Home > Nieuws > PSV bouwt voorsprong verder uit via Sparta: 1-0

PSV bouwt voorsprong verder uit via Sparta: 1-0

Eindhovenaren spelen lastige wedstrijd, maar winnen verdiend

3 dec 2017 - Door: Ted Gijsel

In een koud en nat Philips Stadion heeft PSV zondagmiddag met aardig wat moeite van Sparta gewonnen: 1-0. De Spartanen speelden een frisse wedstrijd, maar konden niet voorkomen dat PSV zijn voorsprong op Ajax uitbouwde naar tien punten. Invaller Luuk de Jong werd matchwinner.

Het eerste gevaar voor de Sparta-goal ontstond al in de tweede minuut, toen een voorzet van Steven Bergwijn bijna in eigen goal werd gewerkt. Daarna kregen met name Jorrit Hendrix en Jürgen Locadia (twee keer) grote kansen, maar hun pogingen strandden. Tussendoor was ook Sparta af en toe gevaarlijk. Sherel Floranus (afstandsschot) en Nick Proschwitz hadden zomaar kunnen scoren. Het bleef in de eerste (koude en regenachtige) helft echter bij 0-0.

Bevrijdende treffer
Na rust kreeg Santiago Arias de eerste mogelijkheid. Ondanks een riskante duw van Floranus (randje zestien) bleef de Colombiaan op de been, maar Kortsmit redde bekwaam. In de 52e minuut brak 'good old' Luuk de Jong de ban. De invaller (hij verving na rust Bergwijn) duelleerde stevig met Sander Fischer, won dat duel en tikte netjes binnen. Het publiek haalde even later opgelucht adem toen Nicolas Isimat-Mirin de bal met enig fortuin over het eigen doel schoot.

Grote kansen
Daarna kregen Pereiro en Van Ginkel nog grote kansen, maar Roy Kortsmit stond geen snelle tweede tegengoal toe. Kansloos was de Sparta-goalie op een prachtige krul van opnieuw Van Ginkel, maar de lat stond de 2-0 in de weg. Noemenswaardig was de inzet van Hirving Lozano. De Mexicaan legde de hele wedstrijd veel werklust aan de dag, tot genoegen van de supporters. Hij werd vijf minuten voor tijd vervangen door Derrick Luckassen.

Drie punten binnen
In de slotfase gaf Alex Pastoor zijn mannen de opdracht om va banque te gaan spelen. Dat deed Sparta verdienstelijk, maar het zorgde ook voor ruimte achter de laatste Rotterdamse linie. PSV leek te profiteren via Luckassen, maar hij stond volgens scheidsrechter Mulder buitenspel bij een vrije trap van Locadia. PSV creëerde nog enkele kansen, maar vond het net niet meer.

10 Punten voorsprong
Door de zege staat PSV nu al 10 punten voor op Ajax, komende zondag tegenstander in Amsterdam. AZ staat op 'slechts' 8 punten op de tweede plaats, aangezien de Alkmaarders eerder op de dag de volle buit binnenhaalden in Venlo.