijker noodgedwongen vervangen worden door Eindhovenaar Rochdi Achenteh.

Gele kaart
Diezelfde Luuk de Jong ontvangt in de vierendertigste minuut een gele kaart wegens commentaar op de leiding, na een forse overtreding op zijn broer Siem (die net als vorige week Marco van Ginkel op de bank hield): zijn vierde dit seizoen. Tegen het einde van de eerste helft wordt Go Ahead Eagles gevaarlijk via Jarchinio Antonio en Elvis Manu, maar het is de ingevallen Achenteh die PSV een penalty cadeau geeft. De middenvelder maakt een oliedomme overtreding in het strafschopgebied. Siem de Jong schiet raak vanaf elf meter. Op slag van rust had er na een overtreding op Luuk de Jong zomaar een tweede strafschop kunnen komen, maar Blom verkiest de kleedkamer boven de penaltystip.

Slap
Zo scherp als PSV bij de start van de eerste helft was, zo slap begint het aan de tweede. Oud-Feyenoorder Elvis Manu staat zomaar aan het einde van een goed uitgevoerde aanval van Go Ahead Eagles. Sam Hendriks kan zomaar 2-1 maken voordat PSV zich opricht. Siem de Jong en Pereiro testen de reflexen van Zwarthoed, maar weten hem niet te passeren. Na een prima voorzet van Santiago Arias lukt dat Luuk de Jong wel: 2-1.

Misser
Gaston Pereiro zorgt vervolgens voor de misser van het jaar, door na een heerlijke slalom in het Deventer strafschopgebied de bal onvoorstelbaar slap in te schieten, waardoor een rood-gele verdediger redding kan brengen. Daardoor blijft het onnodig lang spannend in Deventer, waar trainer Philip Cocu verdediger Daniel Schwaab inbrengt als Go Ahead Eagles er een extra spits bij krijgt.

Guardado
De eveneens ingevallen Steven Bergwijn behoudt vijf minuten voor het einde het overzicht, als hij tijdens een counter de bal voorgeeft aan Andrés Guardado. De Mexicaan maakt zijn eerste doelpunt van het seizoen en gooit de wedstrijd daarmee in het slot. In de laatste minuten mag Jorrit Hendrix Siem de Jong nog vervangen. PSV is nummer twee Ajax nu op een punt genaderd en staat er tien achter op Feyenoord. Beide clubs komen zondag in actie.