Home > Nieuws > Loodzware middag in Utrecht voor PSV: 2-2

Loodzware middag in Utrecht voor PSV: 2-2

Landskampioen profiteert maar deels van misstap Ajax

10 feb 2019 - Door: Remco Faasen

Menig PSV-supporter zal zaterdag met een grote grijs op het gezicht zijn gaan slapen: de enig overgebleven concurrent voor de titel Ajax, maakt de grote mond weer een niet waar en verloor van Heracles. Voor PSV dé kans om uit tegen FC Utrecht, doorgaans niet meer dan een formaliteit in de Eredivisie, flink afstand te nemen. Het liep iets anders.

De eerste mogelijkheid in de laatste wedstrijd van speelronde 21 is voor PSV. In de vierde minuut krijgt aanvoerder Luuk de Jong de bal aangespeeld in de hoek van het strafschopgebied, maar de spits krijgt de bal niet onder controle. Twee minuten later is het raak aan de andere kant, als Sander van de Streek Daniel Schwaab aftroeft tijdens een kopduel en de bal vanuit een hoekschop binnen werkt: het is 1-0 voor de thuisclub, die het vorige jaar zo slecht afsloot en het nieuwe zo slecht begon. De ploeg van trainer Dick Advocaat (ex-PSV) verloor vijf duels op rij, maar staat nu voor tegen de landskampioen, dat de laatste vijf jaar in Utrecht altijd won.

Slordig

Weer twee minuten later heeft de net als Steven Bergwijn in de basis gestarte Hirving Lozano de kans om de ploegen weer op gelijke hoogte te zetten, maar zijn kopbal gaat naast. Het is een voorschot op wat komen gaat: een slordig duel, met veel balverlies, dat zich voornamelijk afspeelt rond het middenveld, maar waarbij PSV de controle over de wedstrijd probeert te krijgen, terwijl FC Utrecht toekijkt en loert op een countermogelijkheid. Het levert kansjes en kansen op voor de bezoekende ploeg. Zo zal Pablo Rosario vannacht nog wel eens wakker schrikken van zijn kopbal in de vierentwintigste minuut die hij vrij kiezend toch naast weet te koppen. En Gastón Pereiro zal balen van de uitstekende reactie van Utrecht-goalie David Jensen op zijn kopbal in de negenentwintigste minuut. Het zit PSV niet mee, maar de absolute wil om er iets van te maken ontbreekt ook.

Penalty

Bij een blessurehandeling bij FC Utrecht meldt Steven Bergwijn zich bij trainer Mark van Bommel aan de zijlijn, nadat eerder Angeliño al was komen buurten. Er moet het een en ander gebeuren: het balbezit is voor PSV, maar de ploeg wordt te weinig gevaarlijk en laat zich aftroeven door een gedisciplineerd spelend FC Utrecht, al had PSV best een penalty kunnen krijgen als Timo Letschert na een half uur zijn uiterste best doet het shirt van Luuk de Jong uit te trekken. Het ontgaat scheidsrechter Pol van Boekel, de VAR grijpt ook niet in. In de zevenendertigste minuut schreeuwt Stadion Galgenwaard om een penalty, maar Pablo Rosario krijgt de bal in zijn eigen strafschopgebied op zijn borst en niet tegen zijn hand.

Counter

Even later is er weer geschreeuw, maar nu van vreugde: Lozano verspeelt de bal aan de rand van de zestien, Gyrano Kerk is vervolgens dodelijk in de counter: 2-0. Als de scheidsrechter had gefloten voor een overtreding tegen de Mexicaan, was dat niet vreemd geweest. Maar het zit PSV vandaag u eenmaal niet mee in de Domstad.

Speldenprikjes

Het wedstrijdbeeld direct na rust is hetzelfde als ervoor: PSV heeft balbezit, FC Utrecht kijkt toe en loert. Omdat de gasten in een te laag tempo spelen om het de thuisploeg moeilijk te maken, blijft veel hetzelfde, al deelt PSV speldenprikjes uit en komt Utrecht niet eens in de buurt van het doel van Jeroen Zoet. De vraag is hoe lang PSV dit vol kan houden als de tijd wegtikt, het publiek tegen is en het weer ook al niet meehelpt. In de achtenvijftigste minuut is daar dan plots Luuk de Jong die aan het einde van een aanval staat. Doelman Jensen krijgt nog een hand achter de inzet van de topscorer van PSV en de bal dreigt even te blijven liggen in de modderpoel in diens doelgebied, maar rolt toch door: 2-1. Nauwelijks twee minuten later is De Jong er alweer met het hoofd bij, maar nu gaat zijn inzet naast.

Wilskracht

Het is niet zo dat de aansluitingstreffer PSV vleugels heeft gegeven, maar er staat wel een ander team op het veld. De wilskracht om een resultaat te halen, is nu wel zichtbaar aanwezig. PSV blijft prikken, FC Utrecht krijgt de bal nauwelijks weg. Het is niet flitsend wat de landskampioen laat zien, maar er is wel verbetenheid. Als het niet met goed voetbal kan, dan maar met vechten. Jorrit Hendrix geeft het goede voorbeeld en stofzuigert alles op, Pereiro lokt slim overtredinkjes uit en Denzel Dumfries en Angeliño blijven maar opstomen. Het levert echter geen grote kansen op.

Puntertje

Na een kleine zeventig minuten vervangt Cody Gakpo de tegenvallende Lozano, even later gevolgd door Mohamed Ihattaren die de moegestreden Pereiro vervangt. Het jonge talent staat koud in het valt als hij een listig puntertje van Steven Bergwijn door Jensen tot hoekschop ziet worden verwerkt. FC Utrecht heeft zich intussen beperkt tot het wegschieten van de bal en heeft geen enkele aanvallende gedachte meer. Tien minuten voor het einde schiet Bergwijn uit een zoveelste hoekschop hoog over. De spanning stijgt in de Galgenwaard, waar goed voetbal vandaag een paar deurtjes verder is gaan kijken en waar het PSV maar niet lukt om de druk die het op de thuisploeg uitoefent om te zetten in resultaat.

2-2

PSV schakelt nog maar eens een tandje bij en laat een deel van het thuispubliek schrikken als een schot van Ihattaren het net doet trillen, maar helaas raakt de bal het touw aan de verkeerde kant. Vier minuten voor het einde van de wedstrijd, wordt de druk FC Utrecht dan toch teveel. Omdat er geen aanvaller meer te bekennen is, krijgt de verdediging de bal niet weg en verspeelt het deze aan PSV. Dumfries gooit er maar weer eens een sprint aan de rand van het strafschopgebied uit en vindt met zijn voorzet Luuk de Jong, die de gelijkmaker binnenglijdt. De VAR wordt nog even geraadpleegd maar die gooit geen roet in het eten: het blijft 2-2.

Penalty

Toch is het daarmee nog niet gedaan. FC Utrecht wil een penalty als Dumfries in zijn eigen strafschopgebied uitglijdt op het natte veld en in zijn val Simon Gustafson meeneemt. Scheidsrechter Van Boekel besluit een kijkje op het tv-scherm te nemen, maar doet niet wat iedereen verwacht: een penalty geven. Tot woede van heel FC Utrecht, driftkikker Dick Advocaat voorop. In de extra tijd wordt maar weer eens de kwaliteit van het shirt van De Jong getest, maar Van Boekel ziet er niets ongeoorloofds in. Het slotakkoord is aan FC Utrecht, dat er met Kerk nog een keer razendsnel uitkomt, maar Jeroen Zoet gooit zich met zijn lichaam perfect voor de bal en weet de laatste aanval van de wedstrijd onschadelijk te maken. Dan weet PSV maar half te profiteren van de misstap van Ajax, zat het lange tijd niet mee in Utrecht, maar mag er uiteindelijk ook niet worden gemopperd. Zaterdag wacht de plaatselijke SC in Heerenveen, met de van PSV gehuurde Sam Lammers in de spits. Ajax speelt een dag later thuis tegen de nummer achttien van de Eredivisie: NAC Breda.