Home > Nieuws > PSV bereikt groepsfase Champions League

PSV bereikt groepsfase Champions League

Eindhovenaren sturen Bate Borisov met speels gemak naar huis: 3-0

29 aug 2018 - Door: Ted Gijsel & Peter Vos

PSV is doorgedrongen tot de groepsfase van de Champions League. Na de 2-3 zege in Borisov versloeg de equipe van Mark van Bommel de Wit-Russen in eigen huis met opvallend veel gemak: 3-0.

De bezoekers uit Wit-Rusland waren naar Eindhoven afgereisd in de wetenschap dat ze móesten scoren. Dat ze in de beginfase brutaal het initiatief namen, was dan ook geen verrassing. Toch was PSV het eerst gevaarlijk: Hirving Lozano krulde na vijf minuutjes een vrije trap vanaf de linkerkant van het strafschopgebied buiten bereik van doelman Scherbitski tegen de lat. Een minuutje later probeerde Pereiro het vanaf rechts; dit keer waren de vuisten van Scherbitski het eindstation.

Bergwijn: 1-0
PSV ontsnapte in de 11e minuut, toen Nemanja Milunovic van dichtbij voorlangs kopte, na weifelend optreden van de Eindhovense defensie. Na een klein kwartier was het Steven Bergwijn die de score opende. Luuk de Jong kopte een ingooi keurig door, Bergwijn controleerde de bal, kapte zijn tegenstander uit en schoot in de korte hoek binnen: 1-0.

PSV drukt door
Bate kroop daarna terug in zijn schulp, al kreeg het via Jasse Tuominen een goede kans op de gelijkmaker. Het mocht echter van geluk spreken dat in de tegenstoot Chucky net niet scherp genoeg schoot om de 2-0 te laten aantekenen. Ook Pereiro kreeg een prima schotkans, maar Scherbitski bleek zoals al eerder een sta-in-de-weg. In de 36e minuut werkte Luuk de Jong de bevrijdende 2-0 tegen de touwen. Jorrit Hendrix bereikte de captain met een subtiele voorzet en De Jong kopte tussen Aleksei Rios en Milunovic prima binnen.

Passie en strijd
Bate kreeg voor het rustsignaal nog enkele aardige mogelijkheden (via Tuominen en Volodko), maar PSV ging volledig verdiend met een marge van twee goals naar de kleedkamer. De Eindhovenaren speelden gretig, aangemoedigd door 35.000 toeschouwers, die zich vocaal prachtig lieten horen. Zij zagen hun elftal veel duels winnen en bij vlagen dominant en doelbewust spelen.

Lozano beslist: 3-0
Na rust was snel duidelijk dat Bate het wel geloofde. Kregen ze de gelegenheid op een tegenstoot, dan lieten ze die niet liggen, maar PSV bleef heer en meester. Bergwijn strooide met hoogstandjes. Luuk de Jong toonde zijn grote waarde door vrijwel al zijn kopduels te winnen (en zo balbezit zeker te stellen) en Gastón Pereiro etaleerde af en toe zijn brille. Bijvoorbeeld toen hij met een voetbeweging zowel Lozano als De Jong op Milunovic afstuurde. Lozano, die al de hele wedstrijd ijverig speelde en op een goal aasde, kapte de arme Kroaat simpel uit en joeg de bal in de verre hoek: 3-0.

Slotfase
In de 71e minuut werd Jeroen Zoet serieus getest, toen Volodko invaller Mirko Ivanic wegstuurde. De PSV-goalie keerde de harde inzet knap met de voet. De wedstrijd bleef ook daarna het aanzien waard. PSV creëerde enkele honderd procent-kansen; de grootste was voor Bergwijn, maar ook De Jong en invaller Malen hadden eigenlijk moeten scoren, en had van Bate niet bijster veel meer te vrezen. De publiekswissel voor Bergwijn was misschien wel het mooiste hoogtepunt in het laatste kwart van de wedstrijd.

Miljoenenbal
Dankzij de dubbele winst (doelcijfers: 6-2) mag PSV heerlijk uitkijken naar de loting van de Champions League – én naar de tientallen miljoenen euro's die gegarandeerd gaan binnenstromen. De loting vindt donderdag plaats in het Grimaldi Forum in Monaco; vanaf 18.00 uur.