Home > Nieuws > PSV wint in eenzijdig duel van ADO: 3-0

PSV wint in eenzijdig duel van ADO: 3-0

Eindhovenaren zijn herfstkampioen na eenvoudige zege

16 dec 2017 - Door: Ted Gijsel

PSV mag zich herfstkampioen van het seizoen 2017-2018 noemen. De ploeg van Phillip Cocu won in een vooral voor rust leuke wedstrijd eenvoudig met 3-0 van ADO Den Haag.

PSV de goals, ADO de kaarten. Dat was de merkwaardige balans die de eerste helft kenmerkte. Want waar PSV in de eerste 45 minuten uitliep naar een comfortabele 3-0 voorsprong, deelde scheidsrechter Björn Kuipers vier keer geel uit aan de bezoekers.

Kolderieke goal
Er gebeurde van alles in de eerste helft. Al in de vijfde minuut schoot Luuk de Jong de 1-0 achter Robert Zwinkels, na een fraaie voorzet van de voet van Santiago Arias. Twee minuten later was het opnieuw raak. ADO-verdediger Nick Kuipers, die vlak voor de aftrap ten gunste van Tom Beugelsdijk in de opstelling verscheen en daarmee zijn eredivisiedebuut maakte, leek rustig uit te kunnen verdedigen, maar hij had buiten Luuk de Jong gerekend. Kuipers schoot de bal pardoes tegen De Jongs benen en Zwinkels was voor de tweede keer kansloos: 2-0 na zeven minuten.

Zwakke fase
Na dat prima eerste kwartier zakte de wedstrijd naar een bedenkelijk niveau aan Eindhovense zijde. ADO kreeg enkele levensgrote kansen op de aansluitingstreffer. Vooral Bjorn Johnsen zal zich nog eens achter de oren krabben over zijn inzet, die hij nét voor de lijn gekeerd zag worden door Daniel Schwaab. Ook Becker (diagonaal schot) en Kuiper (kopballetje) hadden zomaar kunnen scoren. Gezegd moet echter worden, dat ook PSV de score verder had kunnen uitbreiden, via Hirving Lozano (uitbraak en omhaal) en Hendrix (afstandsschot).

Penalty: 3-0
In het laatste kwartier van de eerste helft hervond PSV zich weer. Steven Bergwijn zette na een ruim half uur sterk door tussen ADO-verdedigers Kuipers en Ebuehi, kreeg een duw en verdiende een penalty. Marco van Ginkel wachtte geduldig op beweging bij Zwinkels en schoof de bal koeltjes de andere hoek in: 3-0. Voor rust kreeg Lozano nog een enorme kans, maar Zwinkels pikte de bal net voor diens voeten weg. Dat gebeurde wel ten koste van een blessure, waardoor de Haagse reservegoalie Tim Coremans nog voor de rust in het veld kwam.

Werklust Lozano
De amusementswaarde van de tweede helft was een stuk lager. Vermeldenswaardig is de grote hoeveelheid kansen die Lozano kreeg, maar Chucky weet het net in deze fase even niet te vinden. Te prijzen is niettemin zijn nimmer aflatende werklust. In dat opzicht viel ook de frivool spelende Bart Ramselaar op, ook hij speelde prima.

Applauswissel
Het zal niet vaak gebeurd zijn: een applauswissel voor een speler die niet scoort. Die eer viel Hirving Lozano ten deel in de 81e minuut, toen hij het veld verliet ten gunste van Junior Mauro. Onder luid applaus zocht de Mexicaan de dugout op. Thomas Meissner van ADO stond toen al onder de douche, want hij kreeg een minuutje eerder zijn tweede geel na een stevige charge op diezelfde Lozano.

Hersftkampioen
ADO bleef in de tweede helft eigenlijk tamelijk eenvoudig op de been, want PSV geloofde het wel. Dat zag overigens ook Michael van Gerwen. De Vlijmenaar vloog even van Londen terug naar Nederland om zijn PSV in actie te zien. Hij komt momenteel uit op het WK darts, won zijn eersterondepartij donderdag al en komt volgende week donderdag (22 december) pas weer in actie. Gezeten tussen de PSV-directieleden Peter Fossen en Frans Janssen zag hij de Eindhovenaren het herfstkampioenschap veiligstellen. Enige hoogtepuntje was nog een kopbal van Isimat, die van dichtbij uit een lastige positie tegen de paal kopte.