Home > Nieuws > PSV zet Feyenoord met 3-1 opzij in De Kuip

PSV zet Feyenoord met 3-1 opzij in De Kuip

Eindhovenaren zetten reuzenstap richting kampioenschap

25 feb 2018 - Door: Peter Visser

"Kampioen worden;" hét doel voor dit seizoen lijkt weer met iets meer rust te kunnen worden uitgesproken. In het weekend dat een vrieskoude oostenwind de Nederlandse lucht schoon blaast, pakken de Eindhovenaren virtueel vijf punten in de kampioensstrijd met concurrent Ajax. Waar de Amsterdammers niet door de Haagse muur komen, wint PSV vrij eenvoudig van een Feyenoord, dat niet tot het gaatje gaat.

Door Peter Vos

Het verschil met de bekerwedstrijd in De Kuip is bijna opzichtig. Eind januari zaten de Rotterdammers er bovenop bij PSV, wonnen veel duels en trokken de winst naar zich toe. Nu is het een ander verhaal; PSV mag meer komen en doet dat ook, binnen een paar minuten na de aftrap hebben Jorrit Hendrix en Steven Bergwijn al op doel geschoten. Daarna ontwikkelt zich een rommelige wedstrijd, waarin beide partijen veel balverlies leiden en ook in de opbouw elkaar zelden vinden.

Na twintig minuten verbetert het spel van met name PSV. Eerst kopt Daniël Schwaab op het dak van het doel uit een corner, daarna wordt Santiago Arias gevaarlijk bij een snelle counter. De Colombiaan mist echter finesse in de afronding. Een paar minuten later heeft hij meer succes: een kortgenomen corner van Gastón Pereiro komt via Luuk de Jong als voorzet op zijn hoofd, waardoor hij eenvoudig koppend kan scoren. Feyenoord zakt na de achterstand verder weg; al één minuut na de tegengoal moet Schwaab alleen voor keeper Brad Jones scoren, alleen schampt hij de bal waar hij zijn hoofd krachtig tegen een goede voorzet van Pereiro had moeten zetten. De Uruguayaan die door de schorsing van Hirving Lozano in de basis staat, speelt sowieso een goede wedstrijd.

Pereiro heeft blijkbaar iets met topwedstrijden. Tien minuten voor rust stuurt hij Steven Bergwijn met een mooie pass weg, die op zijn beurt van een verdedigingsfout van Bart Houtkoop kan profiteren en met een rollertje Jones verschalkt. Ook Arias mag vlak voor rust nog een keer aanleggen, maar hij schiet hard naast.

Feyenoord trainer wisselt zijn clubtopscorer Steven Berghuis in de rust voor Jean-Paul Boëtius. De trainer lijkt zijn speler te sparen voor de halve finale van de beker, maar de wissel pakt ook goed uit voor Feyenoord. In de 53e minuut levert de vleugelspeler na een goede actie de bal panklaar af op het hoofd van Tonny Vilhena die koppend scoort en de spanning weer terug in de wedstrijd brengt. Lang duurt die spanning niet. Vijf minuten later combineren Bart Ramselaar en Bergwijn door de Feyenoord defensie, waarbij de laatstgenoemde een fraai schot aflevert, die Jones half wegbokst. De rebound is voor Pereiro, hij zet de marge weer op twee doelpunten.

Door de 1-3 tussenstand verdwijnt het beetje vuur wat er nog is bij Feyenoord. Ramselaar en Isimat-Mirin mogen vrij voor Jones de trekker overhalen, maar falen allebei. Aan de andere kant proberen Boëtius en Vilhena het ook, maar hun schoten worden gepareerd door keeper Jeroen Zoet. Het enige noemenswaardige uit de slotfase is het debuut van de Eindhovenaar Cody Gakbo, die in blessuretijd Bergwijn aflost.