Willem II geen partij voor PSV

Scheidsrechter ziet zuivere Tilburgse goal over het hoofd

10 apr 2017 - Door: Remco Faasen
Guardado

In de eerste wedstrijd nadat PSV officieus afstand deed van het landskampioenschap, boekten de Eindhoven de grootste overwinning van het seizoen: 5-0 tegen Willem II. De uitslag was gezien de kansenverhouding volledig verdiend, al is er een grote maar: het arbitrale kwartet zag een zuiver doelpunt van de Tilburgers over het hoofd, toen het nog 0-0 stond.

Vooral om fysiologische redenen had trainer Phillip Cocu na de teleurstellende 2-2 tegen FC Twente drie wissels in het basisteam doorgevoerd: Héctor Moreno heeft nog een interland in de benen, Jürgen Locadio en Siem de Jong zijn net terug van lang blessureleed. In hun plaats speelden Daniel Schwaab, Gastón Pereiro en Bart Ramselaar. Bij de gasten stonden twee ex-PSV'ers in de basis: Funso Ojo, tegenwoordig voorzien van de tweede achternaam 'King' en Dries Wuytens. Oud-PSV'er Nigel Betrams nam als reservegoalie plaats op de bank.

Luuk de Jong
PSV trok vanaf de eerste minuut ten aanval, al levert dat niet direct gevaar op voor Willem II. Wel raakt Luuk de Jong twee keer een bal volledig verkeerd waardoor uitgelezen mogelijkheden om PSV op voorsprong te zetten aan hem voorbij gaan. Dat ziet ook een vol Philips Stadion, waar als gevolg van een storing in het ticketsysteem een aantal lege plekken te zien zijn. Die worden in de loop van de eerste helft netjes ingevuld. Veel mist het publiek niet: het zijn vooral speldenprikken die PSV uitdeelt.

Doellijntechnologie
Juist als de wedstrijd door de voorjaarszon weg driegt te sukkelen, haalt Willem II-speler Thom Haye plots uit. Dit keer heeft doelman Jeroen Zoet geen last van doellijntechnologie, want de streep belandt via de lat duidelijk achter de lijn voordat de bal het veld weer instuitert. Scheidsrechter Van Boekel fluit niet, zijn assistent houdt de vlag omlaag.

Speldenprikfestival
PSV gaat daarna door met het speldenprikfestival, met schoten uit de tweede lijn van Marco van Ginkel, Gastón Pereiro en Bart Ramselaar. Diep in blessuretijd staan drie PSV'ers klaar om de bal in het Willem II-doel te werken, maar doelman Kostas Lamprou tikt de inzet van Luuk de Jong over de achterlijn. Uit de toegekende hoekschop kopt Nicolas Isimat-Mirin raak: 1-0. Terecht gezien het aantal kansen, maar het publiek - dat al luidkeels heeft geroepen om Jorrit Hendrix en Jürgen Locadia - begeleidt de spelers met een licht fluitconcert naar de kleedkamer.

De Geheimen van de Herdgang
In de rust volgt de voorstelling van de cast van 'De Geheimen van de Herdgang': een theaterstuk dat begin september wordt opgevoerd in het Philips Stadion en waarin de levens van oud-voorzitter Harry van Raaij en oud-uitbater van de kantine op het trainingscomplex Harrie van Kemenade de rode draad vormen. Van Kemenade is inmiddels overleden maar de broze Van Raaij komt het veld op, begeleidt door imitator Erik van Muiswinkel. Ook aanwezig: regisseur van het theaterstuk Frank Lammers, bij wie helaas de microfoon te laat uit de handen wordt getrokken. Lallend als een dronken supporter maakt hij bepaald geen reclame voor zijn project.

'Bekroning'
Het publiek is dat op slag weer vergeten als blijkt dat Locadia na rust Luuk de Jong afwisselt. Een unicum, want in bijna drie jaar PSV is de aanvoerder nog nooit op basis van sportieve gronden in de rust al gewisseld: de 'bekroning' van een compleet mislukt seizoen.

Marco van Ginkel
De eerste kansjes zijn vervolgens voor Willem II, maar het is de thuisploeg die al gauw het heft weer in eigen hand neemt. In de vijfenvijftigste minuut omspeelt Pereiro Willem II-keeper Lamprou en schiet tegen de hand van de inglijdende Darryl Lachman. Het levert PSV slechts een hoekschop op. Daar weet Marco van Ginkel wel raad mee: al koppend rondt hij de alweer twaalfde kopgoal van PSV dit seizoen af.

Honger
Willem II is nu definitief gebroken en speelt alleen optisch nog mee. Bij PSV is er meer gif in de ploeg gekomen en de spelers hebben duidelijk honger naar meer. Dat komt er tussen de zesenzventigste en vierantachtigste minuut: Pereiro dribbelt weer het strafschopgebied in en schiet nu wél raak, Andrés Guardado haalt vanaf achttien meter kiezelhard uit en speelt even later Van Ginkel aan op de rand van het zestienmetergebied. De Chelsea-huurling draait zich eenvoudig om en drukt af: 5-0.

Europees voetbal
In de resterende tijd mislukt een slimmigheidje van de ingevallen Jorrit Hendrix, terwijl Willem II niets anders meer doet dan iedere bal wegwerken. Dat PSV wederom Europees voetbal haalt (onafgebroken sinds 1974), is na het verrassende verlies van Feyenoord tegen PEC Zwolle (2-2) slechts een hele kleine pleister op een grote wond.